Zo simpel kan het zijn: zeven manieren om iemand blij te maken

Zo simpel kan het zijn: zeven manieren om iemand blij te maken Zo simpel kan het zijn: zeven manieren om iemand blij te maken Zo simpel kan het zijn: zeven manieren om iemand blij te maken

‘Je bent geliefd!’ ‘Weet je wel hoe mooi je bent?’ ‘Wat een geluk dat jij bestaat!’. Als je geluk hebt, kun je zomaar een zelfgemaakt kaartje vinden met zo’n tekst. De Utrechtse Anne Sophie maakt ze en verspreidt ze door het land. Gewoon om mensen blij te maken. 

Op het envelopje staat: ‘voor de vinder’. Dat kan dus iedereen zijn, en toch voelt het alsof het kaartje speciaal voor jou is. Omdat de boodschap iets is wat je nét even moest horen, bijvoorbeeld. Op haar website en Instagram laat Anne Sophie zien hoe de vinders reageren op hun vondst.

Emma vond bijvoorbeeld een kaartje met ‘Weet je wel hoe mooi je bent?’ en een spiegeltje erop, en dat kwam precies op het juiste moment: ze had het er die dag nog met iemand over gehad dat ze zichzelf niet mooi vond. Ook Erwin werd vrolijk van de kaart die hij vond, en besloot ‘m weer door te geven aan iemand anders in zijn omgeving.

Zomaar, omdat het kan

Waarom Anne Sophie de kaartjes maakt? Gewoon, omdat het kan. Ze houdt ervan om mensen te verrassen en een beetje positiviteit te verspreiden, en daarom bedacht ze ‘Happy Little Moment’. Meer is het niet. Intussen – ze begon ermee in 2015 – heeft ze al bijna 5500 mensen verrast. Ze ontwerpt en maakt de kaartjes zelf, op handgeschept papier uit India, en bij een sociale werkplaats worden ze gestempeld en verpakt.

Het werkt aanstekelijk, zo’n eenvoudige manier om mensen blij te maken. Daarom vind je hieronder een paar ideetjes om hetzelfde te doen. Ze kosten (bijna) niks, zelfs nauwelijks tijd, en je maakt er de wereld een piepklein beetje mooier mee.

1 Doe iemands fietslampje uit

Ha, ja, maar dat is toch geen moeite? Nee, precies. Zo simpel kan het zijn!

2 Trakteer op een kop koffie

Betaal bij dat koffietentje alvast voor de persoon die na jou komt. Of geef die koffie aan de meneer of mevrouw die de daklozenkrant staat te verkopen.

3 Spullen over? Geef ze weg

Er zijn eenvoudige manieren te over om dit te doen. Boeken kun je in weggeefkasten zetten die tegenwoordig op heel veel plekken te vinden zijn (in de supermarkt, bij de kerk, voor iemands huis…). Andere spullen kun je op sites als Gratisaftehalen.nl en Marktplaats zetten. Of vraag op social media of je er iemand blij mee kunt maken.

4 Lach naar iemand op straat

Die glimlach kan voor iemand anders zoveel meer waard zijn dan ie kost.

5 Geef een compliment aan een vreemde

Hee, mooie schoenen! Wat zit je haar goed! Ha, dat is zo’n gaaf boek (tegen iemand in de trein die zit te lezen). De mogelijkheden zijn eindeloos. Een (welgemeend!) compliment op maat wordt niet snel vergeten.

6 Deel knuffels uit

Oké, deze is niet voor iedereen. Je moet hier een beetje een daredevil voor zijn. Maar als je dit filmpje bekijkt, van een mevrouw die op het Groningse hoofdstation met open armen klaarstaat voor iedereen die wel een knuffel kan gebruiken, vult je hart zich met warmte.

7 Laat mooie boeken achter

Een zwerfboek in de trein, met een sticker erop of een briefje erin: voor de eerlijke vinder. Er is vast iemand die net niks te lezen bij zich heeft, en het na het lezen misschien weer doorgeeft aan iemand anders. The gift that keeps on giving. 

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Lief mens in tijden van corona
Lief mens in tijden van corona