Terug naar overzicht

Zo stel je een duurzame capsule garderobe samen

Categorie
Tekst
Kyra de Vreeze
Zo stel je een duurzame capsule garderobe samen

Puilt je kledingkast uit? Heb je kledingstukken die niet mooi zitten of van slechte kwaliteit zijn? Of shirtjes die je in geen jaren aangehad hebt maar bewaard onder het mom ‘je weet maar nooit?’Kies dan voor minder kleding en laat je inspireren door de het principe van de capsule garderobe – een kledingkast gevuld met een beperkt aantal essentiele kledingstukken die je goed kunt combineren. 

Wat is een capsule garderobe?

Een capsule garderobe is een verzameling van kleding die je als essentieel ziet. Stuks die je niet kan missen omdat je ze prachtig vindt en die voortreffelijk passen. Het is een collectie kledingstukken, meestal rond de 30, die je zo kan mixen en matchen dat je met een beperkte hoeveelheid items een mooie verscheidenheid aan outfits kan samenstellen. Deze 30 kledingstukken draag je gedurende een seizoen, bijvoorbeeld de lente. Een deel van de stuks kan je meenemen naar het volgende seizoen, bijvoorbeeld de zomer, en aanvullen met andere items.

De voordelen

Door maar een beperkte hoeveelheid kleding te bezitten heb je minder keuzestress. Je geeft minder geld uit, wordt je creatiever met wat je hebt, maakt ruimte voor de dingen die je echt belangrijk vindt en je koopt bewuster.

Hoe begin je?

In drie simpele stappen begin je met het aanleggen van je capsule garderobe.

1.Bekijk
Plaats al je kleding, accessoires en schoenen op je bed. Bekijk wat je hebt, hoeveel geld je eraan uitgaf en wat je nooit (meer) zal dragen. Dit geeft je inzicht in je eigen koopgedrag.

2.Sorteer
Maak vier stapels. Stapel één bevat alles waar je echt van houdt. Stapel twee bevat dat waar je niet zeker van bent. Stapel drie bevat items die je wilt doneren.  Ze zijn nog goed, maar passen niet meer bij je leven of figuur. Stapel vier bevat items die je weg wilt gooien of recyclen. Deze spullen zijn in slechte staat. Ga door met sorteren tot je hele bed leeg is. Doe de dingen die je wil doneren in een doos en breng ze gelijk weg. Gooi de dingen die je weg wil gooien meteen weg. Recycle waar mogelijk. Bekijk de twee overgebleven stapeltjes. Trek kleding waar je niet zo zeker over bent aan en stel jezelf de vragen: Zou ik dit item vandaag weer kopen? Ga ik dit de komende 6 maanden dragen?

3.Kies
Maak een lijst van jouw 30-33 lievelingsitems. Begin met dat wat je dagelijks draagt. Bijvoorbeeld: Kleding: jeans, jurk, rok, shirt, jasje. Juwelen: ring, armband. Accessoires: zonnebril, handtas, rugzak, sjaal. Schoenen: sandaaltjes, boots. Dit zijn dertien items. Je hebt dus nog ruimte voor 17 tot 20 extra items. Een handige verdeling is ongeveer 22 kledingstukken, 2 juwelen, 5 accessoires en 4 paar schoenen. Ondergoed, slaap- en sportkleding hoef je niet mee te rekenen.

En nu?

Wil je je capsule garderobe experiment uitbreiden of voortzetten? Laat je helpen door de capsule planners van bijvoorbeeld www.un-fancy.com of www.bemorewithless.com

capsule wardrobe

Capsule look

Speciaal voor deze zomer stelde ik de outfit op de foto samen. De items zijn stuk voor stuk duurzaam en fair, basic maar van hoge kwaliteit en simpelweg prachtig. Het zijn perfecte ‘mix and match’ stukken die je op veel verschillende manieren kan dragen.

De enkellange rok is verkrijgbaar bij het prachtige Adiuvantes. Deze winkel richt zich op tijdloze kwaliteitsmode in natuurlijke materialen en tinten. Adiuvantes verkoopt o.a. de duurzame merken Petrucha en Baserange, die gemaakt lijken te zijn voor een capsule garderobe.

De ketting is ontworpen door en verkrijgbaar bij The Domestic Botanist, een winkel die tevens de mooiste organic knits en basics verkoopt. Het amulet is duurzaam, handgemaakt in Nederland en van fair goud.

De top is te koop bij Verse Good Store, een winkel die zich richt op eerlijke en vegan mode. Ze verkopen o.a. Fridays project. Dit Europese familie merk werkt trendvrij en met duurzame en no-waste materialen, waardoor het fantastisch zit en te combineren valt.

De handgemaakte sandaaltjes van recyclebaar touw zijn verkrijgbaar bij Vega-Life. Ze zitten superzacht, kunnen in de wasmachine en zijn praktisch onverwoestbaar.

Door anderen gelezen