Drie tips voor een groener leven

Drie tips voor een groener leven Drie tips voor een groener leven Drie tips voor een groener leven

Let’s go green is een compleet handboek met 1001 tips die je stap voor stap op weg helpen naar een groener leven. Schrijfster Susan Gerritsen-Overakker geeft drie groene tips waarmee je een positief verschil kunt maken.

1. Woon groen

Door te kiezen voor een groene energieleverancier, door zonnepanelen aan te schaffen en je huis beter te isoleren, sla je de groene spijker op de kop. Op www.hier.nu vind je de Groene Stroom Checker, waarmee je kunt nagaan of de energie die je nu afneemt daadwerkelijk groen is. Op www.portaalzonnepanelen.nl vind je essentiële informatie over zonnepanelen op jouw dak en kijk ook eens op www.meermetminder.nl en www.verbeteruwhuis.nl voor meer informatie en advies over energiebesparing en isolatie.

De koudere dagen komen er weer aan. Probeer energie in huis te besparen en bespaar hiermee veel geld door bijvoorbeeld de verwarming een tikkeltje lager te zetten, ’s nachts de verwarming op 13 graden te zetten, radiatoren te ontluchten, korter te douchen, op maximaal 30 graden te wassen, minder warm water te gebruiken, de vaatwasser op 30 graden te laten draaien en opladers uit het stopcontact te halen om sluipverbruik te voorkomen. Je vermindert de druk op het milieu en verlaagt je eigen energierekening.

2. Vervoer jezelf groen

Bij het plannen van de komende herfst- en kerstvakantie, probeer vliegreizen te voorkomen en ga eens voor een heerlijke vakantie in eigen land of kies een groen juweeltje in landen grenzend aan Nederland. Er zijn genoeg magische plekken te ontdekken op steenworp afstand.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Vervoer jezelf groen en gezond per fiets of met het OV, in plaats van met de auto. Je verbrandt met fietsen behoorlijk wat calorieën; geen onaangename bijkomstigheid. Bijna de helft van alle autoritten die we maken, is korter dan 7,5 kilometer. Eenvoudig groene winst behalen, doe je door juist voor die ritten de fiets te pakken. Kijk ook eens naar de tips van Het Nieuwe Rijden als je toch de auto moet pakken op www.hetnieuwerijden.nl. Carpoolen iets voor jou? Go for it, of onderzoek de mogelijkheden voor de ‘aanschaf’ van een deelauto op www.deelauto.nl. Gemiddeld staat een auto per dag 23 uur niets te doen, dus waarom niet?

3. Voed jezelf groen

Hoe gezonder je eet, hoe beter je je voelt en hoe energieker je de dag doorkomt. Probeer daarom te kiezen voor lokaal seizoensvoedsel met veel voedingsstoffen. Ga voor groen en dus voor meer plantaardig en minder vlees en vis. Als je wel vlees of vis eet, kies dan waar mogelijk voor de fairtrade en biologische variant. Kraanwater is 30 keer klimaatvriendelijker, voldoet aan strengere kwaliteitseisen en is 210 keer goedkoper dan water uit flessen. Laat die flessen mineraalwater dus liggen en koop een groene navulbare fles zoals De Dopper. Kies in de winkel voor producten met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal en gooi geen voedsel weg. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Het boek ‘Let’s go green, de lifestyle gids voor een groen, eerlijk en gezond leven’ van Sustainable Susan is hier verkrijgbaar. Meer over Susan’s tips voor een groen, gezond en eerlijk leven lees je op www.sustainableyou.nl.

Volgend artikel
De wereld in zeven dagen
De wereld in zeven dagen