A Beautiful Story: sieraden met een verhaal

A Beautiful Story: sieraden met een verhaal A Beautiful Story: sieraden met een verhaal A Beautiful Story: sieraden met een verhaal

Iedereen heeft een verhaal. Waar je ook vandaan komt of wat je achtergrond ook is. En dat verhaal doet ertoe. Dat is de boodschap van sieradenlabel A Beautiful Story, opgericht door Cathelijne Lania.

Er is een gezellige zithoek met tapijt. Er branden kaarsen, er staat een boekenkast vol inspiratie, en de muren zijn beplakt met sfeervol bont behang. Het is de bedrijfsruimte van A Beautiful Story aan de Veemarkt in Amsterdam. “Het behang roept een sfeer op van vroeger, een huiselijk gevoel, het zorgt voor verbinding. We gebruiken dat ook op beurzen,” vertelt oprichter Cathelijne Lania. “Bezoekers blijven altijd lang bij ons, iedereen mag zich hier thuis voelen.” Designer Esmee selecteert de nieuwe collectie, terwijl impactmanager Eva bezig is met een nieuw project voor fairtrade edelstenen. De sieraden met edelstenen en symbolen worden op traditionele wijze met de hand gemaakt in Nepal. 

Zilverfabriek

Er durven zijn, dat is een van de vier kernwaarden van A Beautiful Story, dare to be. Een les die Cathelijne zelf al leert tijdens haar studie bedrijfskunde. Ze heeft interesse in andere culturen en doet daarom vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. Ze bezoekt er een kerkdienst in een schuur. “De dominee gaf de opdracht om iedereen in de kerk een hand te geven, elkaar aan te kijken en te zeggen: ‘Je bent belangrijk.’ En dat is waar – A Beautiful Story over gaat. Iedereen heeft een verhaal, en dat verhaal doet ertoe.”

Haar moeder Sjoukje regelt via via dat ze na haar studie naar Nepal kan voor een ander vrijwilligersproject: het opzetten van een instituut dat jongeren helpt aan computervaardigheden. Een zilverfabriek in de buurt is haar vaste adres voor cadeaus naar het thuisfront. Zonder te weten dat die fabriek een paar jaar later een grote impact op haar eigen leven krijgt. Er volgt een rij van toevalligheden, zoals Cathelijne het zelf noemt. 

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

Vijf jaar later werkt ze als accountmanager bij Douwe Egberts en krijgt ze een telefoontje van haar moeder. De zilverfabriek in Nepal verkeert in zwaar weer. Het zet Cathelijne aan het denken. Het werk bij Douwe Egberts is leuk, maar er mist iets. Ze werkt om aandeelhouders rijker te maken, maar ze kan ook kijken of ze deze talentvolle edelsmeden verder kan helpen: “Als ik koffie kan verkopen, moet het met sieraden ook lukken.”

A Beautiful Story

Als ze haar baan heeft opgezegd en weer in Nepal is, heeft ze een brainstormsessie met de edelsmeden. Ze drinken thee. En opeens weet ze het: scherven brengen geluk. Ze gooit een theekopje kapot en de edelsmeden zetten elk scherfje in een zilveren schakel. De eerste Lucky Bracelet is er. Met koffers vol sieraden vliegt Cathelijne terug naar Nederland. “Tegen iedereen zei ik: als je tien vrouwen regelt, kom ik langs en dan vertel ik het hele verhaal.” In het begin heette haar bedrijf Link met de ondertitel connect the power in people. “Ik wilde letterlijk mensen en werelden linken. Ik had er niet over nagedacht dat je in die tijd ook nog de omroep LLink had. Overal moest ik uitleggen dat ik niet van de omroep was. Met een reclamebureau dat ons wilde helpen, kwamen we tot onze huidige naam: A Beautiful Story. Die naam trekt de aandacht en klopt helemaal. Omdat het ook echt over de verhalen van mensen gaat. Toen ik mijn coach belde om over onze nieuwe naam te vertellen, zei ik: ‘Wacht even, ik zie zo’n mooie regenboog!’ Thuis trok ik een tarotkaart: Kelken Tien. Daarop staat een regenboog, twee volwassenen en twee kinderen. De kinderen zijn zorgeloos aan het spelen en de volwassenen kijken naar de regenboog, want die kennen het leven al een beetje. Er is soms zonneschijn, soms regen. Samen maakt dat de regenboog. De kaart staat voor een plek waar iedereen thuis mag zijn.

Sieraad met betekenis

“We voelen ons lucky dat we dit met ons team, onze makers en retailers mogen doen. Daarom is onze vierde kernwaarde van het bedrijf connection. A Beautiful Story begon met vijf edelsmeden in Nepal. Nu bieden we ruim 200 eerlijke banen die meer dan een leefbaar loon opbrengen. Ons doel voor 2025 is dat het er 1000 zijn, verspreid over verschillende continenten. Daarna mag het natuurlijk nog veel groter.  Zo’n sieraad met een symbool of een moment van bezinning. Of het nu om een fijne baan gaat, een reis, een relatie. Stel, je zoekt iets uit voor een vriendin, dan verdiep je je in de betekenis van de stenen en symbolen. Zo komen vaak verhalen los en voel je je extra verbonden met elkaar. Het is dan niet zomaar een sieraad, het betekent iets, het heeft een boodschap. En het sieraad vertelt ook het verhaal van de maker in Nepal.” 

De favoriete edelsteen van Cathelijne is de carneool, die draagt ze elke dag. “Ik voel me fijn als ik deze steen om heb. Carneool gaat over transformatie en de juiste creativiteit vinden en dat is wel wat ik in mijn bedrijf nog steeds hard nodig heb. Als symbolen zijn de vlinder en de libelle haar favoriet. “De vlinder staat voor echte transformatie. De libelle is een wind- en waterwezen.” Ze legt de libelle aan haar ketting even in haar hand. “De wind van verandering en het water voor het onbewuste. De verandering vanuit je diepere onbewuste.”

Groter dan jezelf

“De makers in Nepal zeiden meteen: we zijn onderdeel van de A Beautiful Story-familie. In Nepal is familie de spil van de cultuur. Als ouders blijf je er tot je dood bij. Welke neef of nicht je ook bent, je kunt altijd aankloppen om mee te eten. Familie betekent voor mij je wortels, het fundament waarop je bouwt. Niet iedereen heeft contact met zijn familie, toch is alles verbonden op deze aarde. Je zit aan elkaar vast. Daarom zeggen we: we care, we share, we co-create.”

Cathelijne en haar team werken in Nepal onder meer met Beads for Life van Nimdiki Sherpa. Als maatschappelijk werker stichtte Nimdiki daar de eerste Montessorischool. Maar een aantal vrouwen konden die school niet betalen voor hun kinderen. “Je hebt wel beurzen of donaties, maar Nimdiki vindt het gelijkwaardiger als vrouwen zelf geld verdienen. Zij is mijn grote voorbeeld. Ik voel me echt verbonden met haar.” Beads for life is nu een professionele werkplaats met meer dan 70 dames die dagelijks de sieraden voor A Beautiful Story maken. Cathelijne: “Ook al ben je anders, of ben je geboren op een plek met meer of minder luxe, je moet toch voor elkaar zorgen. Iedereen die bij ons komt werken, is enorm gedreven om het te laten lukken. Dat is toch wel de kracht van het succes, dat het groter is dan jezelf.”

A Beautiful Story en Happinez

Met liefde gemaakt en speciaal ontworpen voor Happinez: ontdek de collectie sieraden van A Beautiful Story in de Happinez webshop.

Tekst: Anne-Fleur van der Heiden
Fotografie: Brenda van Leeuwen
Styling: Marita Janssen

Dit interview is een fragment uit Happinez 8 2022. Het volledige artikel vind je terug in dit nummer: Happinez ‘Stap in het licht.’

Volgend artikel
Natuurlijke schoonmaakmiddelen: net zo schoon, wel zo duurzaam
Natuurlijke schoonmaakmiddelen: net zo schoon, wel zo duurzaam