Zo herken je duurzaam goud

Zo herken je duurzaam goud Zo herken je duurzaam goud Zo herken je duurzaam goud

Goud: het is een schitterend edelmetaal gevonden in de buik van Moeder Aarde. Uit hiërogliefen, volksverhalen en opgravingen weten we dat het al duizenden jaren wordt gebruikt in sieraden, als versiering en als betaalmiddel. De aantrekkingskracht van fonkelend goud op de mens is bijzonder.

Helaas heeft dit schitterende edelmetaal een keerzijde; het delven van goud gaat vaak nog ten koste van natuur en arbeiders. Hoe kies je voor goud dat wél verantwoord is? We delen een aantal dingen waar je op kunt letten.

Fair goud

Er is een nieuwe beweging op komst: fair goud. Waar duurzaamheid nog vaak onderaan het prioriteitenlijstje stond, zijn er steeds meer goudmijnen die duurzaamheid op nummer één hebben staan. Ook kiezen sieradenliefhebbers steeds vaker voor sieraden die ze met een goed gevoel kunnen dragen.

Zoek naar een keurmerk

Om de transparantie van fair goud te waarborgen is er een aantal keurmerken in het leven geroepen. Ronja, eigenaresse van het duurzame sieradenmerk Riverstones vertelde ons over een hele bijzondere not-for-profit organisatie: The Responsible Jewelry Council. RJC heeft een aantal standaarden die sinds 2005 zijn uitgegroeid als dé standaarden voor verantwoordelijk goud. Producenten met deze certificering voldoen aan standaarden rondom ethiek, milieubewustzijn, rechten van de arbeider en houdt daarbij het hele traject in de gaten: van de mijn tot aan de verkoop.

Een ander keurmerk dat heel populair is in Nederland is het Fair Mining keurmerk.

Gerecycled goud

Als goud eenmaal uit de mijnen is gehaald, waar gaat het dan heen? Raar maar waar; heel veel goud belandt in de afvalbak. In jouw telefoons, laptops, en andere elektronica zit namelijk ook goud. Dat wordt haast nooit gerecycled; naar schatting zit zo’n 7% van de hele goudvoorraad vast in zogeheten e-waste. Ook liggen oude sieraden vaak te verstoffen, terwijl je die juist goed kunt omsmelten tot een nieuw lievelingssieraad.

Daarom werken steeds meer producenten van sieraden met gerecycled goud. Vaak zijn dit dan oude sieraden geweest, of gemaakt van goud dat tijdens de productie overbleef en wordt hergebruikt.

Kwaliteit is duurzaam

Kwaliteit is natuurlijk een belangrijke voorwaarde van duurzaamheid. Kies dus voor een sieraad dat gemaakt is om lang mee te gaan. Ronja: “De kwaliteit van een sieraad hangt nauw samen met hoe lang het meegaat. Kies je voor 14k goud, dan verkleurt het niet. Dat noemen wij: ‘meaningful jewelry that lasts a lifetime’.

Let daarom dus op…

In het kort: wil je gouden sieraden kiezen dragen met aandacht voor mens en milieu? Let dan op:

  • Een keurmerk dat duurzaamheid en betere werkomstandigheden waarborgt
  • Gerecycled goud
  • Massief goud dat lang meegaat (massief gouden sieraden zijn bijna altijd bestempeld met keurtekens)

De duurzame sieraden van Riverstone voor Happinez:

In de Happinez webshop vind je drie prachtige, 14 karaat gouden sieraden van Riverstones

Over auteur
Sem Zweekhorst is contentmarketeer, sterrenbeeld Maagd en sinds 2021 werkzaam bij Happinez. Hij is een echte woordentovenaar en weet de meest magische teksten te schrijven voor artikelen op happinez.nl, voor de Happinez webshop en nieuwsbrieven.
Volgend artikel
Dit zijn de mooiste quotes over vrede
Dit zijn de mooiste quotes over vrede