Waarom je vaker over seks moet praten met je lief

Waarom je vaker over seks moet praten met je lief Waarom je vaker over seks moet praten met je lief Waarom je vaker over seks moet praten met je lief

In Amerika durft bijna niemand zo open en eerlijk over seks te praten als Happinez Festival-spreker en mindfulnessdocent Jessica Graham. En dat is jammer, vindt ze. Want als je op een betekenisvolle manier over seks praat, wordt het beter in bed.

Zowel mannen, vrouwen als stellen komen naar haar praktijk als ze worstelen met vragen die ze belemmeren om vrijuit van seks te genieten. Vrouwen zijn vaak bang dat ze niet snel genoeg klaarkomen, niet het goede orgasme hebben of zelfs te veel orgasmes.

Bij stellen is een terugkerend idee dat ze niet genoeg seks hebben of in elk geval vindt een van de partners dat. En er is een groeiende groep jonge mannen tussen de 25 en 35 jaar die zich zorgen maken over hoe ze een erectie vol kunnen houden, over masturbatie en over hoe ze met vrouwen moeten communiceren.

Focus op de ander

Wat Jessica regelmatig opvalt is de angstige manier waarop mensen zich focussen op hun partner: ‘Vindt hij/zij dit wel leuk?; vindt hij/zij mij te dik? Je geest is je belangrijkste seksorgaan,’ zegt Jessica. ‘Zoveel mensen ontzeggen zichzelf spectaculaire seks omdat ze gevangen zitten in hoe ze denken dat het zou moeten zijn. Als je vastzit aan een ideaal zie je over het hoofd wat er op dat moment gebeurt. Pas als het je lukt om aanwezig te zijn in het moment heb je de basis gelegd voor goede seks.

Volgens Jessica zijn er een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om te checken hoe mindful jij bent tijdens het vrijen:

  • Voel je de sensaties in je lichaam?
  • Waar gaan je gedachten heen?
  • Word je overspoeld door gedachten die je angstig maken of onzeker?
  • Ben je werkelijk aanwezig voor die andere persoon?
  • Zie je en voel je diegene echt?

‘Met die vragen wil ik mensen bewuster maken, hier begint het mee. Vanuit mindful seks kun je in verschillende richtingen gaan, dan kan het avontuur beginnen’, zo stelt Jessica.

Zelfliefde

Liefde voor jezelf. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. Als je niet van jezelf kunt houden, kun je ook niet van een ander houden, ervaart Jessica. ‘Hoe meer ik van mijzelf houd, des te meer groeit mijn vermogen om me te verbinden met anderen en plezier te ervaren. Hoe meer plezier ik ervaar, hoe meer het me waard wordt om te laten merken wat ik wel en niet fijn vind. Zelfliefde doet je misschien denken aan een zoete instagram-post van een bos  bloemen, maar het is eigenlijk revolutionair. Door het dagelijks te oefenen zie ik mensen in een nieuwe versie van zichzelf veranderen.’

Jessica op het Happinez Festival

Tijdens het Happinez Festival is dat wat Jessica ons wil leren: technieken die zich richten op plezier. ‘Dat doen we terwijl we daar zitten. Er gebeuren voortdurend plezierige dingen. Voel op dit moment maar eens één deel van je lichaam dat relaxed is. Dat is prettig, toch? Of lach en merk wat er gebeurt. Er zijn vele manieren om iets fijns te ervaren, terwijl je toch niets uitgesproken leuks aan het doen bent.’

Maar Jessica zal ook op haar eigen wijze, zonder gêne, praten over onderwerpen als mindful masturbation. Natuurlijk, voegt ze daar snel aan toe, gaan we niets ‘hands on’ doen, maar alles wordt expliciet benoemd. Want het allergrootste probleem blijft dat er niet op een betekenisvolle manier over seks wordt gesproken.

‘De relatie die je met je eigen seksualiteit hebt, met je partner of partners, daarover moet je absoluut nadenken en praten. Het is zo noodzakelijk, zowel voor je geestelijke als lichamelijke gezondheid. Ik zie hoe mensen volkomen veranderen als ze voor het eerst durven zeggen wat ze wel en niet fijn vinden. Het is mooi om dat mee te maken.’

Wil jij de lezing van Jessica Graham bijwonen? Op 10, 11 en 12 mei (2019) spreekt ze over Mindful seks op het Happinez Festival. Bestel nu je tickets.

Dit is een ingekort artikel uit Happinez 1-2019. Meer lezen? Bestel het nummer in de Happinez Shop.

 Tekst: Wies Enthovenredactioneel ingekort

Volgend artikel
Zó creëer je momenten van ware verbinding
Zó creëer je momenten van ware verbinding