Hemelse aarde Hemelse aarde Hemelse aarde

De grond onder je voeten is bijzonder. Ze leeft, ze draagt en voedt ons. En ze schenkt ons de mooiste dingen. 2015 is het Jaar van de Bodem – een moment om bij de Aarde stil te staan.

Gezonde grond

Waar je geworteld bent, daar voel je je thuis. Daar voel je je verbonden met de Aarde, met het leven. Eigenlijk bestaan we zelf uit aarde, uit dezelfde elementen als Moeder Aarde – we voeden ons met wat op haar groeit en bloeit.

Krioelend leven

Een rijke, vruchtbare bodem wemelt en krioelt van het leven: regenwormen, duizendpoten, spinnetjes, mijtjes, aaltjes, springstaarten, schimmels, bacteriën en minieme beestjes met weidse namen als protozoën en enchytraeën. En ze zijn allemaal even onmisbaar voor de gezondheid van de planten en de voedingskracht van het eten op je bord. Ze vormen de humuslaag, die in het Jaar van de Bodem 2015 in het zonnetje wordt gezet.

Bedreigd

Geen moment te vroeg, want onze bodem wordt ernstig bedreigd door gif, kunstmest en zware landbouwmachines. Een derde van het oppervlak van Moeder Aarde is de afgelopen honderd jaar daardoor onvruchtbaar geworden… Wil je je sterk maken voor gezonde grond, eet dan biologisch! En teken de petitie www.helphumus.nu. In een tekenfilmpje met de welluidende stem van Waldemar Torenstra wordt je precies verteld waarom.

Volgend artikel
Drie tips voor een groener leven
Drie tips voor een groener leven