7 manieren om je relatie om zeep te helpen

7 manieren om je relatie om zeep te helpen 7 manieren om je relatie om zeep te helpen 7 manieren om je relatie om zeep te helpen

Er zijn ontelbaar veel zelfhulpboeken die barstensvol adviezen, tips en inzichten staan voor ‘de leukste relatie van je leven’. Maar soms is het beste advies gewoon een voorbeeld van hoe het vooral niét moet.

Daarom besloot psychotherapeut Jay Haley het enige essay over de liefde de schrijven dat nog niet bestond: ‘How to have an awful marriage’. Op humoristische wijze deelt hij de sleutels tot een ‘en ze leefden nog lang en ongelukkig’. Maar mocht je nu toevallig wel toekomstplannen hebben met je lief, dan kan je het hilarische lijstje ook lezen als een omgekeerd liefdesadvies.

Stap 1: begin een relatie met de verkeerde persoon, of om de verkeerde reden

Deze stap geeft misschien wel de grootste garantie op een ongelukkig samenzijn. De beste (en dus eigenlijk slechtste) reden om je halsoverkop in een relatie te storten is omdat je iets anders uit de weg wil gaan: zoals eenzaamheid, sociale druk of misschien wel je biologische klok. Minstens zo effectief is je zinnen zetten op de verkeerde persoon. Het klassieke voorbeeld is de tegenpool die je in de loop van de relatie continu wil veranderen.

Natuurlijk hoef je geen blauwdruk te zijn van een ander, maar het delen van dezelfde normen en waarden en eenzelfde levenskoers blijkt toch een belangrijke factor voor succes.

Stap 2: creëer onmogelijke verwachtingen voor je lief

Ook zo’n katapult richting een relatiebreuk: van je partner verwachten dat hij al je verlangens vervult en tegelijkertijd je vlam, leraar, vaderfiguur, beste vriend én persoonlijke cheerleader is. Want zeg nu zelf: zo’n lijstje eisen zorgt bij jou ook voor klotsende oksels en faalangst.

Jay Haley’s advies? Onthoud dat je geluk is altijd je eigen verantwoordelijkheid is. Je kunt een ander immers moeilijk opzadelen met het ‘compleet maken’ van jou en je leven. Wijs die samensmeltingsdrang en ideaalbeelden dus vriendelijk de deur en je hebt weer een valkuil vermeden.

Stap 3: communiceer vooral niet

Slechte communicatie is de hoeksteen van iedere mislukte relatie. Dus niet delen wat je voelt en denkt, of hiernaar vragen bij de ander is een ideale love killer.

In de verliefdheidsfase denken we vaak dat de ander ons compleet aanvoelt en begrijpt, zoals niemand anders dat ooit kon. Als je geluk hebt, dan is je partner hier tot op een zekere hoogte ook best goed in – maar waarschijnlijk is hij of zij geen gedachtelezer (al zou dat soms best handig zijn).

Dat betekent dat je toch zult moeten laten weten wat er in je omgaat, zelfs al is het je soulmate.

Stap 4: Zoek het conflict op (en geef nooit je fouten toe)

Heb jij het talent om van het kleinste meningsverschil een meerdaags conflict te maken? Gefeliciteerd! Je bezit precies de juiste vaardigheden om je relatie tot een ongelukkig einde te brengen. Wat Jay Haley hier dus eigenlijk mee wil zeggen is dat niet elk meningsverschil een fikse discussie waard is. Dus het kan een goed idee zijn om soms wat vaker naar die middenweg te zoeken (in plaats van direct weg te vluchten in de barricades om de aanval in te zetten).

Als je echt kookt van woede en toch wat vreselijke opmerkingen richting je geliefde hebt geslingerd, dan kun je vervolgens het eeuwige slachtoffer spelen en onder geen beding je fouten toegeven – voor die échte genadeklap van je relatie…. Of, ook een optie: je excuses aanbieden.

Stap 5: gebruik seks als een middel

Intimiteit is als een liefdeslijm voor een relatie. Dat betekent niet dat je elke dag elkaar de kleren van het lijf moet scheuren, maar wel dat deze tijd samen heilig is. Een geweldige manier om deze liefdeslijm op te lossen is door seks te gebruiken als wapen of machtsmiddel.

Ben je uit op een break-up? Initieer dan het liefdesspel op de meest onmogelijke momenten. Wanneer het bijvoorbeeld overduidelijk is dat je partner geen zin heeft… (de aanhouder wint). Meer aandacht hebben voor het plafond, de televisie of de tjirpende vogels dan voor je partner is ook enorm effectief. En als je deze tactieken iets te agressief vind, dan kun je altijd nog jullie slaapschema’s in de war schoppen: je lief ligt om 22:00 uur in coma en jij blijft nog rustig tot een uur of 01:00 op om 28 oude afleveringen van ‘Friends’ te bingewatchen.

Een betere aanvliegroute voor langetermijn-liefde: blijf in elkaar investeren en in jullie intimiteit. Laat je inspireren door mindful seks of houd met deze tips jullie seksleven spetterend.

Stap 6: Maak er een (financieel) zootje van

Volgens wetenschappelijk onderzoek draait 39% procent van de conflicten in een relatie om geld. Financiële ontrouw plegen geeft je dus een goede kans op scheiden.

Is jouw lief ontzettend zuinig, neem dan de rol van big spender op je en geef veel geld uit aan dingen die jullie totaal niet nodig hebt (wel van de gezamenlijke rekening hè). Deze strategie werkt nog beter als je de aankopen zo lang mogelijk verborgen houdt en de creditcard-rekening een volledige verrassing is.

Stap 7: Ga vreemd met je mobiele telefoon

Altijd verbonden zijn met je telefoon, en weinig verbinding voelen met je lief was nog nooit zo makkelijk. In het informatietijdperk kun je namelijk je partner ontvluchten zonder je huis ook maar een minuut verlaten.

Dus als jullie ’s avonds eindelijk tijd samen hebben, spendeer die dan vooral aan social media en appjes sturen – en je hoeft nooit meer een gesprek aan te gaan. Overdag met elkaar communiceren via een berichtje mag natuurlijk altijd, zolang je écht contact maar vermijdt.

Over auteur
Volgend artikel
Deze 15 vragen kunnen voorspellen of jij en je lief bij elkaar blijven
Deze 15 vragen kunnen voorspellen of jij en je lief bij elkaar blijven