3 mooie inzichten uit de Bhagavad Gita

3 mooie inzichten uit de Bhagavad Gita 3 mooie inzichten uit de Bhagavad Gita 3 mooie inzichten uit de Bhagavad Gita

Ooit gehoord van de Bhagavad Gita? Het is één van de belangrijkste geschriften uit India en kan je inspireren op je levenspad. Johan Noorloos, schrijver, yogaleraar en eigenaar van De Nieuwe Yogaschool, heeft het boek al meerdere keren gelezen en deelt drie mooie inzichten. 

‘De Gita is een dialoog tussen de oude Krishna en de jonge Arjuna. Vaak wordt dit vertaald als een dialoog tussen Mens en God. Arjuna staat aan het begin van het verhaal op het oorlogsveld, vooraan in de linie. Tegenover hem ziet hij zijn dierbaren staan, zijn familieleden en vrienden, die nu vijanden zijn. Arjuna moet het teken geven om de oorlog te kunnen laten beginnen. Maar hij durft niet. Hij is bang. Achter hem, op de strijdwagen, staat Krishna, de wagenmenner. Hij geeft Arjuna diepgaand advies.

Handboek voor het leven

Voor mij voelt de Gita meer als een dialoog tussen Johan en mijn hogere Zelf. De angsten en vertwijfelingen van Arjuna zijn zo menselijk en herkenbaar. De wijsheid van Krishna blijft anno nu daarom nog zeer inspirerend, zelfs 3.500 jaar na data. De Gita, oftewel het lied van God, is echt een handboek voor het leven. Daarom deel ik graag drie belangrijke inzichten voor Arjuna en dus ook voor mijzelf (en misschien ook wel voor jou):

1. Onderscheid tussen Hart en Ego

Bepaalde verlangens, die te maken hebben met erkenning, waardering, persoonlijk gewin komen vaak voort vanuit het Ego. Hierover geen enkel oordeel, maar het is zo belangrijk om je hier bewust van te zijn. Andere verlangens, verbinding, delen en liefde komen voort vanuit het Hart. Het vergt een subtiel onderscheidingsvermogen om hier in het verschil te voelen.

2. Handelen vanuit Waarheid

Er zijn momenten in ieders leven waarbij het verleidelijk is om net als Arjuna te willen vluchten. Het leven is soms zo confronterend dat de waarheid te pijnlijk voelt. Het vergt moed en vertrouwen om niet in je schuilplaats te blijven, maar om je angsten diep in de ogen te kijken en beschikbaar te zijn voor dat wat het Leven wil. Om vanuit je purpose oftewel je dharma te handelen vanuit jouw waarheid.

3. Licht heeft donker nodig

Krishna legt Arjuna beeldend uit dat het licht van de maan een donker water nodig heeft om zich in te kunnen weerspiegelen. Licht in het licht is mooi, maar licht in de duisternis is nog veel stralender en schitterender dankzij de duisternis. In ieders leven zijn donkere momenten. Terugkijkend realiseer je je soms dat het licht, waar we in essentie uit bestaan, deze donkerte heeft getransformeerd. Moeilijke fases in ons leven zijn vaak een uitnodiging om sterker te worden, om los te laten wat niet meer dient en om bewuster te zijn dan daarvoor.’

Voor jou: gratis online livestream yogales bij De Nieuwe Yogaschool

Wist je dat in de Bhagavad Gita yoga wordt omschreven als een manier om zelfkennis te verkrijgen? Johan Noorloos nodigt je graag uit om bij De Nieuwe Yogaschool een gratis online livestream yogales te volgen. Van rustige Yin yoga tot een intensieve Vinyasa Flow: je hebt keuze uit meer dan 40 livestream lessen per week. Hoe werkt het?

1. Ga naar het lesrooster van denieuweyogaschool.nl en reserveer jouw favoriete yogales.
2. In je winkelmandje vul je de actiecode: Happinez in. Wacht even, het totaalbedrag verandert naar €0,-. Klik op de button ‘betalen’.
3. Log vervolgens in of indien je nog geen account hebt, maak een account bij ons aan.
4. Yes, je online les staat bijna klaar. Bij de ‘online lessen’ zie je nu de door jou gereserveerde les. 15 minuten voor aanvang van de les krijg je op deze pagina de button ‘online meeting starten’ te zien. Klik op de button en er opent een nieuw scherm voor jou waarop de livestream zal verschijnen. Geniet van je les!

In de Happinez training Mindful Leven neemt Johan Noorloos je mee terug naar de oosterse bron van mindfulness en leer je hoe je innerlijke rust kunt ervaren. Je krijgt meer inzicht in je gedachten, gevoelens en ingesleten patronen en leert baas te worden over je gedachten. Johan sluit iedere les af met een fragment uit de Bhagavad Gita. Ontdek hier meer over deze training.

Volgend artikel
Test: wat is jouw spirituele talent?
Test: wat is jouw spirituele talent?