Susan Smit schreef een brief aan het jaar 2024

Door Susan Smit
Susan Smit schreef een brief aan het jaar 2024 Susan Smit schreef een brief aan het jaar 2024 Susan Smit schreef een brief aan het jaar 2024

Lief jaar 2024,

Je breekt bijna aan en belichaamt voor ons nieuwe kansen, hoop en dromen, maar ook vrees voor wat je in je draagt. Als de wijzers op twaalf staan in de nacht van 31 december hebben we met elkaar afgesproken dat er iets eindigt en iets nieuws begint, terwijl er natuurlijk voortdurend dingen eindigen en opnieuw beginnen. Toch valt er ook in de natuur een jaarlijkse eenheid te ontdekken: de tijd volgt een cirkel, komt steeds langs dezelfde vier seizoenen, en telt op zoals de jaarringen in een boomstam.

Het lijkt erger dan ooit

Op wereldniveau lijken we op het oog weer iets dieper in de ellende te zijn gezakt. Er worden meerdere oorlogen gevoerd die de mensheid niet alleen op die plekken verwonden en verdelen, maar overal. De soortenrijkdom op aarde vermindert, de kloof tussen arm en rijk wordt groter, vrouwenrechten die al leken te zijn bevochten staan weer onder druk en groepen mensen staan lijnrecht tegenover elkaar. Het lijkt allemaal erger dan ooit.

Je wordt gedragen

En tegelijk hoef je als mens maar even te mediteren, te bidden, in de natuur te zijn of in stilte naar binnen te keren om te voelen dat er meer licht en liefde tot onze beschikking staan dan ooit. Zodra je, op je eigen manier, afstand neemt van denken en emoties en je met de bron verbindt, komt er een geruststellend, kalm gevoel over je dat zich niet laat uitleggen. Het is een soort stroom van goedheid en vreugde die door je heen vloeit – een bedding waardoor je wordt gedragen en een thuis dat oneindig wijs en liefhebbend is.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

Ik weet niets, denk ik altijd deemoedig als ik van mijn meditatiekussentje stap. Ik zie allerlei ontwikkelingen waarover ik me zorgen maak, die ik verafschuw en veroordeel, maar dat is slechts wat ik zie. Weten doe ik niet.

De stof volgt de geest

Jij, lief jaar 2024, bent voor een deel wat wij van je zullen maken, maar je behelst ook meer dan wij met ons beperkte aardse perspectief kunnen bevatten. En op dat deel zal ik mijn vertrouwen richten als jouw dagen zwaar en onheilspellend aanvoelen. Ik geloof namelijk: jij staat als jaar onder gezag van de niet-tijd en de niet-ruimte die je goddelijk kunt noemen. Deze hogere, complexe, intelligente orde omvat een groter plan dat niet zichtbaar of begrijpbaar is, maar het beste met ons voor heeft.

Als jij, het jaar dat voor ons ligt, ook maar een beetje lijkt op de laatste jaren die zijn verstreken, dan zal niet alleen de afbraak van allerlei wereldse zekerheden rap gaan, maar ook de opbouw van nieuwe dingen. Verlangens en plannen die in dienst van het geheel staan, worden steeds vlotter tot een aardse werkelijkheid. De stof lijkt de geest sneller dan ooit te volgen.

Wezenlijke verandering

Het lijkt erop dat jij ons wil verleiden tot herbezinning – zowel wat betreft onszelf als de samenleving. Je lijkt ons te willen uitdagen tot wezenlijke verandering. Je stelt ons de vraag: kun je twijfelen aan dingen die je altijd voor waar hebt gehouden? Durf je om complexe vraagstukken heen te lopen en alle perspectieven te onderzoeken? Ben je bereid om de verhalen die je over je eigen en het collectieve verleden hebt verteld uiteen te laten vallen en opnieuw naar achteren te kijken, zodat je ook anders naar voren zult kijken?

Moed en durf

Als dat klopt, geef ons dan de moed om draden los te trekken uit het web van het verleden en te knopen aan nieuwe draden, om zo de toekomst te weven. Geef ons de durf om de schaduwen, angsten en hersenschimmen die we onder onze huid dragen opnieuw te beschouwen en heroverwegen. Stel ons gerust dat jij, de periode waarin we leven en de fase waarin de mensheid zich bevindt, ons daarbij zal helpen – en dat onze vrienden in de geestelijke wereld ons zullen bijstaan. Dan zou het jaar 2024 wel eens een jaar kunnen worden waarin we karmische cycli mogen afsluiten, zodat we onszelf bevrijden uit het dwangmatig herhalen van patronen en daarmee de toekomst vrij maken. Dan is de afbraakperiode waarin we zitten, en die soms angstaanjagend kan zijn, te beschouwen als een mogelijkheid om alvast te zaaien zodat er straks in de vrijgekomen ruimte nieuwe dingen kunnen ontkiemen.

Van achteruitgang naar vooruitgang

Jij, het jaar 2024, zal vanaf 1 januari als heden in verbinding met zowel het verleden als de toekomst staan. Wie immers in het verleden duikt om haar opnieuw te interpreteren, zal het heden anders beschouwen en de toekomst anders inkleuren. Tijd lijkt lineair, maar eigenlijk rommelen we altijd in drie tijden. We staan aldoor op een driesprong.

Laat ons doen wat jij, 2024, van ons vraagt, met de nederigheid van een mens dat zijn aardse beperkingen kent. Want we begrijpen de betekenis van de ontwikkelingen waarmee jij ons confronteert niet ten volle; we weten niet of iets wat in onze ogen achteruitgang is, nodig is voor een uiteindelijke vooruitgang.

Wat we kunnen proberen is vertrouwen op de goede afloop van een verhaal dat we niet helemaal kunnen ontcijferen. En weten dat we niets weten.

Met eerbied voor alles wat mijn verstand en geest te boven gaat, in vertrouwen dat het jaar 2024 als altijd in dienst zal staan van een hoger plan,

Susan Smit

Schrijf ook een brief aan het nieuwe jaar

Speciaal voor jou hebben we prachtig briefpapier om jouw brief aan 2024 op te schrijven. Vul je gegevens hieronder in en download het briefpapier gratis.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Als je je eenzaam en onbegrepen voelt, haal dan kracht uit een boek
Als je je eenzaam en onbegrepen voelt, haal dan kracht uit een boek