Free Money Day: waarom je op deze dag je geld weg wilt geven

Free Money Day: waarom je op deze dag je geld weg wilt geven Free Money Day: waarom je op deze dag je geld weg wilt geven Free Money Day: waarom je op deze dag je geld weg wilt geven

Wat nou als geld geen rol speelde? Die vraag is jou vast weleens gesteld. Of, wat zou er gebeuren als je geld zou krijgen? Als iedereen geld zou krijgen? Op 15 september is het Free Money Day, een dag waarop we worden uitgedaagd om onze relatie met geld eens op een andere manier te bekijken. 

Free Money Day

Op Free Money Day word je uitgedaagd om persoonlijk of online geld ‘weg te geven’ aan vreemden. Ja je leest het goed, je geeft geld weg. Zónder er iets voor terug te krijgen. Free Money Day is in het leven geroepen op 15 september 2011 met eigenlijk een hele simpele boodschap: om ons aan het denken te zetten. Het is een uitnodiging om op een leuke, open en vrije manier te onderzoeken en ontdekken hoe het zou zijn als onze relatie met geld net iets anders zou zijn.

De geef-economie

Als je kijkt naar onze geschiedenis, dan kom je tot de ontdekking dat het economische systeem wat we vandaag de dag kennen, vroeger helemaal niet op dezelfde manier werkte. Voordat geld bestond, was onze cultuur voornamelijk gericht op het geven. Dat betekent dus dat er iets gegeven werd zonder dat er iets voor terug verwacht werd. Natuurlijk bestaat deze vorm van geven ook vandaag de dag nog, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk, het uitlenen van gereedschap of een goed boek, of het delen van een fiets bijvoorbeeld. Daarmee is de ‘geef economie’ de langst actieve uitwisselingsvorm die er bestaat.

Vrijgevig zijn

En eigenlijk is dat een prachtig gegeven, want vrijgevig zijn is niet alleen een mooi gebaar naar je omgeving, je wordt er zelf ook een stukje gelukkiger door. Iedere keer als je geeft, gaat je hart een stukje meer open, mensen zullen jou er om waarderen, waardoor je het ook terug zult krijgen. En denk nu niet meteen dat je een sul bent als je niet graag dingen uitleent, deelt of als je geen vrijwilligerswerk doet. Vrijgevigheid kun je leren en dat niet alleen, het kost je niets. Vaak zit de kostbaarste vrijgevigheid in het besteden van tijd en aandacht aan iemand in je omgeving. Denk je aan een vriendin die je al lang niet meer hebt gezien? Ga bij haar langs en breng tijd samen door. Kom je onderweg naar huis langs een bloemenstal? Neem spontaan een bloemetje mee voor je geliefde. Het zit hem in de kleine dingen.

Wil je meedoen?

Zo is Free Money Day ook een teken van gulheid en vrijgevigheid. De dag is in het leven geroepen door de Post Growth Institute, een non-profit organisatie wat zich richt op een wereld waarin mensen, bedrijven en de natuur samenwerken om een mooiere wereld te creëren, waarin geld op een eerlijke manier verdeeld is.

Wil jij direct vandaag nog een duit in het zakje doen? Doe dan mee aan Free Money Day. Het werkt echt heel simpel. Neem twee euromunten of twee bankbiljetten op zak. Geef daarvan een euromunt of een briefje weg aan een wildvreemde op straat (of in de supermarkt, het openbare toilet of bij de kapper) en vraag die persoon hetzelfde te doen. Wat breng je teweeg? Wat komt er op gang? Al is het maar een praatje en een gulle lach, daar doe je het toch voor?

Meer lezen over vrijgevigheid?

Een beter mens worden? Sta hier dan elke dag even bij stil.

Volgend artikel
Heb je te weinig van iets (geld, liefde, of tijd)? Focus je dan hier op
Heb je te weinig van iets (geld, liefde, of tijd)? Focus je dan hier op