Lessen uit het leven van Roefke Carmiggelt

Lessen uit het leven van Roefke Carmiggelt Lessen uit het leven van Roefke Carmiggelt Lessen uit het leven van Roefke Carmiggelt

Zeven mensen over hoe een artikel in Happinez voor hen de aanzet was om anders te gaan denken, anders te doen, anders in het leven te staan. Roefke Carmiggelt ziet vaak mensen worstelen met de autonomie in hun relatie: ‘Met mijn cliënten neem ik vaak het heldere relatiefaselijstje uit Happinez door’.

Roefke Carmiggelt (74) werd zo geïnspireerd door het artikel van Susan Smit over autonomie in relaties, dat ze het ook gebruikt tijdens haar werk als relatie- en gezinstherapeut. Ze is getrouwd en heeft zes kinderen.

Blinde liefde

“Susan Smit schreef zo helder en krachtig over de blinde vlek die we allemaal krijgen zodra we verliefd worden, dat mijn aandacht meteen getrokken werd. Ze schreef het ook zo grappig op, en het was een mooie samenvatting van wat Alain de Botton over liefde schrijft. Dat je bij verliefdheid een roze bril opzet waardoor je ‘het object van je begeerte’ in een bedrieglijk flatterend licht zet, waarin eventuele tekortkomingen alleen maar bijdragen aan de perfectie van de ander: ‘Verliefden voelen zich maar al te vaak verbleken bij alle geweldige eigenschappen die zij hun geliefde toedichten. Hun eigenwaarde verschrompelt bij zoveel elegantie, intelligentie en goedhartigheid, […] dus begaan ze de kapitale fout die verliefden maken: ze plooien zichzelf naar de wensen van de ander.’ Je wilt wanneer je verliefd bent de ander dus behagen en dan ga je over je eigen grenzen, je verliest wat van je autonomie.”

Lees het volledige interview met Roefke in de jubileumeditie van Happinez ‘Are you happy?’, dat nu in de winkels ligt. Of lees het artikel, inclusief de 6 andere levenslessen, online via Blendle.

Het artikel ‘Verbondenheid in vrijheid’ over authenticiteit in relaties van Susan Smit lees je hier.

Volgend artikel
Lessen uit het leven van Mirjam Lieffering
Lessen uit het leven van Mirjam Lieffering