De kunst van zelfbewustzijn

De kunst van zelfbewustzijn De kunst van zelfbewustzijn De kunst van zelfbewustzijn

Nedra Glover Tawwab is een Amerikaanse relatietherapeut en sociaal werker. Haar boek ‘Gezonde grenzen’ gaat over het benoemen van je eigen behoeften en het stellen van grenzen. Niet alleen op het gebied van de liefde, maar ook op het werk en thuis.

Body

“Toen ik dertien jaar was, moest ik geopereerd worden. Ik had scoliose, een verkromming van de wervelkolom, en dat had een correctie nodig. Op die leeftijd was het heel belangrijk voor me hoe ik eruitzag en hoe ik overkwam, dus ik maakte me zorgen: straks zou iedereen mijn litteken zien. In de winter viel het natuurlijk nog niet zo op. Maar toen het zomer werd, kon ik er bijna niet omheen om meer huid te tonen.

Ik zag een heel leuk haltertopje en dacht: dat wil ik aan! Vanaf dat moment liet ik mezelf steeds meer zien en merkte ik dat de reacties heel anders waren dan ik had verwacht. Veel mensen zeiden er helemaal niets over. Zo leerde ik een belangrijke les die is blijven hangen: andere mensen zijn helemaal niet zo met mij bezig als ik denk. Dat hielp me om me minder druk te maken over dat buikje of die dunne armen.

Dank je wel lichaam

Toch kostte het wel tijd om mijn lichaam echt te waarderen. Mijn langste vriendschap is die met mijn lijf, maar ik ben niet altijd een goede vriendin geweest. Ik praatte vaak niet positief tegen mijn lichaam, waardeerde niet altijd waar het allemaal toe in staat was. Naarmate ik ouder werd, kwam de nadruk minder te liggen op hoe mijn lichaam eruitziet en meer op wat het voor me doet.

Online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Voor een lichter en opgeruimder leven

  • Ervaar meer innerlijke rust

Ik weet nog dat ik pas bevallen was van mijn eerste kind en een buikspieroefening probeerde te doen: op de grond liggen en je voeten optillen. Het lukte gewoon niet! Ik oefende en oefende, tot ik op een dag die benen de lucht in kreeg. Dat moment vergeet ik nooit meer, ik voelde me als een baby die zijn handjes ontdekt. Mijn lijf is in staat zich geweldig te herstellen, dus ik probeer vaker bewust te denken: dank je wel, lichaam.”

Mind

“Zelfbewustzijn is een les die nooit stopt, en eentje waar je veel aan kunt hebben. Het is belangrijk om jezelf goed te kennen en heel duidelijk te zijn over wie je bent en wat je nodig hebt. Wij mensen zijn zo geneigd onszelf van alles op te leggen. Soms vraagt iemand mij: ‘vind je niet dat ik ’s ochtends zou moeten mediteren? Ik heb een ochtendritueel nodig, toch?’ Dan zeg ik: alleen als jij dat wilt. Kijk, voor mij werkt het goed om vroeg op te staan en even te mediteren. Maar waarom zou een ander dat ook moeten doen? Mediteren kan trouwens van alles zijn: tuinieren, lezen, wandelen, autorijden in de stilte, naar vogels luisteren… Je hoeft niet in een hokje te passen – en bovendien heb je dat hokje vaak zelf gebouwd.


Flexibel zijn

Ik las een boek over alle ‘ik ben’-stellingen die we over onszelf bedenken. ‘Ik ben een ochtendmens’, ‘ik ben niet ambitieus’, ‘ik ben iemand die elke dag leest.’ Als je dat soort dingen steeds tegen jezelf zegt, leg je jezelf beperkingen op, dan voel je druk om ernaar te leven. Het is veel fijner om flexibel te zijn. Ik sta graag vroeg op, maar soms niet. Ik lees graag, maar ik sla ook weleens een dag over. En misschien komt er wel een jaar waarin ik geen enkel boek lees. Allemaal prima.”

 

‘Voelen wat je voelt en daar gehoor aan geven. Dat is de kunst’

 

Soul

“Vrede en rust geven mijn leven betekenis. Met vrede bedoel ik niet ‘wereldvrede’, maar vrede in mezelf. Ik doe er veel voor om dat te behouden. Als ik het gevoel heb dat een bepaald onderdeel van mijn leven te veel ruimte inneemt, dan probeer ik het in te perken. En als ik voel dat ik op een bepaald vlak juist méér nodig heb, probeer ik daar ook aan te voldoen. Want uiteindelijk wil ik vooral graag een beetje drijven op het water. Een leven zonder chaos. Natuurlijk gebeuren er soms dingen die golven veroorzaken, dat kan niet anders. Pijn hoort erbij, verlies hoort erbij, maar dat is iets anders dan chaos. Gebeurt er iets moeilijks, dan wil ik daarmee omgaan met aandacht en intentie. Niet met een gevoel van paniek, of overweldiging. Andere mensen zeggen weleens: wow, wat heb jij het druk!

Doen wat bij je past

Voor de buitenwereld oogt het misschien helemaal niet alsof mijn leven kalm en vredig is. Ik heb inderdaad een drukke baan, een relatie, twee kinderen. Maar inner peace heeft ook veel te maken met doen wat bij je past. Werk dat je blij maakt, kan daarin een groot verschil maken. Als ik kijk naar het leven van mijn kapper, denk ik misschien: wow, wat heeft zij een drukke dag! Terwijl ze zelf denkt: och, ik heb het haar van tien mensen gewassen en geföhnd, dat valt reuze mee. Je moet zien uit te vinden hoe je jouw beste leven leeft. Wat mijn beste leven is, hoeft niet het beste leven van jou te zijn. De kunst is om te voelen wat je voelt en daar gehoor aan te geven. Vroeger dacht ik weleens: mag ik dit wel voelen? Is dit niet raar, hoort het wel zo? Dan ging ik anderen vragen of zij het ook zo ervoeren. Terwijl dat er helemaal niet toe deed. Wat je voelt is niet goed of slecht, het ís gewoon, en je kunt er maar beter naar luisteren.”

Meer weten?

Nedra Tawwab deelt bijna dagelijks tips en inzichten aan meer dan een miljoen volgers op Instagram @nedratawwab.

Meer lezen over grenzen stellen?

Grenzen stellen, niet meer pleasen: zo doe je dat


*Dit interview is onderdeel van ‘Body Mind Soul’, uit Happinez ‘Vind je richting‘. 

Tekst: Dorien Vrieling
Fotografie: Harpercollins

 

Volgend artikel
Spelen zonder scorebord: hoe je kunt verliezen en toch wint
Spelen zonder scorebord: hoe je kunt verliezen en toch wint