Minder plastic gebruiken? Met deze 11 tips is dat een makkie

Minder plastic gebruiken? Met deze 11 tips is dat een makkie Minder plastic gebruiken? Met deze 11 tips is dat een makkie Minder plastic gebruiken? Met deze 11 tips is dat een makkie

Je hebt vast de beelden gezien van het strand van Schiermonnikoog, vol aangespoelde zeeppompjes, schoenen, speelgoed en fietsonderdelen. En misschien dacht je toen ook: ‘Goh, wát een hoop plastic.’ Met deze tips beperk je op een eenvoudige manier de hoeveelheid plastic die je zelf gebruikt. Omdat alle beetjes helpen. 

1 Neem je eigen mok of beker mee

Kleine moeite, en eigenlijk nog leuk ook: kies voor een eigen signature-mok (bijvoorbeeld met je naam erop), zodat je voortaan geen wegwerpbekertjes meer hoeft te gebruiken op je werk. Veel onderweg, en gek op koffie of thee? Investeer in een goede afsluitbare beker voor onderweg. Op stations kun je je warme drank dan in je eigen beker krijgen. Is vaak nog iets goedkoper ook. Hetzelfde geldt uiteraard voor een goede waterfles in plaats van losse plastic flesjes.

2 Stop een boodschappentasje in je tas

Een linnen tasje neemt weinig ruimte in in je rugzak of handtas, en zorgt ervoor dat je altijd een paar boodschappen kunt meenemen als dat nodig is. Dat scheelt weer een onnodige plastic zak van de supermarkt.

3 Kies voor katoenen zakjes

Heel veel ‘droge’ etenswaren (pasta, rijst, brood), maar ook groente en fruit, hoef je niet meer voorverpakt te kopen, maar kun je bij een goede (bio)winkel (laten) afwegen. Neem het in een katoenen zakje mee naar huis en doe het thuis over in een glazen pot. Die katoenen zakjes zijn wasbaar en dus oneindig bruikbaar. Steeds meer supermarkten verkopen ze.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

4 Afhaalmaaltje? Neem je eigen verpakking mee

Het voelt misschien een beetje gek in het begin, maar zelfs een afhaalmaaltijd kun je in een eigen bakje of trommeltje meenemen.

5 Koop grote hoeveelheden

Hoe groter de hoeveelheid, hoe minder verpakking er in verhouding voor nodig is – en het is nog goedkoper ook. Probeer producten die je veel gebruikt (havermout, rijst, pasta, bonen) dus in grote hoeveelheden aan te schaffen.

6 Kies voor katoen

Wegwerpluiers zijn makkelijk, maar niet duurzaam. En je hebt er nogal wat van nodig… Overweeg om voor wasbare luiers te kiezen. Het is meer werk, maar het bespaart ontzettend veel plastic én geld.

7 Vergelijk materialen

Heel veel producten worden in verschillende verpakkingen verkocht. Je hebt bijvoorbeeld rijst in plastic zakken, maar ook in kartonnen dozen (duurzamer). Schoonmaakmiddel van duurzame merken (en dat zijn er steeds meer – iedere supermarkt verkoopt er wel een paar) zit vaak in gerecycled plastic.

8 Maak zelf je schoonmaakmiddel

En wil je helemaal geen plastic om je schoonmaakmiddel, maak het dan gewoon zelf. Leuk om te doen en verrassend eenvoudig.  Allesreiniger, schuurmiddel, ontvettingsspray: je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig (wonderingrediënt: baking soda).

9  Gebruik glas opnieuw

Flessen en glazen potten zijn vaak uitstekend herbruikbaar. Dat geldt ook voor de plastic potjes waar je toch niet omheen kunt: je kunt er prima kliekjes of droge producten in bewaren.

10 Natuurlijke verzorging

We hebben met z’n allen steeds meer oog voor duurzaamheid, en dat is de grote winkelketens ook opgevallen. Heel fijn, want je kunt in steeds meer winkels betaalbare natuurlijke verzorgingsproducten krijgen zonder toegevoegd plastic (want in veel ‘reguliere’ producten zit nog steeds microplastic; op de verpakkingen heten die kleine plasticdeeltjes polypropyleen of polyethyleen). En die zijn vaak ook nog eens veel zachter voor je huid. Veel producten zijn ook zonder verpakkingsmateriaal te koop, zoals blokken zeep (in allerlei fijne, natuurlijke geuren) en shampoobars (blokken shampoo). Gebruik je scheermesjes voor het ontharen? Dan kun je in plaats van wegwerpmesjes kiezen voor een ‘ouderwets’ metalen scheermes met losse mesjes. (Wel even voorzichtig oefenen, want de mesjes zijn niet wendbaar).

11 Duurzaam ongesteld

Voor ‘gewone’ tampons en maandverband zijn steeds meer duurzame initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan de menstruatiecup, tampons van biologisch katoen of wasbaar maandverband.

Meer tips?

In Ontplastic – 101 simpele manieren om plastic uit je leven te bannen en de wereld te redden (uitgeverij HarperCollins) staan, inderdaad, 101 tips om je leven te ‘ontplasticcen’. Het boekje, met een omslag dat grotendeels bestaat uit gerecyled afval van kiwi’s (!), verschijnt op 12 februari.

Volgend artikel
Opruimen met Marie Kondo doe je zó
Opruimen met Marie Kondo doe je zó