Susan Smit over katten als energetische helpers

Door Susan Smit
Susan Smit over katten als energetische helpers Susan Smit over katten als energetische helpers Susan Smit over katten als energetische helpers

Sinds een halfjaar woont er een kitten bij ons; de beige, Britse korthaar Otis. Onze vorige kat overleed bijna een jaar eerder en het voelde alsof het tijd was om een nieuwe kitten te zoeken. Niet zomaar eentje, maar de kitten die bedoeld was bij ons te zijn en het nodige in huis had om uit te groeien tot een ‘heksenkat’.

‘Familiars’, zo werden vroeger huisdieren genoemd van wie gedacht werd dat ze al meerdere levens bij dezelfde mensen zijn: vertrouweling, familielid. Het idee was ook dat deze dierlijke metgezellen de magische helpers en beschermers van hun mensenvrienden zijn. Het konden honden, ganzen of andere dieren zijn, maar meestal huiskatten. Pas tijdens de heksenjachten kreeg het woord een negatieve betekenis (demonische handlangers in diervorm), maar het wordt nu weer in de oorspronkelijke positieve betekenis gebruikt. De meeste moderne heksen, en veel andere spirituele mensen, benaderen dieren als levende wezens met een eigen integriteit, levenspad en persoonlijkheid.

Schrijverskat

Toen Otis is er net was, was hij een kitten als ieder ander: eentje die planten sloopt, in een bad plonst en er vol afgrijzen weer uit klautert en het liefst opgekruld op schoot ligt. Hij was alles in kaart aan het brengen; niet alleen het huis en zijn eigen mogelijkheden, maar ook de emoties en gedragspatronen van zijn huisgenoten en alle energieën die in het huis bewegen en rondwaren. Zijn training als schrijverskat ging voorspoedig, want hij lag al meteen graag op het kussentje op mijn bureau te luisteren naar het zachte getik van het toetsenbord en de stilte van de verbeeldingswereld. Hij begreep mijn diepe concentratie en leek er eensgezind in mee te zakken.

Pure paniek

Zijn opleiding als heksenkat verliep daarentegen dramatisch. Zodra ik voor mijn altaartje op mijn kussentje ging zitten, een denkbeeldige cirkel trok en begon te mediteren, sloeg hij aan. Als een malle stoof hij door de kamer, trok boeken in de boekenkast omver en klom in de gordijnen. Het was pure paniek: waar ging mijn energie naartoe en kwam ik nog wel terug? Eerst probeerde ik hem tevergeefs te negeren, wat natuurlijk niet lukte, en daarna liet ik hem wennen door hem vast te houden en aaien terwijl ik me afstemde op ‘boven’ en weer terugkwam, elke dag iets langer.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

‘Het is veilig, ik blijf bij je’

Een kat of poes geeft je vriendschap en is gewoon gezellig in huis. Maar ze kunnen echt nog veel meer. Katten zijn meesters in het scannen, kanaliseren, beschermen en sturen van energie. Je kunt een kat – de een wat meer dan de ander – op zijn vermogens aanspreken en serieus nemen. Je kunt met hem praten, gewoon hardop, en erop vertrouwen dat de informatie aankomt. Je kunt energetisch contact leggen, hem telepathisch ‘roepen’ en kijken of hij naar je toe komt en liefde sturen als je van hem gescheiden bent. Zo leg je naast een aards contact een etherisch lijntje aan. Je kunt observeren hoe hij een persoon scant die bij je op bezoek komt en zijn signalen leren lezen en ter harte nemen. Je kunt voelen hoe hij bij je gaat zitten, vaak op je buik of borst, om je aan te moedigen emoties toe te laten. ‘Voel het allemaal maar,’ lijkt hij te zeggen als je goed luistert. ‘Het is veilig, ik ben bij je.’

Heksenkat

Otis is nu een halfjaar oud. Nog steeds komt hij meteen kijken als ik ga mediteren, maar in plaats van onrust lijkt hij nu te denken: ‘Ha, lekker’. Hij gaat bij mijn voeten liggen of kruipt op mijn schoot om zich in de energie te baden. Soms heb ik het gevoel dat hij meehelpt om licht te sturen naar situaties en mensen die het nodig hebben, maar hoe hij dat doet weet ik niet precies. Als ik klaar ben en opsta, gaat hij vaak nog even zelf op het kussentje zitten. Dan loop ik de trap af, kijk ik nog even naar hem en denk: ‘Ja, jij bent een echte heksenkat.’

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

De zegeningen van het ouder worden volgens Susan Smit.

Volgend artikel
Susan Smit over vertrouwen in de liefde
Susan Smit over vertrouwen in de liefde