Houd dit in gedachten en vind je weg naar een rijk leven

Houd dit in gedachten en vind je weg naar een rijk leven Houd dit in gedachten en vind je weg naar een rijk leven Houd dit in gedachten en vind je weg naar een rijk leven

Het geheim van een rijk en vol leven ligt volgens Deepak Chopra verborgen in deze vier spirituele intenties. Wie deze waardevolle doelen nastreeft in alles zal uiteindelijk geluk en liefde vinden, aldus de wereldberoemde Indiase goeroe.

1. Een vreugdig, energiek lichaam

Deepak Chopra probeert in alles wat hij doet toe te werken naar een energiek, fit lijf. In zijn geval betekent dat dat hij fanatiek aan yoga doet, strikt plantaardig eet en tienduizend stappen per dag zet (tip: op de meeste telefoons zit wel een stappenteller, niet heel betrouwbaar maar het geeft in ieder geval een idee). Daarnaast vermijd hij giftigheid. Niet alleen in voeding, ook mensen, banen of omgevingen kunnen giftig zijn, zegt Deepak. Hij gelooft dat ook dat je ziek kan maken.

3. Een liefdevol hart vol compassie

Leven uit liefde is het mooiste wat er is, maar hoe doe je dat? Heel simpel, zegt Deepak Chopra. Hou bij alles wat je doet deze vier A’s in je achterhoofd:

  • Attention (aandacht) Wees een luisterend oor
  • Acceptance (acceptatie) Probeer mensen niet te veranderen en geef enkel advies als iemand daarom vraagt
  • Appreciation (waardering) Wees opmerkzaam voor het goede in je medemens
  • Affection (affectie) Zorg voor de mensen om je heen

Wie dit doet, verspreid liefde en vreugde naar de mensen om zich heen, maar ook voor zichzelf.

3. Een kalme, alerte geest

Als derde intentie streeft Deepak naar een kalme, alerte geest die in staat is te reflecteren. “En hiermee bedoel ik dus niet per se een positieve geest,” benadrukt hij. Volgens Deepak kan het juist heel vermoeiend zijn om altijd maar positief te zijn. Vaak hebben heel positieve mensen een redelijk drukke geest, wat ook stressvol kan zijn. Deepak zegt: probeer juist de stilte in jezelf te vinden. Dat stelt je in staat om te reflecteren op eigen gedrag en juist dan verdwijnen de blokkades die intuïtie, creativiteit en fantasie in de weg staan. Dan raak je in een flow, waardoor de juiste gedachten op de juiste momenten zullen komen, zonder verwachtingen vooraf of spijt achteraf.


4. Omarm de lichtheid van het bestaan

“Wat ik hiermee bedoel is: leven zonder weerstad, zonder verwachtingen, zonder spijt, maar gewoon zijn, in het moment,” legt Deepak uit in een podcast van MindBodyGreen. Hij gelooft dat dit het hoogst haalbare is in het leven. Wie de lichtheid van het bestaan omarmt, stijgt boven zichzelf uit en kan zich overgeven aan het mysterie van het leven. Want, verklaart Deepak, dát is wat het leven is: een mysterie.

Geluk en vreugde

Volgens Deepak Chopra is iemand pas echt succesvol als hij (of zij) blijft streven naar deze vier waardevolle doelen. Het doel om geluk en vreugde aan te trekken en te verspreiden, om liefde en compassie in jezelf te vinden en om te ontdekken wie jij in het diepst van je kern bent. Volgens Deepak zijn er maar weinig mensen die de vraag ‘Wie ben jij?’ écht kunnen beantwoorden. “De meeste mensen zullen je hun naam vertellen, maar dat is slechts een sociale constructie, iets wat anderen hebben bedacht. Het is niet wie jij in je kern bent,” zegt Deepak. Wie zoekt naar méér raad hij aan om volgens deze vier intenties te leven. Zoek naar jezelf op een dieper niveau, want pas dan kun je echt een rijk en vervuld leven leiden.

Meer lezen over geluk?

Adem jezelf naar geluk.

Volgend artikel
Loskomen van je lijf: zo werkt een helend gongbad
Loskomen van je lijf: zo werkt een helend gongbad