Vier manieren om je leven (meer) betekenis te geven

Fotografie Beeld Matheus Ferrero
Vier manieren om je leven (meer) betekenis te geven Vier manieren om je leven (meer) betekenis te geven Vier manieren om je leven (meer) betekenis te geven

Streven naar geluk is belangrijk, maar in ons streven naar geluk vergeten we wel eens dat geluk alléén op den duur niet bevredigend is, schrijft Emily Esfahani Smith in haar boek ‘De kracht van betekenis’.

We willen gelukkig zijn, maar we willen ook graag dat ons leven zinvol is en betekenis heeft. Hoe bereik je dat? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een zinvol en betekenisvol leven vind je door je niet teveel op jezelf te richten, maar als het ware uit jezelf te stappen en je te verbinden met (of bij te dragen aan) iets wat groter is dan jezelf, aldus Emily, die in haar boek inzichten verwerkt uit de wetenschap, de literatuur en haar jeugd in een soefi-gemeenschap. Dit zijn de vier ‘pilaren van betekenis’ die kunnen helpen je leven (meer) betekenis te geven.

Verbind je met anderen

Hechte relaties zijn betekenisvol. Daarbij denken we in de eerste plaats aan de band met je familie en vrienden. Maar uit psychologisch onderzoek blijkt dat ook ‘kleine intieme momenten’ waardevol zijn. Je kunt een goed gesprek hebben met iemand die naast je zit in het vliegtuig, met een winkelier die je regelmatig ziet, of met iemand die je toevallig tegenkomt terwijl je staat te wachten. Hoe lang een ontmoeting duurt is niet zo belangrijk, het gaat erom dat je bent afgestemd op de ander en echt aandacht voor hem of haar hebt. ‘Zin is niet iets dat we in en voor onszelf scheppen,’ schrijft Esfahani. ‘Zin is vooral te vinden bij de ander.’

Denk na over je doelen

Sommige mensen hebben een grote roeping die ze volgen en die bepaalt hoe ze hun leven inrichten, maar een levensdoel hoeft niet groot en meeslepend te zijn. Je maakt je werk bijvoorbeeld zinvol door na te denken over de vraag waar je het echt voor doet. Hoe help je anderen hiermee, wat is jouw bijdrage? Zin in het bestaan zit misschien juist wel in de eenvoudige dingen. Als opvoeder regel je praktische dingen – maar belangrijker is dat je een voorbeeld bent, dat je een kind helpt om een verantwoordelijke volwassene te worden. Wat is jouw talent, en hoe kun je het inzetten om anderen te helpen, of om de wereld beter of mooier te maken?

‘Engelen by Happinez’

Dé speciale editie die je als fan van Happinez niet mag missen.

Vertel je verhaal

Door het verhaal van je leven op te schrijven of te vertellen, richt je je op ervaringen die vormend zijn voor je identiteit en tegelijkertijd neem je afstand. Je ziet hoe je omging met tegenslagen, hoe je dat anders had kunnen doen. Hoe ben je geworden wie je bent? Hoe zou je willen dat je verhaal verder verloopt? Hierover nadenken helpt je te begrijpen wie je bent en welke betekenis jij toekent aan gebeurtenissen in je leven. Luisteren naar verhalen van anderen helpt ook. Een verhaal waar je van houdt of een boek dat je graag herleest, kan een betekenisvolle leidraad vormen voor je leven.

Kijk naar de sterren

Het heelal is zo onmetelijk groot, en wij zijn zo nietig. Het vervult je met ontzag, je ervaart iets groots dat je niet kunt bevatten. Dat gevoel van ontzag kun je soms ook krijgen door te luisteren naar muziek, of te wandelen door een oud bos. Het gaat om het gevoel dat er meer is dan de alledaagse werkelijkheid en dat je op de een of andere manier verbonden bent met iets groots, waardoor je betekenis en zinvolheid kunt ervaren. (Mediteren en mindfullness kunnen trouwens ook dit effect hebben.)

Welke ‘pilaren van betekenis’ jou het meeste aanspreken, verschilt van persoon tot persoon. Op de website van Emily staat een Engelstalige quiz waarmee je kunt ontdekken welke van de vier manieren van betekenis geven het meest bij jou past. Natuurlijk kun je ook van tevoren alvast haar boek lezen, ‘De kracht van betekenis’, dat je hier kunt bestellen.


Meer Happinez?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Zelfbewustzijn: hoe goed ken jij jezelf?
Zelfbewustzijn: hoe goed ken jij jezelf?