7 tips voor een groene kerst (zónder in te leveren op sfeer)

7 tips voor een groene kerst (zónder in te leveren op sfeer) 7 tips voor een groene kerst (zónder in te leveren op sfeer) 7 tips voor een groene kerst (zónder in te leveren op sfeer)

Tijdens de feestdagen is het soms knap lastig om duurzame(re) keuzes te maken. Maar wist je dat je ook op een verantwoorde manier ontzéttend kunt genieten? Samen met Dopper delen we zeven manieren om een groene kerst te vieren: zodat je niet alleen lief bent voor je naasten maar ook voor moeder aarde.

1. Ga (volgend jaar) voor een adoptieboom

Het is elk jaar weer een sip gezicht. Wanneer de feestdagen achter ons liggen, liggen de Blauwsparren en Nordmannen in de vrieskou op de stoep. Bomen die met zoveel liefde en aandacht zijn opgetuigd, waarbij werd gezongen en families samenkwamen om cadeautjes uit te pakken, liggen ineens eenzaam op straat. Wachtend tot ze worden opgehaald, versnipperd en verbrand. Gelukkig is er een duurzaam alternatief. Natuurlijk kun je kiezen voor een nepperd, maar een nepboom moet je vaak járen gebruiken, wil je het verbruik van de grondstoffen om al dat plastic te maken weer gelijkspelen. Het antwoord: een adoptieboom! Een kerstboom in een pot, met kluit en al eraan, die je na de feestdagen weer terugbrengt naar de kweker. De kweker zet hem vervolgens terug in de grond, zodat-ie na zijn logeerweekje uit weer happily kan verder groeien.

2. Kies een cadeau met betekenis

Weer sokken, parfum of een flesje bubbels? Weet je van gekkigheid niet meer wat je geven moet of is de inspiratie ver te zoeken? Leg een Dopper onder de boom. Met dit cadeau maak je zeker weten indruk op vrienden en familie die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Deze goeddoener van een fles houd je gehydrateerd tijdens nieuwjaarsfeestjes en beschermt oceanen tegen de vele wegwerpflesjes in zee. Met een Dopper help je single-use plastic tegen te gaan en de toegang voor veilig drinkwater over de hele wereld te vergroten.

3. Verstuur duurzame kerstkaarten

Ben je op zoek naar een duurzame manier om kerstkaarten te versturen? Kies voor een kerstkaart gemaakt van gerecycled, biotop of FSC papier. Dit kun je -met of zonder kerstversiering- online bestellen of in een winkel met kunst- en kantoorbenodigdheden kopen. Een E-card mailen kan natuurlijk ook, en levert zo’n 200 keer minder CO2-uitstoot op dan het verzenden van een papieren kaart.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

4. Gebruik alleen LED-lampjes

“Jingle bells, jingle bells, groe-hoen all the way!” Een goed voornemen voor het nieuwe jaar: elk peertje in huis vervangen voor een duurzaam LED-lampje. En dat geldt natuurlijk óók voor de sliert kerstlichtjes in de boom. LED-verlichting bespaart stroom, gaat langer mee, wordt niet heet, zorgt voor een lagere energierekening en is net zo sfeervol en warm.

5. Pak duurzaam in

Scheur modepagina’s uit een tijdschrift om een kledingstuk mee in te pakken, wrap een kookboek met recepten uit de Allerhande of overhandig je cadeau in een versierde schoenendoos. Hoe creatiever, des te mooier. En doordat je materialen hergebruikt die je al in huis hebt, wordt cadeaupapier overbodig. Win-win.

6. Ga voor een groen kerstmenu

Een groen(er) kerstmenu creëer je eenvoudig door gerechten op tafel te zetten met groente uit het seizoen, door te shoppen in een boerderijwinkel voor producten rechtstreeks van ’t land, door voedsel te kopen dat niet in plastic is verpakt of door kliekjes uit de vriezer te gebruiken voor een amuse. Nog een simpele tip is om vooral niet meer te maken dan nodig, om verspilling van voedsel te voorkomen.

7. Koop een duurzame kerstoutfit

Voor laarzen van vegan leer of een trui van biologisch wol tel je vaak meer euro’s neer dan fast fashion afkomstig van een keten, maar wist je dat je heus duurzaam kunt winkelen zonder het gevoel te hebben bankroet te gaan? Tip 1: ga voor vintage. Het kan zomaar zijn dat je tegen een mooie kerstoutfit loopt in een kringloopwinkel, waar het juist om die reden naartoe is gebracht. Voor een tweede leven. Tip 2: vraag rond of je een kledingstuk van een vriendin of zus kunt lenen. Zo hoef je niet iets nieuws te kopen, maar heb je wel iets nieuws om te dragen.

Én wees lief voor elkaar

Tijdens de kerstperiode wordt er geproost, gelachen, gehuild en getroost. Het is een periode waarin we de liefde nog meer laten stromen. We kopen cadeaus voor onze loved ones, staan stil bij wat er is geweest en dierbaren die we zo missen… We kijken wat vaker naar elkaar om en helpen familie, vrienden en vreemden. Houd dit gevoel vast het hele jaar door, om zo samen de wereld en het leven op aarde nog mooier te maken.

Wil jij iemand blij maken met een Dopper waterfles?

Geef deze Kerst een presentje met impact. Want met een Dopper waterfles maak je namelijk niet alleen een dierbare blij, maar help je moeder aarde ook een handje.

Wil jij een Dopper cadeau doen en 2019 beginnen met een flinke dosis karmapunten? Vul dan onderstaand formulier in en maak kans op één van de drie prijzenpakketten met een Insulated Dopper (580 ml) t.w.v. €34,50 per stuk en een carrier t.w.v. € 5,50.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dopper. Op de winactie zijn de actievoorwaarden en privacy statement van toepassing.

Meer lezen over groen doen?

Volgend artikel
20 small acts of Christmas: zo draag jij de kerstgedachte uit
20 small acts of Christmas: zo draag jij de kerstgedachte uit