Dit is de spirituele betekenis van de nachtvlinder

Dit is de spirituele betekenis van de nachtvlinder Dit is de spirituele betekenis van de nachtvlinder Dit is de spirituele betekenis van de nachtvlinder

Heb je een nachtvlinder gespot en ben je benieuwd naar de spirituele betekenis van dit dier? Sta je open voor de kracht, betekenis of gave van een dier, kan dit je bijzondere inzichten opleveren. We leggen je uit wat voor bijzondere, verborgen betekenis er achter de nachtvlinder (of mot) schuilt.

De spirituele betekenis van de nachtvlinder

In natuurreligies is het de normaalste zaak van de wereld dat je in verbinding staat met de natuur om je heen, en dat via alles wat levend is, planten en dieren, het goddelijke met je spreekt. Oude stammen en clans namen vaak een dier of vogel waarvan ze de eigenschappen bewonderden als symbool voor hun stam. Dieren werden gezien als spirituele gidsen die onze verborgen eigenschappen en krachten symboliseerden. Als helper, beschermer of begeleider kwamen ze een specifieke wijsheid, raad of bemoediging brengen.

Nachtvlinder: vergankelijkheid

Kwetsbaarheid, acceptatie, eerbied 

De mot is een kwetsbaar dier, met tere vleugels: hij verpulvert bij de minste aanraking. Hij laat zich dan ook niet graag aan anderen zien. Hij brengt zijn leven door in de schaduw en wacht daar tot de nacht arriveert. Omdat hij zijn weg vindt aan de hand van het maanlicht, wordt hij in donkere nachten onweerstaanbaar aangetrokken door flikkerende lampen en brandende kaarsen. Soms zo erg dat hij zich verschroeit. Net zoals een dagvlinder, ondergaat de nachtvlinder het wonderlijke transformatieproces van kruipende rups tot een gevleugeld insect. Weliswaar wat grauwer en doffer van kleur, maar niet minder mooi. Al staat hij eigenlijk bekend als ongedierte: men ziet ze liever niet in de tuin, kleding- of voorraadkast. Dat is in sommige culturen wel anders; daar staat de mot voor een boodschap of bezoek van een overleden voorouder. 

Dagvlinder en nachtvlinder: het verschil

Ook staat een nachtvlinder, net als een dagvlinder, symbool voor transformatie. Er zit wel een verschil tussen deze dieren. Zo vertegenwoordigt de nachtvlinder meer de schaduwzijde in jezelf, omdat hij ‘s nachts actief is. Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister – het gaat om de kanten van jezelf die je liever verbergt, ontkent of onderdrukt. Het dier vraagt je naar binnen te keren en je angsten onder ogen te zien, te omarmen en te accepteren. Laat jezelf maar zien hoe je bent, je mag je plek innemen in deze wereld.

De mot laat zien dat er licht is in de duisternis, dat we eerbied mogen hebben voor de kwetsbare en donkere kanten van ons zijn. Dat de dood een onderdeel is van het leven, en dat het loont daar in plaats van met angst, met respect naar te kijken – er misschien zelfs de schoonheid van in te zien. Wanneer heb je voor het laatst je voorouders bedankt voor je bestaan? Je kunt verse bloemen op je altaar leggen om ze te eren – zo herstel je de connectie en kun je ook om hulp vragen. Kom in contact met de mot in de donkerte van de nacht, onder het licht van de maan vind je jouw eigen weg. 

Deze tekst komt deels uit de handleiding van het Magische Krachtdieren deck, geschreven door Nicole van Borkulo. Wil jij meer weten over krachtdieren en hun boodschappen? Bestel het deck en ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren.

Meer lezen?

Dit moet je weten over krachtdieren.

Over auteur
Dagmar Harkema is online redacteur, sterrenbeeld Ram en sinds juni 2020 werkzaam bij Happinez. Ze geeft je graag de beste tips voor een mooie(re) wereld, vertelt je waar je de leukste evenementen kunt vinden, deelt DIY’s en verzorgt de online boekenrubriek.
Volgend artikel
Wat is mijn krachtdier? Doe de test!
Wat is mijn krachtdier? Doe de test!