Wat maakt ons gelukkig? Vier wetenschappelijke inzichten

Wat maakt ons gelukkig? Vier wetenschappelijke inzichten Wat maakt ons gelukkig? Vier wetenschappelijke inzichten Wat maakt ons gelukkig? Vier wetenschappelijke inzichten

Zonnig weer, de geur van versgemaaid gras, beginnen aan een goede serie en weten dat je nog heel veel seizoenen tegoed hebt. Er zijn zoveel dingen die je gelukkig kunnen maken, soms heel specifiek en persoonlijk. Maar wat zegt de wetenschap erover? Dat wilde Moos Lamerus wel eens weten. 

Hij dook in onderzoeken naar geluk, gewoon uit interesse – in zijn werk houdt Moos zich bezig met muziek (al kan dat natuurlijk ook heel gelukkig maken). In zijn (luister)boek ‘Gelukkig maar, een wetenschappelijke zoektocht naar geluk’ zet hij op een rijtje wat dat hem leerde. Het is geen stappenplan, maar staat wel vol inzichten over geluk, die je uitnodigen om er zelf over na te denken. Want wat brengt jou geluk? Is onze maatschappij voldoende ingericht op geluk, of te veel op andere dingen?

Wat is geluk eigenlijk?

Je zou denken dat geluk sinds mensenheugenis het allerbelangrijkste in het leven is geweest, maar de wetenschap houdt zich er nog maar kort mee bezig. De onderzoeken die Moos vond, zijn niet ouder dan een jaar of dertig. In die periode hebben onderzoekers al veel ontdekt, maar ze weten ook nog veel dingen níet. Omdat geluk moeilijk te meten is, richten ze zich vooral op tevredenheid. Dat blijkt een aardige graadmeter voor geluk.

Gezondheid = geluk

Geluk en gezondheid ‘houden elkaars handje vast’, concludeert Moos. De twee versterken elkaar. Dat wil niet zeggen dat een minder goede gezondheid meteen betekent dat je ongelukkig bent. Uit onderzoek blijkt dat mensen die door een ongeluk verlamd raken, een moeilijke periode doormaken, maar een jaar na de gebeurtenis meestal weer op hun oude geluksniveau zitten. ‘Kennelijk bezit je geluksniveau een zekere veerkracht.’

Er zijn veel kleine manieren om je gezondheid te verbeteren, die invloed hebben op je geluksgevoel. Bewegen bijvoorbeeld. Dat kan al in een dagelijkse sessie van een kwartiertje, al is het voor de televisie bij Nederland in Beweging. Maak een omweg richting de supermarkt, ga ’s avonds nog even een blokje om. Gezond en lekker eten doet ook wonderen voor je gemoed, net als goed slapen. En het werkt ook andersom: je geluksgevoel heeft weer impact op je gezondheid. Dus doe dingen die je blij maken – besteed aandacht aan hobby’s, knuffel met geliefden – al is ’t virtueel.


Mediteer je blij

Mediteren, blijkt uit onderzoek, heeft een gunstig effect op depressieve gevoelens, angst en stress. Een rotgevoel wordt er een beetje door verzacht. Heel veel onderzoek is er nog niet naar gedaan, maar toch is het de moeite van het proberen waard, schrijft Moos. ‘Geef het een kans: mediteer een paar weken lang tien minuten per dag en oordeel zelf of het wel of niet de moeite waard is. Niet gemediteerd is altijd mis.’

Train dankbaarheid

Het klinkt misschien als wéér iets wat moet, terwijl je soms gewoon even flink wilt balen. Maar onderzoek laat zien dat mensen die dankbaar zijn, een groter geluksgevoel hebben. Daarbovenop doet dankbaarheid ook nog eens wonderen voor je stressniveau en je bloeddruk. Het kan dus geen kwaad om eens een lijstje te maken, al is het maar met drie dingen erop, en naast je spiegel te hangen. Kijk eens bewust met een ‘dankbare lens’ naar de dingen. Moos: ‘We nemen ze niet langer voor lief, maar koesteren ze en herinneren onszelf er regelmatig aan.’

Meer weten over wetenschap en geluk?

Benieuwd naar meer wetenschappelijke inzichten over geluk? Je kunt Moos’ boek lezen, maar sinds kort ook beluisteren. ‘Gelukkig maar: een wetenschappelijke zoektocht naar geluk’ vind je bij Apple Books en Google Play.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over geluk?

Gelukkiger worden in vier stappen.

Volgend artikel
Grenzen stellen, niet meer pleasen: zo doe je dat
Grenzen stellen, niet meer pleasen: zo doe je dat