Minder plastic gebruiken? Met deze 7 tips maak je er een sport van

Minder plastic gebruiken? Met deze 7 tips maak je er een sport van Minder plastic gebruiken? Met deze 7 tips maak je er een sport van Minder plastic gebruiken? Met deze 7 tips maak je er een sport van

Als je in de supermarkt om je heen kijkt, duizelt het je van de verpakkingen. Steeds meer wordt er verpakt in karton of andere duurzame materialen (hoera!), maar er wordt ook nog steeds veel plastic gebruikt. En dat terwijl we er vaak écht zonder kunnen. Zo beperk je het plastic in je boodschappentas en voorraadkast.

Dé eye-opener bij het verminderen van plastic is: benader het niet als een ‘moetje’, maar als een uitdaging. Dan krijg je er namelijk meteen lol in, want in deze challenge word je binnen de kortste keren heel handig. De tips die Caroline Jones op een rijtje zet in haar boek ‘100% plasticvrij – 100 tips voor een leven zonder plastic’ helpen je op weg.

1 Neem je eigen boodschappentas mee

En zorg dat dat een leuke is, waarmee je keer op keer graag voor de dag komt. Een mooie van linnen bijvoorbeeld, met een geinige opdruk (kan in de was – handig) of zo’n leuk retro boodschappennet. Die frommel je zo in je handtas of rugzak, en heb je dus óók bij je wanneer je een cadeautje, boek of nieuwe broek koopt.

2 Speur door je voorraadkast met een frisse blik

In de lijst met ‘ergste plastic wegwerpproducten’ staan onder andere plastic rietjes, boterhamzakjes, vochtige doekjes, wattenstaafjes en verpakkingen van kant-en-klaarmaaltijden. Neem nou die rietjes en die wattenstaafjes: die kun je makkelijk vervangen door milieuvriendelijke varianten (rietjes van bamboe, wattenstaafjes van hout). Mis je niks aan! In de plaats van vochtige doekjes neem je een wasbare schoonmaakdoek (of oude lap).

3 Kies voor navulverpakkingen

Van verrassend veel producten kun je een navulversie kopen. Geen nieuw pompje handzeep, dus, maar een zak zeep waarmee je je eigen pompje vult. Kruiden van de markt, in een papieren zakje, in plaats van een heel potje (nog goedkoper ook!).

4 Van theezakje naar losse thee

Deze is makkelijk én levert je een explosie van smaak op. Want losse thee is echt veel lekkerder dan thee in een zakje, en het levert dus een groot milieuvoordeel op (bij het dichtmaken van veel theezakjes wordt polypropyleen gebruikt, zodat ze niet open kunnen gaan in de verpakking of in je glas – ook is het labeltje soms met een nietje vastgemaakt).

5 Voorkom ‘onderwegtrek’ en neem een lekkere lunch mee

Je kent dat wel: je bent nog lang niet thuis en hebt intussen ont-zet-ten-de trek gekregen. En dus koop je een snelle hap die, helaas, vaak in plastic verpakt is. Investeer in een goeie brooddoos (zo’n mooie roestvrijstalen bijvoorbeeld), en neem daarin je lunch en snackjes mee. Stukjes peer, een mandarijntje, handvol nootjes, gedroogde abrikozen, worteltjes met humusdip…

6 Maak je eigen chips

Ja, deze is best hardcore. De ongemakkelijke waarheid: chipszakken zijn tot nu toe onmogelijk plasticvrij te maken (het zit ‘m in de binnenkant, dat is een gemetalliseerd plastic laagje). Dus, hoe verdrietig het ook is (en er staat vast ooit een slimme fabrikant op die het anders aanpakt): op dit moment kun je het beste zelf chips maken. Wél superlekker, en je kunt ze alle smaken van de wereld geven.

7 Kies plasticvrije vaatwastabletten

Veel vaatwastabletten zijn per stuk in plastic verpakt. Gelukkig zijn er ook merken die de tabletten verpakken in een biologisch afbreekbaar materiaal. Even zoeken, maar dan heb je ook wat – en als je ze online bestelt in een grote hoeveelheid, kun je een eeuwigheid vooruit.

Meer lezen?

‘100% plasticvrij – 100 tips voor een leven zonder plastic’. Caroline Jones, uitgeverij MUS (2019).

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
De kracht van geven zonder kopen
De kracht van geven zonder kopen