Terug naar overzicht

The Braveheart Club #13: Joram van Klaveren

The Braveheart Club #13: Joram van Klaveren The Braveheart Club #13: Joram van Klaveren The Braveheart Club #13: Joram van Klaveren

Joram van Klaveren, een voormalig Nederlands politicus die radicaal en publiekelijk van mening veranderde. Hij was van 2010 tot 2017 lid van de Tweede Kamer, waarvan de eerste vier jaren namens de Partij voor de Vrijheid, de PVV.

In die tijd geloofde hij dat de Islam een bedreiging voor de Westerse beschaving was. Dat de religie haaks zou staan op belangrijke waarden zoals vrijheid en democratie. En die mening droeg hij ook uit: hij diende een motie in om het geloof uit te bannen, nam het initiatief in het zogenaamde Marokkanendebat, en was medeverantwoordelijk voor de verspreiding van een sticker met de Arabische tekst: “De Islam is een leugen, Mohammed is een boef, de Koran is vergif.”

Totdat hij, een paar jaar nadat hij uit de politiek was gestapt en begonnen was aan een anti-Islamboek, ontdekte dat de Islam eigenlijk een heel vreedzame religie is. Dat wat hij erover leerde maakte zelfs zó een indruk op hem, dat hij zich bekeerde tot de Islam. Joram is nu moslim. Hij vertelt in de podcast over die beslissing en over hoe eng het is om publiekelijk toe te geven dat je van mening bent veranderd, dat je misschien wel heel erg fout zat. Hij vertelt over de mensen die kwaad waren op zijn vroegere uitlatingen, maar ook over de rust en de liefde die hij tegenwoordig vindt in de Islam.

The Braveheart Club

The Braveheart Club is een podcast van Happinez en angst-onderzoeker Roanne van Voorst, waarin we in gesprek gaan met moedige mensen. Vrije denkers. Mensen die tegen de stroom in durven te gaan, en die daarvoor kleine en grote angsten overwonnen. Mensen die soms bang waren, maar besloten dat iets anders, belangrijker was.

Beluister hier de andere afleveringen van The Braveheart Club.