Vergroot je zelfbewustzijn in vijf stappen

Vergroot je zelfbewustzijn in vijf stappen Vergroot je zelfbewustzijn in vijf stappen Vergroot je zelfbewustzijn in vijf stappen

Je leven leiden volgens je eigen waarden, het pad volgen dat voor jou goed voelt; hoe doe je dat? Voel jij je vrij en sterk genoeg om écht je eigen keuzes te maken? Of zou jij je wel wat bewuster willen zijn van wat past bij je eigen identiteit?

Een authentiek leven leiden begint met zelfbewust zijn. En dat kun je dus trainen.

Wanneer ben je zelfbewust?

‘Met besef van eigen innerlijke kracht en waarde’, zo omschrijft Van Dale het bijvoeglijke naamwoord ‘zelfbewust’. Zelfbewustzijn heeft te maken met het besef van het eigen bestaan en de beleving van wat er in je geest en lichaam omgaat. Zelfbewuste mensen stemmen hun keuzes af op dat wat zij innerlijk nodig hebben – en wat zij niet nodig hebben. Ze zijn zich bewust van de patronen in hun dagelijks leven en zien hoe die patronen invloed hebben op hun bestaan.

Met andere woorden: wie zelfbewust is, is in staat met volle overtuiging te leven vanuit zijn of haar eigen hart. En dat kan nog best een opgave zijn. Zeker in een wereld waar de verwachtingen torenhoog lijken te zijn. Waarin we elke dag voor honderd keuzes komen te staan waarbij we – als het even kan –  liever gisteren dan vandaag de knoop doorhakken.

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10

Des te belangrijker is het om te vertrouwen op je eigen intuïtie. Om niet verstrikt te raken in het web van invloeden van buitenaf, maar om vanuit je innerlijke kracht en waarde je leven te leiden.

Tja, dat willen we allemaal wel. Maar hoe doen we dat?

Persoonlijk proces

Wil je je zelfbewustzijn vergroten, dan zijn er in elk geval twee belangrijke regels die je moet onthouden. Eén: zelfbewust zijn is geen doel opzich, maar een pad dat je gedurende je leven bewandelt. Twee: er bestaat niet één universele manier om zelfbewuster te worden. Het is een heel persoonlijk proces.

Gelukkig is er wél een aantal algemene stappen die iedereen kan zetten. Ze zijn afkomstig van befaamd wellness expert Sadie Lincoln en helpen je een handje in de juiste richting.

Ontdek welke frequentie van ‘trainen’ bij je past

Net als die gespierde armen en een betere conditie komt óók je zelfbewustzijn niet in een keer om de hoek kijken. Regelmatig trainen is dan ook key. Maak het trainen van je zelfbewustzijn onderdeel van je dagelijks leven, maar doe dat wel op een manier die bij je past. Wil jij elke dag een zelfbewust momentje plannen? Dat kan. Liever eens per week stilstaan bij je eigen identiteit? Ook goed. Wees realistisch en dwing jezelf niet om teveel tijd te besteden aan je oefening. Het moet leuk en uitdagend blijven en geen keiharde verplichting worden.

Welke oefening past bij jou?

Er zijn talloze methodes om te oefenen met zelfbewustzijn. Laat je niet afleiden door wat een ander doet, want de beste docent ben jij zelf. Houd je van mediteren? Ga je liever met een coach aan de slag? Haal jij je zelfreflectie uit het leggen van tarotkaarten of vind je het fijn om inzicht te krijgen in je manier van denken door je gedachten van je af te schrijven? Het gaat er uiteindelijk om dat je bewust aandacht besteedt aan wie je bent, op de manier die bij jou past.


Focus op je lichaam

Wat heeft je lichaam nodig op fysiek én mentaal gebied? Als je die vraag in je achterhoofd houdt tijdens het sporten of bewegen bouw je meer op dan alleen spieren en conditie. Je bent dan namelijk tijdens het sporten bezig met mindfulness en dat vergroot je zelfbewustzijn. Eén van de meest effectieve manieren om mindful te sporten is door te focussen op je ademhaling. Dit kun je op elke manier van beweging toepassen. Probeer tijdens je eerstvolgende workout maar eens heel bewust, rustig en bedeesd in- en uit te ademen en voel wat er in je lichaam gebeurt.

Maak zelfbewustzijn onderdeel van je dagelijks leven

Op den duur ga je merken dat je zelfbewustzijnsoefeningen natuurlijker gaan aanvoelen. Het gevoel van ‘trainen’ wordt minder en in plaats daarvan wordt zelfbewustzijn een onderdeel van je dagelijkse routine. Wanneer je uit balans bent, een stressvolle dag hebt gehad of voor een lastige keuze staat, zal je de emoties die daarbij komen kijken bewuster ervaren. En dat maakt je dus zelfbewuster.

Een voorbeeld: het zal makkelijker worden om je lichaam en geest te resetten na een periode van veel stress, omdat je je heel bewust bent van die stress. In plaats van doordenderen op vol vermogen kies je voor wat goed voor jou is. Je volgt je eigen pad én doet dat steeds frequenter, omdat het je way of life aan het worden is.

Je hoeft het niet alleen te doen

Voelt het onwennig om stil te staan bij je eigen identiteit en zijn bovenstaande stappen nog niet zo jouw ding? Schrijf het dan niet direct af, maar zoek hulp. Dat kan in de vorm van een boek, een coach, een maatje, you name it. Wanneer jij iets of iemand hebt waarop je kunt terugvallen tijdens je reis naar een zelfbewuster leven, ben je minder snel geneigd om het bijltje erbij neer te gooien. Bovendien: samen reflecteren is soms zelfs veel leuker (en nuttiger!) dan alleen.

Onthoud tenslotte dat zelfbewust leven niet zwaar hoeft te zijn. Doe het op jouw manier en pluk er je eigen vruchten van. Het is immers jouw pad en jouw identiteit. Voel jij je vrij en sterk genoeg om écht je eigen leven te leiden? Dáár gaat het om.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over zelfbewustzijn?

Zelfbewustzijn: hoe goed ken jij jezelf?

Volgend artikel
Val je in slaap als je mediteert? 5 tips om wakker te blijven
Val je in slaap als je mediteert? 5 tips om wakker te blijven