Dit is de spirituele betekenis van de vleermuis

Dit is de spirituele betekenis van de vleermuis Dit is de spirituele betekenis van de vleermuis Dit is de spirituele betekenis van de vleermuis

Heb je een vleermuis gespot en ben je benieuwd naar de spirituele betekenis van dit dier? Sta je open voor de kracht, betekenis of gave van een dier, kan dit je bijzondere inzichten opleveren. We leggen je uit wat voor bijzondere, verborgen betekenis er achter de vleermuis schuilt.

De spirituele betekenis van de vleermuis

In natuurreligies is het de normaalste zaak van de wereld dat je in verbinding staat met de natuur om je heen, en dat via alles wat levend is, planten en dieren, het goddelijke met je spreekt. Oude stammen en clans namen vaak een dier of vogel waarvan ze de eigenschappen bewonderden als symbool voor hun stam. Dieren werden gezien als spirituele gidsen die onze verborgen eigenschappen en krachten symboliseerden. Als helper, beschermer of begeleider kwamen ze een specifieke wijsheid, raad of bemoediging brengen.

Vleermuis: afscheid

Inzicht, loslaten, accepteren

Sommige mensen vinden de vleermuis een beetje griezelig. Bij het vallen van de nacht komen ze ineens tevoorschijn en scheren ze langs de donkere hemel. Overdag verschuilen ze zich in grotten en donkere plekken, waar ze met hun kop naar beneden hangen met hun vleugels als een beschermend vlies om zich heen gevouwen. Eigenlijk als een baby in de baarmoeder, symbolisch voor vernieuwing en een nieuw begin. Het dier heeft een unieke manier van navigeren en communiceren. In het licht heeft hij prima zicht, maar als de duisternis valt, ziet hij niets meer en oriënteert hij zich met zijn echolocatie vermogen. Hij krijgt dan ook in diverse oude volksverhalen een rol als waker van de nacht of boodschapper van de onderwereld. Maar ook als representant van de dood. Dat is niet iets om bang van te worden, het gaat over afronden, afscheid nemen of overgave aan het verstrijken van de tijd. Zo vertegenwoordigt de vleermuis zowel dood als leven, einde en begin.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

Angsten onder ogen zien

Wanneer de vleermuis verschijnt, is het tijd bepaalde angsten onder ogen te zien. Misschien is dit het moment om iets los te laten wat je lang dierbaar is geweest. Of om een levensfase af te ronden. Dat is het onderdeel van de cyclus van het leven waar mensen over het algemeen de meeste moeite mee hebben. Staat er iets op het punt te eindigen in je leven, een baan, een relatie, een vriendschap? Vrees je een ander verlies? Angst voor het onbekende kan ons enorm vastzetten in het leven. De vleermuis kan je helpen deze innerlijke duisternis onder ogen te zien. Durf ernaartoe te gaan en de bron van je angst te helen. Een vleermuis op je pad biedt een mooi moment om terug te kijken en te herdenken, maar ook om goede voornemens te maken of zaadjes te planten voor een nieuwe fase in je leven. Neem eens de tijd voor een nachtwandeling, waarbij je zintuigen geprikkeld worden om anders en dieper waar te nemen.

Deze tekst komt deels uit de handleiding van het Magische Krachtdieren deck, geschreven door Nicole van Borkulo. Wil jij meer weten over krachtdieren en hun boodschappen? Bestel het deck en ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren.

Over auteur
Dagmar Harkema is online redacteur, sterrenbeeld Ram en sinds juni 2020 werkzaam bij Happinez. Ze geeft je graag de beste tips voor een mooie(re) wereld, vertelt je waar je de leukste evenementen kunt vinden, deelt DIY’s en verzorgt de online boekenrubriek.

Meer lezen over krachtdieren?

Dit moet je weten over krachtdieren.

Volgend artikel
Dit is de spirituele betekenis van de nachtvlinder
Dit is de spirituele betekenis van de nachtvlinder