Maarten van Huijstee: ‘Door te microdoseren heb ik beter leren luisteren naar mijn intuïtie’

Maarten van Huijstee: ‘Door te microdoseren heb ik beter leren luisteren naar mijn intuïtie’ Maarten van Huijstee: ‘Door te microdoseren heb ik beter leren luisteren naar mijn intuïtie’ Maarten van Huijstee: ‘Door te microdoseren heb ik beter leren luisteren naar mijn intuïtie’

Je hoort het steeds vaker, mensen die een kleine portie psychedelische drugs nemen, niet om high te worden, maar voor het verkrijgen van zelfinzicht, het laten stromen van creativiteit of het verlichten van klachten. Maarten van Huijstee (oprichter retreat centrum Spinoza) vertelt over zijn ervaring met microdosing. Maarten geeft al meer dan tien jaar meditatieles. Met stilte, planten en truffels begeleidt hij mensen naar natuurlijke wijsheid.

In verbinding met je lichaam door microdosing

“In de tijd dat ik met plantmedicijnen begon, in 1999, was het nog behoorlijk underground en er werd lacherig over gedaan, maar nu zie je dat het stigma rondom psychedelica afneemt. Steeds meer medische universiteiten doen onderzoek naar bijvoorbeeld psilocybine, het actieve ingrediënt in paddenstoelen. Met een kleine dosis psilocybine, zoals tijdens microdosing, krijg je geen hallucinaties, maar verander je wel heel licht je bewustzijn. Het activeert het serotonine-systeem in je brein dat over gevoel en verbinding gaat. Je voelt je over het algemeen dus ook meer verbonden met je lichaam en intuïtie als je doet aan microdosing.”

Nieuwe sporen in het brein

“Door het vele wetenschappelijk onderzoek is er langzaam meer duidelijkheid over wat psilocybine met je brein doet. Naast het activeren van het serotonine-systeem, deactiveert het ook delen van ons default mode network, de plek in ons brein waar onder andere onze innerlijke stem huishoudt. Helaas is die stem voor sommige mensen heel aanwezig, soms negatief. Bij depressieve mensen is dit gebied overactief. Tegelijkertijd communiceren andere delen van de hersenen juist meer met elkaar dan normaal en neemt de neuroplasticiteit van het brein toe, waardoor er nieuwe neurale paden worden gemaakt die oude, destructieve denkpatronen kunnen overstijgen. Het is alsof er verse sneeuw op de berg valt en je nieuwe sporen kunt maken.”

Beter luisteren naar je intuïtie

“Door te microdoseren heb ik beter leren luisteren naar mijn lichaam en intuïtie, zo ben ik tien jaar geleden gestopt met alcohol en ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. Ik doe nu een à twee keer per jaar een macrodose ceremonie en ik microdose om de paar maanden. Als ik in een creatieve fase zit, helpt microdosing nieuwe paden te openen in mijn hoofd.”

De spirituele kant van microdosing

“Voor mij heeft micro- en macrodosing een spirituele kant, omdat spiritualiteit voor mij betekent dat je je verbonden voelt met de natuur en het universum als geheel. Ik geloof, net als de filosoof en naamgever van ons bedrijf Spinoza, dat God natuur is en lichaam en geest één zijn. Als ik microdose, vind ik het heerlijk om een paar uur in het bos te gaan wandelen. Dan krijg ik nieuwe inzichten en voel ik mijn stresslevel dalen. Zou het niet mooi zijn als we ons allemaal meer verbonden voelen met onszelf en de natuur, in plaats van dat we heel de dag vastgeplakt zitten aan een beeldscherm?”

Tekst: Jessica van Zanten

Beeld: fotografie door Ellen van Bennekom, styling door Tilly Hazenberg, visagie door Joëlle Romita

Meer weten over microdosing?

Dit is een ingekort artikel uit Happinez ‘Klein Geluk’. In dit nummer lees je verder over microdosing. Bestel ‘m nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Schaduwwerk: dit is hoe je je schaduwkant voor je laat werken.

Volgend artikel
11 sleutels naar je innerlijk weten
11 sleutels naar je innerlijk weten