Zeven lessen in liefde: zo vind je de sprankeling in jezelf (en de ander) terug

Fotografie Tekst Marlies Kieft, beeld Everton Vila
Zeven lessen in liefde: zo vind je de sprankeling in jezelf (en de ander) terug Zeven lessen in liefde: zo vind je de sprankeling in jezelf (en de ander) terug Zeven lessen in liefde: zo vind je de sprankeling in jezelf (en de ander) terug

Je leeft met elkaar, je houdt van elkaar, maar toch sprankelt niet meer. En vaak zijn we dan geneigd om het probleem bij de ander neer te leggen. Maar de beste stap naar een nieuwe impuls voor je relatie is jezelf de vraag te stellen: ‘Ben ik nog wel een inspirerende partner?’

Kijken vanuit je hart

Wil je een relatie verbeteren, begin dan bij jezelf. Want het is o zo verleidelijk om in de rol van slachtoffer te kruipen. Dat leidt de aandacht af van je eigen rol en invloed binnen een relatie. Als jij je parnter vanuit je hart ziet, zoals hij of zij is, dan kun je onzelfzuchtig zijn vanuit je hart te reageren. Maar…waar zat je hart ook alweer? En hoe kun je geven zonder er iets voor terug te vragen?

Volgens de spirituele relatiecoach en leraar Universeel Bewustzijn Daniel Yuno weten we dat diep van binnen allemaal best nog wel, maar zijn we het alleen vergeten. Daarom geeft hij ons een opfriscursus met zeven van zijn wijze liefdeslessen.

1. Hoe kan ik ervoor zorgen dat je jezelf wordt?

Mensen benaderen relaties vaak vanuit de vraag: ´Ik wil dit van een ander, ik zoek dit of dat in iemand’ – lees maar eens een paar contactadvertenties in de krant of op een datingsite. De wens een partner te hebben komt vaak ten diepste voort uit zelfzuchtigheid. Je wilt dat iemand maakt dat je je mooi voelt of dat je niet meer eenzaam bent of eindelijk gelukkig wordt. Je partner heeft de taak jou te voorzien van wat je mist.

Wat we vergeten is dat wij onze partner op onbewust niveau hebben uitgekozen om onze leraar te zijn en de ander te helpen met wat je op dat moment moet leren.

Een relatie is geen structuur om jouw wil te bevredigen, maar een plek waar je de kans krijgt te geven en te dienen. En het doel van een relatie is om de ander te helpen om helemaal zichzelf te worden. Kijk je geliefde ’s ochtends bij het wakker worden eens aan en vraag: ´Wat kan ik vandaag voor je doen?´ Een geweldige opening van de dag.

2. Laat je verwachtingen los

Het is heel moeilijk om te geven zonder iets terug te verwachten. Maar het is wel de sleutel tot het hebben van een harmonieuze relatie.

Maak eens een lijst met wat je allemaal verwacht van je partner. En bedenk wat het met je doet als deze hier niet aan voldoet of wil voldoen. Je raakt teleurgesteld. Verwachting en teleurstelling gaan immers hand in hand. Ga na welke invloed jouw reactie weer heeft op de relatie. Die is heel groot en vaak negatief. Probeer de relatie niet bij voorbaat al in te vullen door verwachtingen. Als het je lukt om die los te laten, komt er meer ruimte voor liefde en inspiratie.

3. Het verschil tussen mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen hebben een wezenlijk andere energie. Ze staan daardoor anders in het leven en reageren verschillend. Maar de twee energieën hebben elkaar wel nodig. Vaak zijn we ons niet bewust van het bestaan van deze polen en botsen we omdat we ze verkeerd interpreteren.

De vrouwelijke energie is leegte. Deze leegte wil voortdurend gevuld worden: zowel op emotioneel, intellectueel, sensueel en seksueel gebied. Als de leegte eenmaal gevuld is, raakt ze opnieuw leeg. In dit proces zit het scheppende van de vrouw. Door deze voortdurende beweging blijven vrouwen zich altijd ontwikkelen, maar komen ze ook minder snel tot rust.

De mannelijke energie wil zichzelf manifesteren in de leegte. Mannen willen geesten vullen, lichamen vullen, ze willen uitvinden, gebouwen bouwen.

Als twee mensen verliefd worden werken deze twee krachten vaak in perfecte harmonie. Maar al snel begint de ellende. Zij wil dat hij verandert en hij wil dat zij hetzelfde blijft. Langzamerhand gaan de twee polen zich aan elkaar aanpassen. Gevolg is dat haar vrouwelijke energie minder vrouwelijk wordt, de zijne minder mannelijk en de aantrekkingskracht minder.

Het helpt bewust te zijn van deze verschillen, de ander te respecteren en te beseffen dat ze die andere kant juist nodig hebben om heel te zijn.

4. Praat niet altijd, luister naar je hart

Het is heilzaam om in een relatie je verstand eens uit te schakelen. Stop met praten, kijk elkaar gewoon een tijdlang in de ogen en vraag je af: ´Wie is die man of vrouw met wie ik al zo lang hand in hand loop? Is hij gelukkig? Wat wil zij? Wat denkt hij? Wat heeft zij nodig?´ Probeer vanuit je hart te reageren. En als je niet meer weet hoe dat moet, dan is er een goede methode om de geest te omzeilen. Stel dat je partner je een vraag stelt waar je over twijfelt, ga dan bij jezelf te rade: ´Laadt het me op of zuigt het me leeg?´. Het antwoord is de stem van je hart of je intuïtie.

5. Stem op elkaar af

Partners hebben los van elkaar vaak een druk leven. De scheiding begint al ’s morgens bij het wakker worden. De een moet er misschien eerder uit dan de ander. De kinderen moeten aangekleed en naar school. Je gaat naar je werk, ieder een andere kant op, je maakt verschillende dingen mee.

Probeer alle apparaten eens uit te zetten, want wel of geen tijd voor elkaar hebben is ook een keuze. Stem weer op elkaar af door met elkaar te praten met echte aandacht. Elkaar ook te bevragen naar wat onder de oppervlakte ligt. Vraag bijvoorbeeld eens ‘Ben je nog gelukkig op je werk?’ in plaats van ‘Hoe was het op je werk?’

Dat (opnieuw) afstemmen op elkaar kan ook door elkaar alleen maar te voelen. Een oefening die je bijvoorbeeld kunt doen bij het wakker worden of naar bed gaan, is het synchroniseren van de ademhaling. De man ligt op zijn zij met zijn buik tegen de rug van de vrouw, zijn arm ligt onder haar hoofd en de andere arm ligt op haar buik, op navelhoogte. De man past zijn ademhaling aan aan die van de vrouw. Ga door tot de ademhaling gelijk gaat. Zo kom je lichamelijk weer dicht bij elkaar en ga je weer openstaan voor de wederzijdse aantrekkingskracht.

6. Gedraag je zoals je wilt dat je partner is

Als je een inspirerende partner wilt zijn, gedraag je dan zoals jij behandeld zou willen worden. Wil je dat de ander jou iets geeft, wees dan gevend. Wil je dat de ander niet over je oordeelt, oordeel dan niet over hem of haar. Wil je dat de ander je ziet, zie hem of haar dan.

7. Omarm seksualiteit

Op de weg die je samen gaat is het belangrijk dat drie aspecten met elkaar in evenwicht zijn: het intellectuele, het emotionele en het seksuele. Als een van die gebieden geen aandacht krijgt, lopen we vast. Onze seksualiteit is de afspiegeling van onze persoonlijkheid. Schaamte voor of negeren van bepaalde seksuele gevoelens is voorbijgaan aan je eigen menselijkheid. Wil je op het gebied van seksualiteit een inspirerende partner te blijven, dan is het belangrijk je je eigen seksuele gevoelens en fantasieën zonder oordeel accepteert en ze eerlijk uit; zo schep je ook voor de ander veiligheid om zichzelf te zijn op dit gebied, zonder angst om veroordeeld of afgewezen te worden. Op fysiek niveau is seksualiteit de lijm van onze relatie. Energetisch betekent de liefde bedrijven dat een trilling met een andere trilling, die niet hetzelfde is, samenkomt en een derde trilling creëert. Dat is de belangrijkste basis van iedere levende relatie en staat boven ideeën, gedachten en emoties.

Meer lezen? Neem een kijkje op www.spirituelerelatie.eu

Volgend artikel
Hoe je van planten kunt houden (en zij van jou)
Hoe je van planten kunt houden (en zij van jou)