Zo doe je een tarot jaarlegging voor jezelf

Zo doe je een tarot jaarlegging voor jezelf Zo doe je een tarot jaarlegging voor jezelf Zo doe je een tarot jaarlegging voor jezelf

We hebben er ondertussen al even aan kunnen wennen: er is een gloednieuw jaar begonnen. En met een gloednieuw jaar komen er ook nieuwe kansen en uitdagingen op ons pad. Je kunt ervoor kiezen om af te wachten, maar je kunt ook achterhalen wat deze kansen en uitdagingen zullen zijn. Hoe je dat doet? Door een jaarlegging te doen voor jezelf, met behulp van tarotkaarten. Met een beetje hulp kan iedereen dat – en je hoeft er echt niet helderziend voor te zijn.

Ingrid de Bruijn is tarotdeskundige en coach. Zij legt uit hoe je een jaarlegging voor jezelf kan doen en wat voor bijzondere inzichten het je kan geven. Pak je tarotkaarten erbij en – als je dat fijn vindt – een notitieboekje, want je gaat ongetwijfeld bijzondere inzichten opdoen. 

Wat is een tarot jaarlegging?

Een jaarlegging met behulp van tarotkaarten is een manier om erachter te komen welke thema’s je bezig zullen houden in 2024, maar ook wat je hebt geleerd en waar je op reflecteert als het op afgelopen jaar aankomt. Deze jaarlegging geeft je antwoorden op de volgende vragen: 

 • Wat is een les die je hebt geleerd in het afgelopen jaar? 
 • Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar? 
 • Wat kun je verwachten in 2024? 
 • Wat is je doel om aan te werken in 2024? 
 • Wat is mijn advies voor 2024? 

Tarot is een mooie manier om antwoorden op deze vragen te krijgen. Dat komt omdat tarot, zoals Ingrid dat heel mooi zegt, ‘de taal van het onderbewuste’ is. En jouw onderbewuste is je meest wijze, liefdevolle raadgever, en daarnaast ook genadeloos eerlijk. Dat kan soms best pittig zijn. “Tarot is als een spiegel die je bevestiging geeft van de dingen waar je naar dient te kijken.”

Zo leg je de tarotkaarten voor jouw jaarlegging neer.

Om erachter te komen wat dingen zijn waar jij op mag focussen dit jaar, trek je vijf kaarten. Iedere kaart geeft antwoord op één van de bovenstaande vragen. Een jaarlegging doen voor jezelf is niet moeilijk, maar vergt wel even de juiste voorbereiding. Natuurlijk heb je tarotkaarten nodig om ermee aan de slag te gaan, dus zorg dat je deze beschikbaar hebt. Ga daarnaast niet aan de slag vlak voor je de deur uit moet of wanneer je bijna bezoek verwacht. Neem echt even de tijd om in de juiste stemming te komen en feeling te krijgen voor de kaarten. Zorg ook dat de ruimte om je heen prettig aanvoelt, bijvoorbeeld door wierook te branden of kaarsen aan te steken. 

Voorbereiding

Omdat de kaarten aanspraak maken op je onderbewuste, is het goed om van tevoren bewust te reflecteren op een aantal zaken. 

 • Hoe kijk je terug op 2023? Welke gebeurtenissen springen eruit voor jou? 
 • Wat heb je in 2023 bereikt/gedaan waar je trots op bent/blij mee bent? 
 • Welke moeilijke ervaringen heb je gehad in 2023? 
 • Wat zijn je wensen/verlangens voor komend jaar? 
Tip: neem je persoonlijke jaargetal mee

Wil je een extra dimensie aan je tarot jaarlegging geven? Neem dan ook je persoonlijke jaargetal mee. Vanuit de numerologie wordt aan ieder getal een betekenis gegeven. Deze getallen geven veel inzichten over de reis die je in het leven aan het maken bent. Gebruik je de kracht van numerologie en tarot? Dan geeft het waardevolle informatie over (levens)lessen, uitdagingen en terugkerende patronen. Hier lees je hoe je jouw persoonlijke jaargetal berekent.


Zodra je hebt gereflecteerd op bovenstaande thema’s, kun je aan de slag. Je hoeft dit overigens niet in één sessie te doen. Je kunt gerust een week voor je de legging doet alvast reflecteren op deze vragen, als je de antwoorden maar helder hebt voor jezelf. 

De tarot jaarlegging doen

Pak dan je tarotkaarten erbij en zorg ook dat deze juist aanvoelen. Je kunt ze van tevoren reinigen, net als dat je de behoefte kunt voelen om de ruimte op je af te stemmen. Begin door de kaarten gewoon even in je handen te houden. Denk na over het afgelopen jaar, de dingen die je achter je wil laten en de lessen die je met je mee wil nemen. Denk ook na over wat 2024 voor jou in petto heeft, hoe je jouw verlangens kunt manifesteren en daar ruimte voor kunt maken.

Zeg ook, hardop of in jezelf, dat je openstaat voor de boodschappen die je zult ontvangen. Je kunt hiervoor zelf de juiste woorden kiezen, of de tip van Ingrid opvolgen. Zij stelt voor het volgende uit te spreken: “Ik sta open voor mijn intuïtie, mijn hogere zelf. Ik ga de boodschappen met een open hart en een open mind ontvangen. Ik heb daarbij volledig vertrouwen in het universum.” 

De kaarten schudden

Daarna ga je de kaarten schudden op een manier die jij prettig vindt. Ingrid geeft aan dat haar favoriete manier van schudden het ‘chaos in de kaarten brengen’ is, wat inhoudt dat ze de kaarten op een hoopje neerlegt en door elkaar husselt. Zo breng je jouw energie in de kaarten, zijn ze echt goed gehusseld en kunnen ze ook ondersteboven weer terug in de stapel komen. In de tarot heeft een kaart die je omgekeerd trekt een andere betekenis dan een kaart die je rechtop trekt. Daar kun je rekening mee houden bij het duiden van de kaarten, maar dit kan voor beginners nog wat ingewikkeld zijn. Je kan de kaart dan ook gerust rechtop lezen. 

De kaarten selecteren

Voor je een kaart uitkiest, herhaal je de vraag waarop deze kaart antwoord gaat geven. Dat hoeft niet hardop, als je maar met die vraag in je hoofd de kaart uitkiest. Leg de kaart vervolgens met de afbeelding naar beneden voor je neer. Doe dit met alle vijf de kaarten.  

Als je de kaarten hebt geschud, is het tijd om ze te selecteren. Ook hiervoor zijn verschillende technieken geschikt, maar het makkelijkste is om een waaier te maken. Dat doe je door alle kaarten op een stapeltje te leggen en deze vervolgens – door je hand erop te leggen en deze naar rechts te bewegen – te verschuiven tot een waaier. Voel dan aan op welke manier jij de kaarten uit de waaier wil selecteren. Je kunt dit doen door je hand over de waaier te bewegen en aan te voelen welke je wil kiezen. Dit kan met je ogen dicht, simpelweg door te voelen, maar het kan ook dat je ogen naar bepaalde kaarten toegetrokken worden. Alles is goed; jij kiest hoe je de kaarten selecteert. 

 • Kaart 1: Wat is een les die je hebt geleerd in het afgelopen jaar? 
 • Kaart 2: Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar? 
 • Kaart 3: Wat kun je verwachten in 2024? 
 • Kaart 4: Wat is je doel om aan te werken in 2024? 
 • Kaart 5: Wat is jouw advies voor 2024? 

De kaarten interpreteren

Draai dan de eerste kaart om en vraag jezelf af: wat zie ik? Weersta de verleiding om meteen de betekenis van de kaart op te zoeken en laat wat je weet over de kaart nog even achterwege. Juist jouw persoonlijke associatie en interpretatie is hierbij interessant. Focus daar dus als eerste op. Later kun je de gids erbij pakken om te zien hoe de universele betekenis van de kaart jouw interpretatie aanvult.

Begin daarom met het bekijken van de kaart. Zoek naar symbolen, kleuren en details die je aandacht trekken. De energie die de kaart uitstraalt kan ook heel veel zeggen. Neem de tijd om de kaart te interpreteren en maak een verhaal van alles wat je erin ziet. Vervolgens stel je jezelf de volgende drie vragen: 

 • Wat wil deze kaart mij vertellen? 
 • Hoe relateert dit aan mijn situatie? 
 • Welke inzichten levert dit op en hoe helpt dit jou manifesteren wat je wil in 2024? 

Pas daarna pak je de algemene betekenis van de tarotkaarten erbij, bijvoorbeeld door te raadplegen wat je al over de kaarten weet of door de betekenis in het boek op te zoeken. Dit proces loop je door voor alle tarotkaarten, tot je ze allemaal hebt geduid. Neem vervolgens de tijd om alle kaarten en hun betekenissen voor jezelf aan elkaar te koppelen. Schrijf op welke antwoorden je hebt gekregen en wat dit met je doet. 

Tip: channel de energie van je favoriete kaart

Stel jezelf de vraag welke kaart het meeste tot je spreekt. Neem de kaart goed in je op en zeg tegen jezelf: die energie neem ik mee. Houd de kaart vervolgens even apart, voor zo lang als goed voelt. Zet hem in een houdertje of hang hem op de koelkast. Zo kijk je er vaker naar en neem je makkelijker de energie van die kaart aan.

Meer lezen? 

Ben je benieuwd naar de collectieve energie voor 2024? Lees dan ook dit artikel over het jaargetal voor het jaar 2024.

Over auteur
Bente de Bruin is journalist, auteur, astrologie-expert en Schorpioen. Vanuit een overtuiging dat niet iedereen met hetzelfde sterrenbeeld ook dezelfde persoonlijkheid zou hebben, is ze gaan onderzoeken hoe astrologie nu écht werkt. Een grote passie was geboren. Ondertussen heeft ze er haar missie van gemaakt om astrologie toegankelijk te maken voor een grote doelgroep en deze leer over te brengen zoals deze echt is: interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk.
Volgend artikel
De favoriete tarotlegging en visualisatieoefening van coach en tarotlezer Ingrid de Bruijn
De favoriete tarotlegging en visualisatieoefening van coach en tarotlezer Ingrid de Bruijn