Zo vind je de heks in jezelf

Zo vind je de heks in jezelf Zo vind je de heks in jezelf Zo vind je de heks in jezelf

Het ‘Magisch Dagboek’ van Susan Smit; een bijzonder boek waarin je niet alleen leert over hekserij, maar ook de ruimte krijgt om jouw eigen ervaringen en gedachten in op te schrijven en zo de heks in jezelf te ontdekken.

Misschien ken je Susan’s boek ‘De wijsheid van de heks’ al. ‘Magisch Dagboek’ is een aanvulling daarop; Susan nodigt je hierin uit om zelf aan de slag te gaan. Ze schrijft in heldere bewoordingen over hekserij in al haar veelzijdige facetten: de elementen, de invloed van de maan, rituelen, het gebruik van kruiden, kristallen, licht en schaduw, rituelen, het herkennen van tekenen en de kracht van je dromen. In het boek is veel ruimte om je eigen ervaringen en ervaringen te noteren. Zo wordt het een persoonlijk naslagwerk.

Heks zijn is een spiritueel pad

Want, zoals Susan Smit het zelf zegt: ‘Hekserij is een ervaringsreligie. Een persoonlijke ontwikkelingsreis. Er is niemand die voor jou kan bepalen of je wel of geen heks bent en wat dat betekent. Er bestaan geen heilige boeken, geen profeten, geen officiële leerstellingen of strikte regels en geen gewijde bouwwerken. Wel zijn er gebruiken, oude wijsheden, heksenweetjes en universele natuurwetten die jou kunnen begeleiden in je persoonlijke groei en tot inzichten kunnen brengen. Daarom zou je hekserij als een spiritueel pad kunnen beschouwen. Bij een persoonlijke ontwikkelingsweg als hekserij is het van het grootste belang dat je de ervaringen en inzichten zélf opdoet. Het gaat om de innerlijke beleving, zoals dat in alle mystieke, sjamanistische tradities gebruikelijk is. Je bevindingen houd je zelf bij.’

Er is niemand die voor jou kan bepalen of je wel of geen heks bent en wat dat betekent.

Oefening uit het Magische Dagboek

In ‘Magisch Dagboek’ vind je veel oefeningen waarmee je zelf aan de slag kunt. We delen er alvast een, waarmee je je bewustzijn kunt vergroten:

Ga ontspannen zitten en zorg dat je niet gestoord wordt. Sluit je ogen en adem naar je buik. Stel voor dat er wortels uit je stuitje de aarde in groeien. Breng je aandacht nu weer naar je middelpunt. Word je bewust van je bewustzijn, van je diepere ‘ik’ die in je zit. Kun je je bewustzijn in gedachten vergroten tot buiten de grenzen van je lichaam? Kun je meer ruimte innemen en waarnemen hoe dat voelt? En kun je misschien zelfs voelen hoe je verbonden bent met de bron?

‘Magisch Dagboek’ is verkrijgbaar in de Happinez webshop.

Over Susan Smit

Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op onze website columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert. Ze studeerde af in Culturele Studies, met als hoofdvak Nederlandse Taal- en Letterkunde. Ze schrijft boeken en recenseert ze voor diverse media, schrijft in diverse tijdschriften columns over haar werk en leven en is een veelgevraagd spreker.

Over auteur
Dagmar Harkema is online redacteur, sterrenbeeld Ram en sinds juni 2020 werkzaam bij Happinez. Ze geeft je graag de beste tips voor een mooie(re) wereld, vertelt je waar je de leukste evenementen kunt vinden, deelt DIY’s en verzorgt de online boekenrubriek.

Meer lezen over heksen?

Luister naar je innerlijke heks.

Volgend artikel
Hoe Susan Smit als heks rituelen uitvoert (en dat kun jij ook)
Hoe Susan Smit als heks rituelen uitvoert (en dat kun jij ook)