De spirituele ladder: Thomas Acda

Door Susan Smit
Fotografie Fotografie: Pieter Pennings
De spirituele ladder: Thomas Acda De spirituele ladder: Thomas Acda De spirituele ladder: Thomas Acda

Onze Susan Smit toetst vanaf dit nummer elke maand bij prominente Nederlanders waar zij staan op ‘de spirituele ladder’. Met twee voeten op de grond, met het hoofd in de wolken of ergens tussenin?

Thomas Acda blijkt zeker geen ongelovige Thomas te zijn. Na ons fijne gesprek in zijn Amsterdamse pakhuis aan de gracht, heb ik heb op de spirituele ladder op de sport ‘open-minded’ gezet. Hij houd alle mogelijkheden open, want ‘Als dít kan (maakt een weids armgebaar), kijk eens om je heen, dan kan alles’.

Voor al te zweverige taal is hij, net als ik, behoorlijk allergisch. Toen ik voor de fotograaf nog even checkte op welk nummer hij ook alweer woonde, appte hij dat ‘het universum het huisnummer zal revealen. Anders was het niet meant to be’. Waarna ik hikkend van de lach terugschreef dat ik het nummer al voelde ‘resoneren’ en stiekem zijn vrouw als hulplijn inschakelde, wat hij ook wel weer slim vond.

‘Dat boek van Eckhart Tolle,’ zegt hij als we elkaar treffen in zijn pakhuis aan de een Amsterdamse gracht, ‘De kracht van het nu, heb ik na vijf bladzijden in een hoek gegooid. Pas na een jaar of vijftien dacht ik: daar zit wat in. Niet zoals hij het doet, want leven in het nu kan niet de hele dag, dat is onzin. En als iemand mij voor € 14,99 gaat uitleggen hoe ik dat moet doen, dan word ik kriegelig. Nee, het zit ‘m meer in: het is zondagmiddag en aan de keukentafel zit je vader met je vrouw te praten, op de bank is je zoon met een vriend een spelletje aan het spelen en verderop zit je dochter een tekening te maken. Dit is een mooie dag, kun je dan beseffen. Zo simpel is het.’

Thomas Acda op de schaal van cynisch – nuchter – open-minded – overtuigd en zweverig: Open-minded.

Het hele interview met Thomas Acda lees je in Happinez ‘Are you happy?’

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Twee zielen, één mantra
Twee zielen, één mantra