Zo ontdoe je je huis van negatieve energie

Zo ontdoe je je huis van negatieve energie Zo ontdoe je je huis van negatieve energie Zo ontdoe je je huis van negatieve energie

Een schoon huis krijg je door te poetsen en te stoffen – daarmee ruim je het ‘aardse vuil’ op. Maar het kan grondiger: door middel van space clearing reinig je een huis energetisch. Zware energie eruit, positieve erin, zodat je omgeving (weer) prettig voelt.

Je eigen huis vul je met je eigen energie. Maar de sfeer in een ruimte bestaat uit méér dan tastbare dingen. Wie kent het gevoel niet? Je komt binnen bij vrienden en voelt een zware sfeer – later blijkt dat ze stevige ruzie hebben gehad. Of je slaapt een nacht in een hotel, maar zou het liefst gillend wegrennen.

Dat komt doordat een ruimte energie opneemt, zegt de theorie van space clearing. Deze energie kan positief en licht zijn, maar ook zwaar en negatief. Door een huis te ‘clearen’, verwijder je zulke energie en ontstaat ruimte voor positiviteit en lichtheid.

Een energetische schoonmaak

Heb je het gevoel dat je huis wel een energetische grote schoonmaak kan gebruiken, dan kun je aan de slag met space clearing. Space clearing is je omgeving vrijmaken van negatieve energie en vullen met positieve energie. Varianten op dit idee zijn er in allerlei culturen en spirituele tradities. Feng Shui omvat zelfs een hele leer om de leefomgeving van zuivere en positieve energie te voorzien.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Reinig je huis met water, vuur, lucht of aarde

Een veelgebruikte invalshoek voor het reinigen van ruimten zijn de vier elementen: water, vuur, aarde en lucht. Je kunt er één uitkiezen, een paar, of allemaal tegelijk. Wie het element lucht wil inzetten, kan een windgong ophangen die mooie geluiden maakt als de lucht in beweging komt. Als je liever zelf beweegt, kun je door het huis lopen of dansen en daarbij zingen. Het kan ook wat ingetogener, door ergens te gaan zitten en te luisteren naar mooie muziek.

Of kies voor het element water of aarde. Vul dan wat kommetjes van aardewerk met bronwater of zout, en zet er een in elke hoek van de kamer voor zuivering. Het zout moet na maximaal een etmaal door het toilet worden gespoeld, omdat het op den duur z’n zuiverheid verliest. Een uitgestald groepje kristallen (het element aarde) is niet alleen mooi, maar brengt ook nieuwe energie in huis. En wie graag een vuurtje aanwakkert, kan wierook branden of kaarsen neerzetten.

Space clearing in 3 stappen

Voor het zuiveren van een ruimte kun je ook alleen jezelf inzetten. Dit is de manier waarop de Australische Eric Dowsett werkt. In zijn werkwijze richt Dowsett zich niet zozeer op de ruimte zelf, maar meer op de relatie tussen onszelf en de ruimte.

Het idee is dat je een zuivere, vredige plek van binnen vindt, die alle negativiteit in jezelf en de omgeving gewoon laat komen en gaan. Stel dat je bang wordt in een onbekende hotelkamer, of boze dingen blijft denken in de kamer waar je ruzie hebt gehad. Je kunt leren om zo’n gevoel of gedachte zonder oordeel los te laten. Die houding vormt eigenlijk een soort mantra bij space clearing. Je kunt deze mantra voor jezelf herhalen tot je het ook zo voelt: ‘Dit gevoel is niet van mij.’

De quick fix

  1. Loop in een kalm tempo door een kamer of door het hele huis. Verzamel intuïtief dingen waarbij je een negatief gevoel hebt, en overweeg ze weg te gooien of te geven. Haal ook weg wat oud en levenloos is: verdroogde bloemen of planten, voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is, gebruiksspullen die eigenlijk onbruikbaar zijn geworden.
  2. Zet in alle hoeken van de kamer kommetjes puur zout van de natuurwinkel. Spoel het zout na maximaal 24 uur door het toilet.
  3. Geef de ruimte een energieboost met dingen die je aantrekken: denk aan groene of bloeiende planten, fonkelende kristallen, geurige kaarsen, een schaal vers biologisch fruit.

Meer lezen?

Dit zijn de voordelen van minimalisme.

Volgend artikel
20 manieren om je huis energetisch te reinigen
20 manieren om je huis energetisch te reinigen