Zo ontdoe je je huis van negatieve energie - Happinez
Terug naar overzicht

Zo ontdoe je je huis van negatieve energie

Categorie
Zo ontdoe je je huis van negatieve energie

Een schoon huis krijg je door te poetsen en te stoffen – daarmee ruim je het ‘aardse vuil’ op. Maar het kan grondiger: door middel van space clearing reinig je een huis energetisch. Zware energie eruit, positieve erin, zodat je omgeving (weer) prettig voelt.

Je eigen huis vul je met je eigen energie. Meubels, foto’s en schilderijen, planten, kleding: het heeft allemaal z’n eigen uitstraling. Maar de sfeer in een ruimte bestaat uit méér dan tastbare dingen. Wie kent het gevoel niet? Je komt binnen bij vrienden en voelt een zware sfeer – later blijkt dat ze stevige ruzie hebben gehad. Of je slaapt een nacht in een hotel, maar zou het liefst gillend wegrennen. Er is geen aanleiding voor, het voelt gewoon niet goed.

Dat komt doordat een ruimte energie opneemt, zegt de theorie van space clearing. Deze energie kan positief en licht zijn, maar ook zwaar en negatief. Door een huis te ‘clearen’, verwijder je zulke energie en ontstaat ruimte voor positiviteit en lichtheid.

Space clearing

Heb je het gevoel dat je huis wel een energetische grote schoonmaak kan gebruiken, dan kun je aan de slag met space clearing. 

Space clearing is je omgeving vrijmaken van negatieve energie en vullen met positieve energie. Varianten op dit idee zijn er in allerlei culturen en spirituele tradities. De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika, maar ook de Maya’s gebruikten gloeiend cederhout en kruiden om de negativiteit te ‘verbranden’ die er in zweethutten letterlijk uit werd getranspireerd. Taoïsten branden salie om de energie in een oefenruimte schoon te maken.

Feng Shui omvat zelfs een hele leer om de leefomgeving van zuivere en positieve energie te voorzien. Bijvoorbeeld door planten neer te zetten, harde hoeken in huis te verzachten, een windgong op te hangen of TL-lampen te vervangen door zacht licht. Je kunt ook met een wichelroede of een pendel door het huis lopen om te kijken hoe het in elke ruimte met de energie gesteld is.

Water, vuur, lucht, aarde

Een veelgebruikte invalshoek voor het reinigen van ruimten zijn de vier elementen: water, vuur, aarde en lucht. Je kunt er één uitkiezen, een paar, of allemaal tegelijk. Wie het element lucht wil inzetten, kan een windgong ophangen die mooie geluiden maakt als de lucht in beweging komt. Als je liever zelf beweegt, kun je door het huis lopen of dansen en daarbij zingen. Het kan ook wat ingetogener, door ergens te gaan zitten en te luisteren naar mooie muziek.

Of kies voor het element water of aarde. Vul dan wat kommetjes van aardewerk met bronwater of zout, en zet er een in elke hoek van de kamer voor zuivering. Het zout moet na maximaal een etmaal door het toilet worden gespoeld, omdat het op den duur z’n zuiverheid verliest. Een uitgestald groepje kristallen (het element aarde) is niet alleen mooi, maar brengt ook nieuwe energie in huis. En wie graag een vuurtje aanwakkert, kan wierook branden of kaarsen neerzetten.

Je lichaam als transformator

Voor het zuiveren van een ruimte kun je ook alleen jezelf inzetten. Dit is de manier waarop de Australische Eric Dowsett werkt. In zijn werkwijze richt Dowsett zich niet zozeer op de ruimte zelf, maar meer op de relatie tussen onszelf en de ruimte.

Ergens is het logisch dat je de omgeving en de mens niet kunt scheiden, dat er een wisselwerking is. Een ruimte neemt immers oude, maar ook nieuwe energie op. Simpel gezegd: je kunt een ruimte ‘clearen’ tot je een ons weegt, maar als het van binnen een chaos blijft, verandert er niets. Zijn benadering wortelt in het boeddhisme en draait om mindfulness: oordeelvrij accepteren wat er in jezelf en om je heen gebeurt.

Het idee is dat je een zuivere, vredige plek van binnen vindt, die alle negativiteit in jezelf en de omgeving gewoon laat komen en gaan. Stel dat je bang wordt in een onbekende hotelkamer, of boze dingen blijft denken in de kamer waar je ruzie hebt gehad. Je kunt leren om zo’n gevoel of gedachte zonder oordeel los te laten. Die houding vormt eigenlijk een soort mantra bij space clearing. Je kunt deze mantra voor jezelf herhalen tot je het ook zo voelt: ‘Dit gevoel is niet van mij.’

De ‘quick fix’: space clearing in 3 stappen

  1. Loop in een kalm tempo door een kamer of door het hele huis. Verzamel intuïtief dingen waarbij je een negatief gevoel hebt, en overweeg ze weg te gooien of te geven. Haal ook weg wat oud en levenloos is: verdroogde bloemen of planten, voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is, gebruiksspullen die eigenlijk onbruikbaar zijn geworden.
  2. Zet in alle hoeken van de kamer kommetjes puur zout van de natuurwinkel. Spoel het zout na maximaal 24 uur door het toilet.
  3. Geef de ruimte een energieboost met dingen die je aantrekken: denk aan groene of bloeiende planten, fonkelende kristallen, geurige kaarsen, een schaal vers biologisch fruit.

Meest populair