Hartstikke gezellig, zo’n boom in huis in aanloop naar de kerst. Maar eenmalig een boom kopen en weer weggooien is natuurlijk best zonde. Kan dat niet duurzamer? Absoluut.
1. Ga voor de kluit
Een boom met kluit kun je na gebruik in de tuin planten en volgend jaar weer binnen zetten. Let wel op dat je ‘m, terwijl ie in je huis staat, voldoende water geeft (vooral de eerste paar dagen is dat belangrijk, maar blijf het zeker eens per week doen), en zet ‘m niet bij de verwarming. Dan is de kans het grootst dat ie er in januari nog gezond bij staat.
Heb je geen tuin? Dan kun je ook kiezen voor een adoptieboom. Slim idee: je adopteert een kerstboom, die na de kerst weer terug wordt geplaatst op het land en volgend jaar weer voor je klaarstaat. Adoptiebomen zijn nog niet overal af te halen – het is alleen een duurzame keuze wanneer er een afgiftepunt bij je in de buurt zit (zodat je er niet met de auto naartoe hoeft).
Heb je al een boom in de tuin staan? Haal ‘m dan, als dat kan, in fases naar binnen. Dan kan-ie wennen aan het temperatuurverschil. Zet ‘m bijvoorbeeld eerst in de schuur, of in een koude hal, voordat je de boom in de warme woonkamer zet.
Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’
-
Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
-
Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
-
En nog veel meer
Kun je je kerstboom na gebruik niet kwijt, bijvoorbeeld omdat je geen tuin hebt? Laat ‘m dan ophalen door de gemeente of lever ‘m in (gemeentes hebben een verschillend beleid). De gemeente zorgt ervoor dat alle kerstbomen versnipperd of verwerkt tot bodembedekking. Dat is een stuk duurzamer dan verbranden of weggooien.
2. Kunstboom? Kies tweedehands (of investeer in de toekomst)
Is een kunstboom niet veel duurzamer dan een echte boom? Dat hangt er maar vanaf. Volgens Milieu Centraal is het moeilijk te meten. Zeker is: hoe langer je met een kunstboom doet, hoe duurzamer -ie wordt. Wil je een kunstboom kopen, overweeg dan een tweedehands boom (bijvoorbeeld via Marktplaats, of van iemand uit je omgeving: wie weet heeft een kennis er nog eentje op zolder staan). Gaat je voorkeur uit naar een nieuwe, kies dan een van goede kwaliteit, zodat de kans het grootst is dat de boom lang meegaat.
3. Haal je boom te voet
Verrassend feitje: de impact van een kunstboom of een echte boom op het klimaat (alles bij elkaar: de productie, het transport en het weer wegdoen van de boom) is ongeveer gelijk aan 25 kilometer autorijden. Wil je het milieu minder belasten, dan scheelt het dus behoorlijk als je de boom in de buurt haalt. Een kleine of midden-formaat boom kun je nog achterop je fiets meedragen, bij een iets grotere boom heb je vooral wat meer handen nodig (of een bakfiets!). Na wat sjouwwerk is het extra feestelijk om ‘m thuis op z’n plek te kunnen zetten.
4. Maak je eigen boom
Een kerstboom hoeft natuurlijk geen takken en naalden te hebben. Maak een boom van sloophout, die je nog járen kunt gebruiken. Op Pinterest vind je talloze voorbeelden – van minimalistisch tot gedetailleerd. Geen zin in zelf klussen? Bombardeer een grote kamerplant tot boom, gewoon door er een snoer lichtjes in te hangen. Of maak op de muur een boom van washi-tape (en/of lichtjes).
5. Kies voor duurzame lampjes
Ledlampjes zijn verreweg het meest energiezuinig – ze kosten wel 7 (!) keer minder energie dan gloeilampjes. Ze zijn vaak iets duurder om te kopen, maar dat verschil verdien je gemakkelijk terug in energiekosten. Om die reden is het sowieso verstandig om voor kwaliteit te kiezen: met elk jaar dat je ze kunt gebruiken, bespaar je meer (en het scheelt natuurlijk afval: zonde om de lampjes na een jaar al weg te moeten gooien).
Heb je lichtjes met een transformator, trek dan de stekker uit het stopcontact als de lampjes niet branden – anders verbruiken ze toch nog stroom. Heb je lampjes buiten hangen? Plaats er een timer tussen, zodat je kunt instellen op welke tijden de lampjes branden.
Meer lezen over duurzaam kerstvieren?
7 tips voor een groene kerst (zónder in te leveren op sfeer).