De voordelen van minimalisme

De voordelen van minimalisme De voordelen van minimalisme De voordelen van minimalisme

Een minimalistische leefstijl brengt tal van voordelen met zich mee. Om je hier een klein inzicht in te geven, hebben we 10 voordelen van minimalisme voor je verzameld.

Wat is minimalisme?

Voor wie nog niet bekend is met minimalisme: bij deze leefstijl gebruik je alleen wat je echt nodig hebt, of wat voor jou emotionele waarde heeft. Je maakt jezelf los van materialisme en beseft dat je niet veel nodig hebt om je gelukkig te voelen. Zo maak je ruimte om het leven te leiden dat je écht graag wilt.

1 Mentale helderheid

Kan je je de laatste keer herinneren dat je de tijd maakte om je rommel la door te spitten? Hoe voelde je je daarna? Hoogstwaarschijnlijk voelde je je achteraf kalmer en helderder in je hoofd. Uit verschillende studies blijkt namelijk dat wanneer je bijvoorbeeld je kledingkast opruimt, dit een enorme impact heeft op je humeur en op je mental clarity.

2 Geen kledingstress

Als minimalist heb je waarschijnlijk minder kleding, want je houdt alleen waar je écht blij van wordt. Dit geeft je overzicht en hierdoor heb je altijd wat om aan te trekken. Hoef je ook niet meer een half uur voor je kledingkast te staan in de ochtend.

3 Meer vrijheid

Bezittingen zijn als ankers en binden je aan je huis (om ze hier op te slaan) en je werk (om ervoor te betalen). Als je je huis niet vol spullen hebt staan, ben je veel mobieler en kun je profiteren van kansen zodra deze zich voordoen.

4 Minder stress

Des te minder bezittingen je hebt, des te minder je je zorgen hoeft te maken over het onderhouden, repareren, verzekeren, beschermen en betalen van deze bezittingen. Ofwel: minder stress.

5 Meer vrije tijd

Aankopen doen kost tijd; denk aan de reistijd naar de winkels en surfen op het internet. Ook kost het tijd om je aankopen vervolgens schoon te maken, te onderhouden en op orde te houden. Hoe minder spullen je koopt, hoe meer tijd je hebt voor andere (lees: leukere) bezigheden.

6 Meer zelfvertrouwen

Je hebt nu misschien het idee dat je bepaalde dingen, zoals de nieuwste en duurste kleding of het nieuwste model iPhone, nodig hebt om je goed te voelen over jezelf. Maar stel je eens voor hoe bevrijdend het zou zijn om je goed te voelen over jezelf zónder deze dingen. Dit is een (misschien onverwachts) voordeel van een minimalistisch leven. Je begint je goed te voelen over jezelf, niet om alles wat je bezit, maar om wie je bent.

7 Meer geld

Hoe minder je koopt, hoe meer geld je bespaart. En wie wordt er nou niet blij van een vollere bankrekening?

8 Minder opruimen

Als opruimen één van je minst favoriete bezigheden is, is minimalisme je beste vriend. Want minder spullen = minder opruimen!

9 Beter voor moeder aarde

Het is beter voor onze aarde en het milieu om minder spullen te kopen. Ongebreidelde consumptie is een verspilling van de natuurlijke bronnen van onze planeet. En, hoe minder spullen je koopt, hoe minder afval je produceert.

10 Meer vreugde

Des te minder bezittingen om je zorgen over te maken, des te meer tijd je hebt voor vrienden, familie, bloemen, zonsondergangen en alle andere mooie dingen die het leven te bieden heeft. En dat – meer dan welke aankoop dan ook – is de bron van ware vreugde.

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans


Meer Happinez?

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.
Volgend artikel
Voorjaarsschoonmaak? Vergeet je planten niet
Voorjaarsschoonmaak? Vergeet je planten niet