Ho’oponopono: de Hawaiiaanse kunst van het vergeven

Ho’oponopono: de Hawaiiaanse kunst van het vergeven Ho’oponopono: de Hawaiiaanse kunst van het vergeven Ho’oponopono: de Hawaiiaanse kunst van het vergeven

Zon, zee, strand, ontspanning en vulkaankracht; eilandengroep Hawaii wordt met weinig anders geassocieerd. En terecht. De prachtige natuur, afgelegen locatie, natuurgoden en vergevingsritueel Ho’oponopono karakteriseren de zachte en mooie energie van de eilanden.

Het wemelt van de yoga- en meditatieretraites op Hawaii, dus als je op zoek bent naar een trip die zowel ontspanning biedt als je kijk op het leven verandert, is Hawaii bij uitstek the place to be. Wat kunnen de Hawaiiaanse cultuur en energie je brengen? Maak kennis met Ho’oponopono en de Hawaiiaanse godin Pele.

Het spijt me, vergeef me 

In de Hawaiiaanse cultuur is vergeving essentieel. Van jezelf, de goden, het universum, je dierbaren. Als je niet vergeeft, stagneert er energie en dat kan voor ziektes en andere onevenwichtigheden zorgen. Het Hawaiiaanse vergevingsritueel Ho’oponopono wordt op allerlei momenten toegepast. Soms omdat er een duidelijke oorzaak is (ruzie bijvoorbeeld), maar meestal om de positieve energie te behouden. Het ritueel bestaat uit vier zinnen: Ik hou van je. Het spijt me. Vergeef me. Dank je wel. Klinkt simpel en dat is het ook. Stel je bent het contact met jezelf verloren in een liefdesrelatie, dan voel je de emotie die erbij hoort en zeg je de zinnen tegen jezelf. Als je spijt hebt van een opmerking die je tegen je moeder maakte, zoek je die emotie op en zeg je de woorden in meditatie tegen haar. Ho’oponopono kan in een groep of alleen, de woorden kun je zingen, zeggen of denken.

Geen kritiek, maar contact

Vergeven zorgt ervoor dat trots en ego plaatsmaken voor positieve energie. Dat is fijn, want positiviteit zorgt voor doorstroming en dus voor ruimte. We doen allemaal ons best, maar soms doe je iets waar je niet trots op bent of je voor schaamt. Ho’oponopono stimuleert je die situaties aan te kijken en te omarmen. Het gaat er niet om streng naar jezelf te kijken en voor alles wat je bekritiseert de vergevingsriedel van vier zinnen te declameren. Het gaat erom dat als jij ergens mee zit, je de ruimte neemt om ernaar te kijken, om er contact mee te maken.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Passie en toewijding

De Hawaiiaanse cultuur kent vele natuurgoden. God van de zee, gewassen, hemel, vruchtbaarheid. Pele is één van de bekendste: de godin van het vuur. Hawaii is een vulkaaneiland, dus Pele heeft een belangrijke functie. Symbolisch gezien staat deze godin voor loslaten. Er woekert iets onder het oppervlak wat op een zeker moment met kracht naar buiten wordt gestuwd. Als dat om lava gaat, moet je rennen, maar betreft het je eigen emoties, blijf dan staan en roep Pele aan. We zitten allemaal vol brandend vuur: passie, toewijding, felheid en woede. Laat emoties vrij en kijk ze aan. Hawaii moedigt aan om voluit leven en vergeven met elkaar in evenwicht te brengen. Het hoeft niet perfect, als de energie maar blijft stromen.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over vergeven?

Borrelt er boosheid in je binnenste? Lees dan dit over de kunst van vergeven.

Volgend artikel
Ben je altijd druk? Deze 3 tips uit de filosofie zorgen voor rust
Ben je altijd druk? Deze 3 tips uit de filosofie zorgen voor rust