Zenleraar Haemin Sunim: je bént al lovable

Zenleraar Haemin Sunim: je bént al lovable Zenleraar Haemin Sunim: je bént al lovable Zenleraar Haemin Sunim: je bént al lovable

Je denkt misschien dat je pas gelukkig zal worden als je dit of dat bereikt, of dat je er van alles voor moet doen om je geliefd te weten, maar dat klopt niet. De boodschap van zenleraar Haemin Sunim: je bent het al waard om van te houden. Je bént al lovable.

Haemin Sunim is een van de bekendste Zenmonniken van nu. In zijn eerste boek ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ was de boodschap: probeer te ontdekken wie je al bént, in plaats van steeds naar jezelf te zoeken. Nu is de boodschap: je bent het al waard om geliefd te worden. Je hóeft niet te streven naar perfectie. Hij schrijft erover in zijn tweede boek ‘Houden van dingen die niet perfect zijn’.

Sunim: “We leggen de lat tegenwoordig zó hoog, op allerlei gebied. Zelfs als het best goed gaat, en als iedereen denkt dat je het prima doet, dan nog put je jezelf uit omdat je zelf niet vindt dat het goed genoeg is. Dat is jammer, want daardoor geniet je ook niet van je succes.”

Veel mensen geven sociale media de schuld van die druk om te presteren

“Dat speelt zeker een rol. Het probleem is dat we op sociale media vrijwel alleen succesvolle en leuke momenten laten zien. Zelf doe ik dat trouwens ook. Een paar jaar terug was ik voor een lezing in Vancouver, en omdat er tijd over was, gingen we een wandeling maken naar een prachtig uitkijkpunt. Wat ze er níet bij vertelden, was dat het vier uur lopen was, bergop, en dat het onderweg stikte van de steekvliegen. Na een kwartier was ik al uitgeput, ik had honger, en ik liep continu om me heen te slaan om die vliegen weg te houden. Het was een verschrikking! Maar wat denk je? Eenmaal boven werd er een foto gemaakt, en daar stond ik: breed lachend met mijn duimen omhoog. ‘Wat een prachtige tocht!’ hoorde ik later van mensen die die foto hadden gezien op Facebook. Dan probeerde ik uit te leggen dat ik onderweg juist diep ongelukkig was geweest, maar dat vrolijke beeld kon ik niet meer rechtzetten.”

Mensen delen alleen hun successen op Facebook

“Daardoor zie je van anderen de vakanties, het perfect opgeruimde huis – alles even fantastisch en mooi, je denkt dan al snel dat je eigen leven niet leuk en spannend genoeg is. Dan is het goed om je te realiseren dat die foto’s die mensen posten, niet het hele verhaal vertellen. Er is ook een achterkant, maar die krijg je niet te zien. Daardoor lijkt het alsof het leven andere mensen veel gemakkelijker afgaat, maar dat is niet zo.” 

Maar dat ligt toch niet alleen aan sociale media?

“De oorsprong van onze gevoelens van ontoereikendheid ligt vaak in onze kindertijd. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent, is vaak afkomstig van mensen om ons heen. Je krijgt kritiek van je ouders, je broers en zussen, of een leraar. Als je jong bent, gelóóf je die kritiek. Je krijgt het gevoel dat je hard moet werken om te zorgen dat mensen van je houden. Je denkt dat je pas gelukkig zal worden als je dit of dat bereikt. Mijn boodschap in dit boek is: je bent het al waard om van te houden. Je denkt misschien nog steeds dat je er van alles voor moet doen om je geliefd te weten, maar dat klopt niet. Je bént al lovable. Diep van binnen zijn we allemaal verbonden door liefde. Het zit in onze natuur om liefdevol te zijn, tegenover anderen maar ook tegenover onszelf.” 

Dit artikel is een fragment uit Happinez 4-2019. Meer lezen? Je bestelt het nummer in onze shop. 

Meer lezen over wijsheden?

  • Groei door te verliezen (en meer wijsheid van de Dalai Lama)
  • Rationele denker? Waarom je ook moet luisteren naar je onderbewuste
  • Intuïtie en intellectuelen: drie filosofen die je kijk op het leven aanscherpen 

Tekst: Anne Wesseling
Fotografie: Pieter Pennings

Volgend artikel
Feng shui in de hal
Feng shui in de hal