Hert, tijger of olifant: welk ayurveda-type is jouw kind?

Hert, tijger of olifant: welk ayurveda-type is jouw kind? Hert, tijger of olifant: welk ayurveda-type is jouw kind? Hert, tijger of olifant: welk ayurveda-type is jouw kind?

Als we íets aan onze kinderen mee willen geven, dan is het wel levenskunst: hoe doe je dat nu, goed, gezond en gelukkig leven? Ayurveda, dat letterlijk ‘kennis van het leven’ betekent, geeft je veel handvatten die jou en je kind helpen om in balans te komen of te blijven. De Ayurvedische leer verdeelt mensen in drie verschillende typen, ook wel dosha’s genoemd. Voor een kind kun je die dosha’s koppelen aan een dier met vergelijkbare eigenschappen.

Hoe herken je het hertje?

Rank, fijngebouwd kind dat snel koude han­den en voeten heeft. Het is emotioneel, enthousiast, creatief, gevoelig en het heeft een actieve geest – het gaat snel van de hak op de tak, is vaak een dromer die moeite heeft met focussen en die nerveus kan zijn. Herten kunnen vaak niet goed poepen en zijn moeilijke slapers. Ze leren het best via geluiden en kunnen snel leren, maar zijn het rela­tief snel weer kwijt. Als ze uit balans zijn, maken ze zich veel zorgen, ook over wereldproblemen. Baby’s willen vaak al veel bewegen en overal aanzitten. Oudere herten zijn veel aan het denken.

Hoe herken je het tijgertje?

Gemiddeld gebouwde, vurige kinderen die wat sproeten en huidproblemen zoals eczeem of pukkeltjes kunnen hebben. Ze hebben het snel warm, een rood gezicht en meer uithou­dingsvermogen dan hertjes. Tijgers zijn ongeduldig, snel boos en slechte verliezers. Zonder begeleiding kunnen ze bazig gedrag vertonen. Ze zijn competitief, gedreven en willen graag de beste zijn. Ze hebben een sterke focus, zijn vaak visueel ingesteld en goed met grafieken en wiskunde. Tijgers leren snel en onthouden het ook. Als ze stress hebben moeten ze ineens naar de wc, ze hebben sneller last van losse ontlasting en diarree. Als ze niet op tijd eten, worden ze chagrijnig. Ze raken gefrustreerd als ze hun energie niet kwijt kunnen en wisselen snel van stemming.


Hoe herken je het olifantje?

Wat zwaarder gebouwde kinderen die relatief langzaam bewegen en diep slapen. Ze hebben een natuurlijke kracht van zichzelf en zijn teamplayers doordat ze de stabiele, verbin­dende factor zijn. Ze willen niet de baas spelen en niet de snelste zijn, ze gedijen goed in groepen. Ze zijn rustig van aard, laten zich niet gek maken, hebben een goed geheugen, zijn koppig maar hebben geen stemmingswisselingen. Ze leren langzaam, maar als ze het doorhebben onthouden ze het voor altijd. Olifanten leren het best door iets te doen of te ervaren. Hun huid is wat dikker en steviger en kan wat vet, olieachtig zijn. Ze hebben vaak wat meer slijm, waardoor ze sneller verkouden zijn en hoesten. Ze hebben vaak een snotneus.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Meer weten over Ayurveda voor kids?

In Happi.kids 3-2020 lees je welke muziek en kleuren passen bij hertjes, tijgertjes en olifantjes en welk type eten fijn is voor jouw kind. In dit nummer vind je ook een dossier over gezinsdynamiek en een prachtig interview met gezinstherapeut Roefke Carmiggelt. Happi.kids 3-2020 is te bestellen in de Happinez webshop.

Meer lezen over kinderen?

Vier mindfulnes oefeningen voor kinderen.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.
Volgend artikel
Wat je van sprookjes kunt leren
Wat je van sprookjes kunt leren