Zelfbewustzijn: hoe goed ken jij jezelf?

Zelfbewustzijn: hoe goed ken jij jezelf? Zelfbewustzijn: hoe goed ken jij jezelf? Zelfbewustzijn: hoe goed ken jij jezelf?

Als je zelfbewust bent, kun je betere keuzes maken. Je weet wat je wel en niet wilt, en voelt beter aan wat wel en niet goed voor je is. Is je zelfbewustzijn minder sterk ontwikkeld, dan laat je je eerder leiden door de ideeën en wensen van anderen.

Je staat er waarschijnlijk amper bij stil, maar je zelfbewustzijn speelt een rol in bijna alles wat je doet. Volgens psychotherapeut Denise Fournier kan het zelfs je leven redden. Dit is waarom het zo belangrijk is om jezelf goed te kennen:

1. Zelfbewustzijn maakt je mindful over je gezondheid

Je zelfbewustzijn heeft impact op je mentale, emotionele, lichamelijke en spirituele gezondheid. Zonder zelfbewustzijn vergeet of verwaarloos je gemakkelijk wat je nodig hebt en zorg je minder goed voor jezelf. Door het trainen van je zelfbewustzijn geef je jezelf de kans om van je gezondheid een prioriteit te maken. Want als je luistert naar je behoeften, kun je jezelf geven wat je nodig hebt. Verse groenten en fruit, een yogalesje op z’n tijd of voldoende slaap, bijvoorbeeld.

2. Zelfbewustzijn helpt je positief om te gaan met relaties

Als je jezelf goed leert kennen en je zelfbewustzijn vergoot, verandert dat de manier waarop je in relaties staat. Het stelt je in staat om mensen om je heen te verzamelen die dezelfde waarden delen en die een positieve invloed hebben op jouw leven. Je leert grenzen stellen en bent je er bewust van als mensen je behandelen op een manier die niet goed voor je is. Maar je zelfbewustzijn helpt je niet alleen om aandacht te hebben voor hoe jij wordt behandeld door anderen; het maakt je ook bewust van de verantwoordelijkheid die jij zelf hebt in relaties.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

3. Zelfbewustzijn stelt je in staat slimmer en mindful te werken

Je hebt helaas niet over alle aspecten van je carrière iets te zeggen. Als er in jouw vakgebied amper werk te vinden is of als je baas zich meer bekommerd om de omzet dan zijn medewerkers, dan heb je daar tot op zekere hoogte maar mee te dealen. Maar door bewust om te gaan met waar je wél invloed op hebt, kun je betere carrièrekeuzes maken en werkstress verminderen. Als je zelfbewust bent, weet je wat je sterke punten zijn, maar net zo goed waar je absoluut niet in uitblinkt. Met die kennis kun je slimmer werken en beter bepalen welke stappen je moet ondernemen om te bereiken wat je wilt. Je merkt ook eerder op wanneer je aan de rem moet trekken omdat je behoefte hebt aan ontspanning en kunt dus op een mindfulle manier omgaan met de balans tussen werk en privé.

4. Zelfbewustzijn brengt je in het hier en nu

Als je hoofd altijd in het verleden of de toekomst leeft, word je daar niet gelukkiger van. Zelfbewustzijn is een belangrijk onderdeel van mindfulness; meer zelfbewustzijn betekent dat je je ook meer bewust bent van het hier en nu. Dat heeft invloed op je hele doen en laten. Als je aandacht hebt voor wat er op dit moment gebeurt, het echt ervaart en al je zintuigen voor je laat werken, haal je meer voldoening uit je leven.

5. Zelfbewustzijn helpt je kalm te blijven in een crisis

Iedereen krijgt af en toe te maken met tegenslag of (extreme) stresssituaties. Dat kan iets heel ergs zijn, zoals het verliezen van een geliefde. Of iets dat weliswaar niet heel ernstig is, maar wel erg vervelend, zoals een onbenullige ruzie met je lief of een droomvakantie die door slecht weer in het water valt. Een goed ontwikkeld zelfbewustzijn verandert niets aan de situatie zelf, maar geeft je wel de kans om anders (lees: mindfuller) te reageren. Je kunt een stapje terugnemen voordat je direct in de actiemodus schiet en dingen doet of zegt waar je later misschien spijt van krijgt. En dat maakt veel pijnlijke situaties meteen een stuk minder erg.


Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Is het je allemaal even teveel? Een opgeruimd hoofd in 7 stappen
Is het je allemaal even teveel? Een opgeruimd hoofd in 7 stappen