Zo stop je met het doen van impulsaankopen

Fotografie Mateja Kovac
Zo stop je met het doen van impulsaankopen Zo stop je met het doen van impulsaankopen Zo stop je met het doen van impulsaankopen

Minder kopen kan de oplossing zijn van ons milieuprobleem. Waarom is het dan zo lastig om te stoppen met shoppen?

De tijd dat met je innerlijk bezig zijn automatisch betekent dat het niet dondert wat je draagt, is gelukkig voorbij. Via je kleding straal je uit wat je voelt, hoe je wilt dat mensen je zien of benaderen, en dat je om schoonheid, aandacht en liefde geeft. En dat is meteen het probleem.

Stel dat het zo is, dat je kleding iets zegt over je persoonlijkheid, dat je kledingkast ook je innerlijk weerspiegelt, dan wil je toch het liefst dat het iets móóis over je zegt? En niet dat het gilt: klimaatprobleem!

Hoe zat het ook alweer?

Na de landbouw verbruikt de kledingsector wereldwijd het meeste water, en is de textielindustrie verantwoordelijk voor 10 procent van de CO2-uitstoot. De afgelopen vijftien jaar is de kledingverkoop verdubbeld. En de gemiddelde Nederlander koopt jaarlijks 46 kledingstukken en gooit er 40 weg.

Rokje-nooit-genoeg

Ligt de oplossing van dit milieuprobleem bij onszelf, door simpelweg minder te kopen? Als we ‘nieuw’ en ‘trendy’ minder hoog zouden aanschrijven in onze maatschappij, zou dat niet alleen Moeder Aarde, maar ook onze gemoedsrust ten goede komen.

Op hoog niveau spelen dezelfde discussies. Grote modehuizen protesteren tegen vier of meer collecties per jaar. De Britse ontwerper Vivienne Westwood doet al niet meer mee met elke show en probeert haar bedrijf zo duurzaam mogelijk te leiden. ‘Als iedereen een aantal heel mooie kledingstukken zou hebben en het daarbij houdt, zou er niet zo’n groot klimaatprobleem zijn,’ zei ze tegen The Guardian.

Zo stop je met impulsaankopen

Wat als we niet beginnen bij het begin, maar bij het einde van de keten: stoppen met weggooien. En om te zorgen dat dat lukt: geen impulsaankopen meer doen. Alleen nog dingen kopen die je níet weg wilt doen. Bedachtzaam de winkels in, of soms expres niet.

De bijvangst is dat je zo min of meer per ongeluk bij je eigen stijl terechtkomt. Want dan moet je je gaan afvragen:

  • Wat past werkelijk bij mij, wat is tijdloos?
  • Wat wil ik repareren als het stukgaat?
  • Wat wil ik houden als ik verhuis, als de regen stopt, als het leven om me heen verandert?

Door tijd en aandacht in je eigen kleding te investeren, zul je het niet zo gauw wegdoen.

Creëer een kast met blijvertjes

  • Voordat je iets koopt: geef het kledingstuk een cijfer. Is het een 8 of hoger? Kopen! Is het lager, laat maar hangen.
  • Laten we de kleermaker in ere herstellen. Bijna alles kan gemaakt of vermaakt worden. Of probeer het zelf.
  • Geen merk schijnt honderd procent goed te zijn. Maar je kunt wel op zoek gaan naar merken die hun best doen om het te worden. B-Lab, Rank a Brand en Fair Wear Foundation voeren controles uit.
Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.

Meer lezen over een duurzame leefstijl?

Volgend artikel
Kerstboom? Zo pak je het duurzaam aan
Kerstboom? Zo pak je het duurzaam aan