De boodschap van krachtdieren volgens Susan Smit

Door Susan Smit
De boodschap van krachtdieren volgens Susan Smit De boodschap van krachtdieren volgens Susan Smit De boodschap van krachtdieren volgens Susan Smit

De kamer van mijn elfjarige dochter hangt vol met wolvenposters, want haar lievelingsdier van het moment is een wolf. Het lievelingsdier van mijn zoontje wisselt elke week, meestal in de categorie vogels, reptielen of dinosaurussen, maar meermaals is er een sneeuwuil voorbij gekomen.

Ik zoek altijd even de symbolische kwaliteiten van het dier op, want dat zegt me iets over wat mijn kinderen op dat moment nodig hebben. Ik ben een van die mensen die denkt dat het dier dat alsmaar jouw aandacht trekt iets zegt over welke kwaliteiten en eigenschappen je in jezelf wilt aanboren of ontwikkelen. Omdat je ernaar verlangt of omdat die fase in je leven daar om vraagt.

Krachtdieren als boodschappers

Als in een droom of visualisatie een bepaald dier verschijnt, als een dier jou een speciaal gevoel geeft of als een dier keer op keer opduikt in het echte leven (levend of op afbeeldingen), draagt dat een boodschap in zich. Deze krachtdieren, totemdieren of beschermdieren kunnen je, op een ander niveau, bijstaan op verschillende momenten in je leven. Ze herinneren je aan vermogens en kwaliteiten die bij jou horen, maar die sluimeren. Ze zijn drager en symbool van jouw persoonlijke kracht. Ze moedigen je aan: neem die kwaliteiten in gebruik! Kijk de kunst maar af van mij. Laat je niet aanpraten dat het onaardig zou zijn om vrijheidsliefde en het wilde in jou (de wolf) voorrang te geven. Laat je niet wijsmaken dat vertrouwen hebben in het mysterie (de sneeuwuil) mal en naïef zou zijn.

Symboliek

Het dier dat zich vaak in mijn meditaties laat zien en dat me altijd een vertrouwd gevoel geeft, is een hert. Het mannelijk hert wordt ‘de gehoornde god’ genoemd. Zijn omhoog kronkelende gewei staat voor hemels verlangen en het reizen tussen de werelden, maar hij kan er ook mee vechten als het moet. Een vrouwelijke hinde symboliseert moederlijke liefde, vriendelijkheid en zachtaardigheid. De lichte en donkere vlekken op de vacht van het jonge hert symboliseren het vermogen om licht en duister op waarde te schatten en met mildheid te bejegenen.

Nieuw: ‘Kristallen by Happinez’

De special (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

Vooral het gewei om mee te vechten heeft me in verschillende fases van mijn leven gesterkt. Als notoire dromer is strijdlust niet iets wat gemakkelijk in mij opwelt. Ik moet het vuur om een strijd aan te gaan in mezelf opdiepen en aanwakkeren, want het brandt niet vanzelf. Veel te gemakkelijk wil ik in illusies geloven of ergens ‘boven staan’. Het hertengewei herinnert me eraan dat strijd leveren noodzakelijk en goed kan zijn, zolang je het maar doet voor een rechtvaardige zaak.

Precies wanneer je het nodig hebt

De eerste keer dat ik die boodschap nodig had te horen, was toen ik verwikkeld was in een rechtszaak om een financieel conflict met een ex-partner. Ineens doken er overal herten op: op theekopjes, in tijdschriften en op truien van vrienden. Een keer stond ik zelfs oog in oog met een echt hert, in een tuin die aan een bos grensde. Toen die ex-partner me wilde ontmoeten om te praten, zag ik daar vreselijk tegenop, maar deed het toch. Bij het afscheid drukte hij me op een dwingende manier tegen zich aan. Ik zette me schrap, kneep mijn ogen dicht en toen ik ze opende keek ik recht tegen een bestelbusje aan met een groot hert erop. Ik grinnikte en voelde me beschermd en opgewassen tegen alles wat nog zou komen.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Een stoomcursus gedachtenkracht van Susan Smit
Een stoomcursus gedachtenkracht van Susan Smit