Nachtje weg in eigen land? Dat kan duurzaam!

Nachtje weg in eigen land? Dat kan duurzaam! Nachtje weg in eigen land? Dat kan duurzaam! Nachtje weg in eigen land? Dat kan duurzaam!

Houd je net als wij ook als je weg van huis bent graag rekening met belangrijke zaken als het klimaat en het milieu, en de impact die jij daar op hebt?

Deze duurzame hotels in Nederland doen dat vóór je. Zo is het wel heel gemakkelijk om tijdens een nachtje weg niet alleen lief te zijn voor je zelf, maar ook voor de wereld om je heen.

Hotel Jakarta Amsterdam

Oh, wat is het een plaatje: Hotel Jakarta Amsterdam is behalve een van de eerste energieneutrale hotels van ons land ook een feest voor het oog. Het opvallende gebouw op het Java-eiland bestaat waar mogelijk uit herbruikbare materialen en heeft enorme transparante glazen gevels. Hallo, fenomenaal uitzicht over het IJ. Binnen vind je fijne restaurants, een wellness met zwembad en – het paradepaartje in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam – een subtropische binnentuin met metershoge palmen en planten uit Azië. Bij Hotal Jakarta Amsterdam kun je je dus bijna letterlijk groen in de watten laten leggen.

Javakade 766, Amsterdam – website

Van der Valk Hotel Leeuwarden

Een weekendje uitwaaien in Friesland? Zoek ’s avonds je bed op bij Van der Valk Hotel Leeuwarden, dat in 2019 door BREAAM werd uitgeroepen tot duurzaamste hotel van Nederland. Van der Valk hergebruikt opgevangen warmte uit het restaurant, de zalen en 100% elektrische keuken. Om de biodiversiteit een handje te helpen, vind je buiten verschillende vijvers, een haven met natuurlijke oevers en bijenhotels. Vleermuizen kunnen terecht in speciale holtes in het dak. Duurzaamheid zit hier tot in de kleinste details: zo worden restanten van gebruikte kaarsen verzameld, gesmolten en verwerkt tot nieuwe kaarsen.

Lynbaan 35, Leeuwarden – website

The Green Elephant Maastricht

In dit hostel – voor het geval je nu wilt afhaken: er zijn ook privékamers – kun je milieubewust en gezond op adem komen tijdens een weekendje Maastricht. Je wordt ontvangen met een versgeperst sapje, kunt voor verschillende behandelingen terecht in de eco city spa en baddert op-en-top ontspannen in een luxe buitenbad in het Urban Forest. Toe aan stilte en even alleen zijn? Trek je dan terug in de meditatieruimte. Gezond eten is ook een makkie hier: met meer dan voldoende keus (ook voor veganisten en vegetariërs) op de hoofdzakelijk biologische kaart van bar en restaurant Serendipity.

Sint Maartenslaan 11, Maastricht – website

Suite Hotel Pincoffs Rotterdam

Pincoffs, een kleinschalig boutiquehotel in een rijkshotel aan de Maas in Rotterdam, belooft je ‘groen met een glimlach’. Het hotel is deels ingericht met antiek dat een tweede leven kreeg en op verschillende plekken vind je circulaire meubels, accessoires en kunst. De moes- en fruittuin op de kade naast het hotel zorgt voor een deel van de ingrediënten voor de keuken en bar van het restaurant, waar je zoveel mogelijk biologisch, lokaal en Fair Trade eet en drinkt. Mooi mindful detail: de antieke klokken in de ontbijtkamer staan stil. Om je er even aan te herinneren om vooral in alle rust te genieten van het begin van een nieuwe dag.

Stieltjesstraat 34, Rotterdam – website

Ontdek meer tips voor een weekendje weg

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Kun je je een wereld voorstellen zonder olifanten?
Kun je je een wereld voorstellen zonder olifanten?