Dit is hét belangrijkste element van een (succesvolle) langdurige relatie

Dit is hét belangrijkste element van een (succesvolle) langdurige relatie Dit is hét belangrijkste element van een (succesvolle) langdurige relatie Dit is hét belangrijkste element van een (succesvolle) langdurige relatie

Als je een gelukkig stel vraagt naar hun geheim, verwacht je antwoorden als ‘goed blijven communiceren,’ ‘veel seks’ en ‘elkaar vrijlaten.’ En hoewel dat inderdaad belangrijke elementen zijn voor een succesvolle langdurige relatie, blijkt uit onderzoek dat iets anders een nóg grotere rol speelt: vrijgevigheid.

Voor een onderzoek uit 2006 van de universiteit van Virginia werden 3000 respondenten gevraagd wat het belangrijkste element voor een goed huwelijk was. De meeste antwoorden bleken neer te komen op vrijgevigheid. En in 2014 ontdekte onderzoeker John Gottman dat vrijgevigheid en vriendelijkheid de belangrijkste onderdelen zijn van een gelukkige relatie.

Vrijgevigheid kun je leren

Sommige mensen zitten zo in elkaar dat ze graag anderen helpen, en veel van zichzelf geven zonder dat het veel moeite kost. En voor anderen komt het wat minder natuurlijk. Daar is in principe niets mis mee, we zijn nou eenmaal allemaal anders, met andere persoonlijkheden. Betekent dat dat je gedoemd bent voor altijd alleen te blijven? ‘Tuurlijk niet. Vrijgevigheid kun je namelijk trainen. Probeer het als een spier te zien, die je af en toe moet trainen. Hoe vaker je traint, hoe groter hij wordt.’

Verras je lief eens in de zoveel tijd. Maak er desnoods in eerste instantie een agendapuntje van: ‘bloemen kopen,’ of ‘restaurant reserveren als verrassing.’ Op een gegeven moment zul je jezelf er op betrappen dat je uit jezelf (zonder agendapunt!) steeds vrijgeviger wordt. Maar forceer het uiteraard niet. Niet gemeende vrijgevigheid valt meteen op en kan averechts werken.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Vergeef makkelijker

Vaak hebben stellen ruzie over kleine dingen. De wc-bril die omhoog staat, de pot pindakaas zonder deksel die fruitvliegjes staat te vangen of de vuilnis die niet buiten is gezet. Heel irritant. Vooral als de ander het niet begrijpt en er laks over doet. Voor je het weet mondt zo’n onenigheid uit in een full brown ruzie. ‘Je vertikt dingen voor mij te doen he? Hoe moeilijk is het om de vuilnis buiten te zetten?’ Nu kun je in zo’n discussie blijven hangen, of je kunt er voor kiezen om je hart te openen en vrijgevig met je liefde en vergeving te zijn. Waarom zou je een wrok koesteren, als je ook gewoon de ander kunt beantwoorden met vrijgevigheid. Jij staat hierboven, jij hebt een vrijgevig hart: it’s all good.


Vrijgevigheid en seks

Oké, op zich spreekt dit voor zich, maar wie veel geeft aan de ander tijdens seks, zal waarschijnlijk een beter seksleven hebben dan degene die heel egoïstisch is tussen de lakens. Waar wordt je lief gelukkig van? Ga samen op onderzoek uit en neem de tijd voor elkaar. Als je vrijgevig bent in bed, luister je beter naar elkaar en heb je meer geduld voor elkaar. Zo kun je ontdekken hoe elkaars lichaam werkt en wordt daar in turn je relatie sterker van. Uiteraard moet je nog wel je eigen grenzen bewaken en niet zomaar alles doen wat de ander wil. Jij bent de baas van je eigen lijf en seksleven.

Meer lezen over verdieping in een relatie?

Dit is waarom je jezelf in een relatie pas écht leert kennen.

Volgend artikel
33 vragen om je relatie onder de loep te nemen
33 vragen om je relatie onder de loep te nemen