5 tips voor als je vaak onnodig sorry zegt

5 tips voor als je vaak onnodig sorry zegt 5 tips voor als je vaak onnodig sorry zegt 5 tips voor als je vaak onnodig sorry zegt

Door voortdurend je excuses aan te bieden voor onnodige dingen, zeg je eigenlijk ‘sorry dat ik besta’. En dat is nergens voor nodig. 

Ben jij iemand die snel ‘sorry’ roept wanneer iemand tegen je aanloopt op straat, ook al was het de schuld van de ander? Excuseer je je al bij voorbaat als je een heel normaal verzoek hebt voor een collega, vriendin of ober in een restaurant? Misschien bied je zelfs wel je excuses aan voor zaken waar jij helemaal geen controle over hebt. Je bent niet de enige.

Veel mensen (vooral vrouwen) excuseren zich voortdurend, terwijl dat helemaal niet nodig is. De meeste mensen krijgen van jongs af aan te horen dat ze hun excuses aan moeten bieden wanneer ze iets fout hebben gedaan. Nu is daar natuurlijk niets mis mee. Als er iets is misgegaan door jouw toedoen, getuigt het van kracht om dat te erkennen en sorry te zeggen. Maar wanneer er te pas en te onpas sorry wordt gezegd, zonder dat het echt nodig is, is er iets anders aan de hand.

Sorry dat ik besta

Wie voortdurend zijn/haar excuses aanbiedt, zegt daarmee in essentie ‘sorry dat ik ben’. En als dat te vaak gebeurt, kan dat je eigenwaarde ernstig ondermijnen. Het lastige hieraan is dat het overmatige sorry zeggen vaak voortkomt uit karaktertrekken die juist heel mooi zijn. Heel empathische mensen hebben vaak de neiging sorry te zeggen, doordat ze voortdurend rekening willen houden met de gevoelens van anderen (en die van zichzelf daar ondergeschikt aan maken). Ook mensen die graag de vrede bewaren, excuseren zichzelf snel om potentiële conflicten te vermijden. Maar overmatig sorry zeggen kan ook voortkomen uit een zeer strenge opvoeding, of angst-gerelateerde klachten.

Waar het ook vandaan komt, het is goed om erop te letten dat je niet té vaak overbodig sorry zegt. Want wanneer je dit continu doet, maak je jezelf klein en onzeker. Het kan effect hebben op hoe je in het leven staat.

5 manieren om minder sorry te zeggen

  1. Tel tot tien en ga na of je daadwerkelijk iets hebt gedaan dat excuses verdient. Zo niet, zeg geen sorry!
  2. Vind je het lastig om emoties te uiten of anderen te laten weten dat je verdrietig, boos of teleurgesteld bent? Zeg dan geen sorry. Jouw gevoelens mogen de ruimte krijgen, daar hoef je je niet voor te excuseren. Wil je een ander laten merken dat je meeleeft? Zeg dan: ‘Ik snap dat het lastig kan zijn om dit te horen’ of ‘laat het me weten als dit je van streek maakt’.
  3. Schrijf tien dingen op waar jij je vaak voor excuseert. Bijvoorbeeld tegen een vreemde aanbotsen of een collega vragen om een taak voor je op te pakken. Bedenk vervolgens per punt een alternatief om te zeggen en oefen hiermee.
  4. Wanneer je vragen stelt of iets niet snapt en opheldering wilt, is dat volkomen normaal. Daar hoef je dus geen sorry voor te zeggen. Zeg dus niet ‘Sorry, ik snap het niet’, maar ‘Zou je me kunnen helpen dit beter te begrijpen door een voorbeeld te geven’ of ‘Zou je hier iets meer over kunnen vertellen?’
  5. Verander excuses in dankbaarheid. Moest je een vriendin vragen om een klusje voor je te doen? Zeg dan niet ‘sorry dat je dit voor me moest doen’, maar ‘ik ben zo dankbaar dat je dit voor mij hebt gedaan’. Dit voor de ontvanger een stuk leuker om te horen en het helpt jou te focussen op positieve dingen.
Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Dit zijn de do’s en don’ts van excuses maken.

Volgend artikel
Ben jij bang om rood te worden? Je bent niet de enige
Ben jij bang om rood te worden? Je bent niet de enige