Terug naar overzicht

Natuurlijke schoonmaakmiddelen: net zo schoon, wel zo duurzaam

Categorie
Tekst
Sanne Eva Dijkstra
Natuurlijke schoonmaakmiddelen: net zo schoon, wel zo duurzaam

Probeer je om groen(er) te leven? Dan staan er in je badkamer waarschijnlijk al een stuk minder flesjes met ingewikkelde ingrediënten dan voorheen en hangen er in je kledingkast zo langzamerhand eerder een paar duurzame items dan hangers vol fast fashion die hooguit een seizoen of twee meegaan.

Tijd voor de volgende stap: zeg maar dag tegen al die schoonmaakmiddelen vol chemische rommel.

Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen maken net zo goed schoon, ruiken waarschijnlijk nóg beter (hulde voor etherische olie) dan je oude vertrouwde fabrieksproducten en zijn een stuk liever voor het milieu. En je maakt ze – zonder veel moeite – helemaal zelf:

Allesreiniger met azijn

Azijn is onmisbaar als je zelf je schoonmaakmiddelen maakt: het zuur in azijn werkt antibacterieel, ontkalkt en zorgt voor een mooie glans. Niet alle oppervlakten kunnen er goed tegen, trouwens. Bij twijfel kun je dus het beste eerst een beetje gebruiken op een onopvallende plek.

Meng 250 ml water met 250 ml azijn (gewone witte azijn is prima, en ook nog eens vriendelijker voor het milieu dan schoonmaakazijn) en het sap van een halve citroen in een fles met spraydop. Voeg er een paar druppels van je favoriete etherische olie aan toe. In plaats van etherische olie kun je ook een paar stukjes citroen- of sinaasappelschil en een takje rozemarijn aan de fles toevoegen. Laat het mengsel dan een paar dagen trekken voordat je het gebruikt.

Allesreiniger met Marseillezeep

Meng 250 ml heet water met 2 eetlepels Marseillezeep (rasp dit met een grove rasp van het blok zeep af) en een paar druppels etherische olie – lavendel is heerlijk – en doe het mengsel in een fles. Het mengsel dikt door het gebruik van zeep nog iets in, dus een spraydop is voor deze variant minder geschikt.

Toiletreiniger

Meng 250 ml azijn met een 10 eetlepels baking soda en een paar druppels tea tree olie: voilà, klaar om te schrobben. Tea trea olie heeft een antibacteriële werking en is dus perfect om te gebruiken in bijvoorbeeld de badkamer en het toilet. Als je niet zo van de geur houdt, kun je een paar druppels van een andere etherische olie aan het mengsel toevoegen.

Natuurlijke ontvetter

Doe twee eetlepels baking soda, een eetlepel geraspte Marseillezeep en een paar druppels etherische citroenolie in een fles met spraydrop. Vul aan met heet water en schud de fles totdat alle ingrediënten goed zijn gemengd.

Luchtverfrisser

Met een natuurlijke luchtverfrisser ruikt je huis in no time alsof je grote schoonmaak hebt gehouden – zelfs als je daar eigenlijk helemaal geen tijd voor hebt gehad. Doe 1 eetlepel wodka of pure alcohol en 6 eetlepels water in een flesje met verstuiver, en voeg daar 10 tot 40 druppels etherische olie aan toe. Lavendel en vanille zijn fijn voor de slaapkamer, de frisse geur van sinaasappel, citroen of grapefruit zorgen voor energie en als je behoefte hebt aan extra focus – bijvoorbeeld in je werkkamer – is een combinatie van rozemarijn en pepermunt heel geschikt.

Meer Happinez?

Door anderen gelezen