De favoriete tarotlegging en visualisatieoefening van coach en tarotlezer Ingrid de Bruijn

De favoriete tarotlegging en visualisatieoefening van coach en tarotlezer Ingrid de Bruijn De favoriete tarotlegging en visualisatieoefening van coach en tarotlezer Ingrid de Bruijn De favoriete tarotlegging en visualisatieoefening van coach en tarotlezer Ingrid de Bruijn

Ingrid de Bruijn is coach, én legt tarotkaarten, ze is als expert betrokken geweest bij de ontwikkeling van het Happinez tarotdeck, en bij de Happinez tarot training. ‘Ik ben coach, én ik leg tarot. En eigenlijk vullen die twee elkaar heel mooi aan.’ Speciaal voor Happinez doet zij haar favoriete legging uit de doeken én heeft ze een fijne oefening uiteengezet.

‘Ik heb een aantal favoriete leggingen die ik heel fijn vind om te doen. Een daarvan is de drie kaarten legging die inzicht geeft in jouw levenslessen, jouw (spirituele) ontwikkeling. Ik hou namelijk van leggingen met niet teveel kaarten. Ik raad mensen in het begin ook aan om leggingen met een beperkt aantal kaarten te doen. Deze drie kaarten legging focust zich op verleden, heden en toekomst en daarbij werk je alleen met de grote arcana kaarten.

Drie kaarten legging 

Je selecteert de 22 kaarten van de grote arcana, schudt ze goed en maakt een waaier met de beeldzijde naar beneden. Je trekt drie kaarten met je linkerhand (hand van je gevoel/intuïtie). Kaart 1 is voor het verleden (de levensles/ontwikkeling die al is afgerond), kaart 2 is je huidige levensles of ontwikkeling waar je nu in zit (wat heb je nu te leren?). Kaart 3 is de levensles voor de toekomst (dat wat nog in het verschiet ligt).

Bewust selecteren

Selecteer elke kaart heel bewust, zorg voor een diepe buikademhaling, zo maak je contact met je eigen centrum. En denk bij het selecteren van kaart 1 aan het verleden, de levensles die je al geleerd hebt, het keerpunt in je leven wat je ervaren hebt. Het gaat hierbij om een les die waardevol is voor jou, waar je je in hebt ontwikkeld. Wanneer je dit voor je ziet (dit hoeft totaal niet logisch te zijn) pak je die kaart en legt die met beeldzijde naar beneden voor je neer. Dan kaart 2, daarbij denk je aan de ontwikkeling waar je nu in zit. ‘Welke levensles ben je nu aan het leren?’ Wellicht zie je de les er nog niet in en ervaar je vooral dat je aan het worstelen bent, dat is ook prima. Visualiseer het en wanneer je het in beeld voor je ziet, selecteer je een tweede kaart. Dan kaart 3: denk aan dat wat voor je ligt, ‘wat zou je heel graag willen ontwikkelen en bereiken?’ Denk als het ware aan de beste versie van jezelf die je aan het worden bent en selecteer dan kaart nummer 3.

Nieuw: ‘Kristallen by Happinez’

De special (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Draai ze een voor een om, en interpreteer ze intuïtief. Elke kaart kun je zien als een levensles, de figuur erop is jouw innerlijke leraar. ‘Wat heeft hij/zij/het jou te leren? Wat kun je van deze figuur leren?’ Ze hebben allemaal het beste met je voor. Ik vind het heel fijn om deze legging bijvoorbeeld op je verjaardag te doen, aan de start van het nieuwe jaar of als een fase voor jou afgerond wordt en er dus ook weer een nieuwe start is.


Meditatie

Via een meditatie pak je dan een kaart voor het verleden, die staat voor de ontwikkeling die je tot nu toe hebt doorgemaakt. Dan ga je weer even terug in je meditatie en visualiseer je voor jezelf waar je mee zit. Bijvoorbeeld: ‘waar worstel ik nu mee?’ Dan pak je een kaart voor het heden. Dan laat je die weer los en visualiseer je voor de toekomst. Dat kun je doen door een vraag te stellen als: ‘wie ben je als je de meest mooie versie van jezelf bent? Dus welke ontwikkeling ligt nog in het verschiet? Wat wens je? Waar verlang je naar?’ En daar kies je dan een kaart voor. Dan heb je drie grote arcana kaarten die gaan over jouw ontwikkelproces, over de grotere processen in iemands leven.

Thema legging met vier kaarten

Een andere favoriete legging, is de thema legging met vier kaarten, deze bespreken we uitgebreid in de tarot training. Daarnaast denk ik dat elke legging bijzonder is. Het is soms namelijk ook gewoon heel fijn om 1 kaart te trekken. Als je er de tijd voor neemt om de juiste vraag te stellen, en de kaart goed in je op te nemen, dan kan jou dat vaak al heel veel opleveren.

Een fijne situatie waarin ik zelf graag kaarten leg is, wanneer er iets nieuws ontstaat in mijn leven, of als ik ergens over twijfel. Ik vind het dan fijn om op allemaal verschillende opties kaarten te leggen. Dat kan je inzicht versterken, over welke kant je op wilt gaan. Het heeft me ook vaak geholpen als ik me bijvoorbeeld onzeker voelde in een situatie. Deze legging kan me dan een bepaalde bevestiging geven.

Op zoek naar antwoorden op jouw levensvragen?

Volg onze award-winnende training Tarot, meer dan 2.215 trainees gingen je voor
  • Wijsheden en tips van tarotdeskundige Ingrid de Bruijn

  • Leer je eigen tarotleggingen duiden

  • Cadeau: luxe Happinez Tarotdeck

Favoriete kaart

Mijn persoonlijke favoriete lievelingskaart is kaart 8 ‘Kracht’. Het is een op en top vrouwelijke kaart. De kaart laat mij zien dat de vrouw op de kaart ‘in control’ is, omdat zij heel zachtjes de bek van de leeuw -die ook op de kaart staat- dichtduwt.

Zij is de baas maar vanuit zachtheid, dat vind ik schitterend. De kaart laat ook zien dat je vanuit zachtheid en liefde heel veel invloed kunt uitoefenen. Tegelijkertijd ben je meester over jezelf, want die leeuw kun je ook interpreteren als een externe invloed, en haar eigen instinct. Het laat zien dat zij -de vrouw op de kaart- haar eigen driften onder controle heeft.’

Fijne visualisatie oefening

Wat ik ook heel mooi vind is dat je kunt visualiseren met tarot kaarten. Hoe je dat doet laten we uitgebreid in de tarot training zien.

Een visualisatie kun je doen met je persoonlijke kaart zoals je zielskaart (of je kan het ook je levenspadkaart noemen). Wanneer je de getallen van je geboortedatum optelt komt daar een een-cijferig getal uit. Bij mij komt daar een 5 uit, die correspondeert met de hoge priester uit de grote arcana. Die 5 en de hoge priester reizen mijn hele leven met me mee, dus dat is een energie waar je een meditatie mee kunt doen.

De visualisatie

De visualisatie doe je middels een meditatie. Je begint de meditatie door de kaart heel goed in je op te nemen, er rustig naar te kijken, zodat je alle details en de hele kaart voor je ziet. Dan leg je hem weg en doe je een ontspanningsoefening. Let daarbij op je buikademhaling en stel je voor dat je de kaart weer voor je hebt en dat die kaart steeds groter wordt in je gedachten, totdat die levensgroot is. Op dat moment is het net alsof jij het tarotlandschap van die kaart binnenstapt. Dat is het moment waarop er van alles kan gebeuren, omdat de figuren op die kaart op dat moment gaan leven. Ze kunnen naar je toekomen, een gesprek met je aangaan. Wat je eigenlijk op dat moment doet is in gesprek gaan met jouw wijze innerlijke leraar. Ga vragen stellen, en besteed aandacht aan de antwoorden die naar boven komen. Misschien is het wel heel iets anders dan je had gedacht. Als je er de tijd voor neemt om zo’n kaart binnen te gaan, zul je van alles ontdekken.

Omdat de ziels- of levenspadkaart je hele leven bij je blijft kun je vaker die visualisatie doen en zul je ook iedere keer een andere visualisatie hebben met elke keer dezelfde kaart. Dit kun je in principe met alle kaarten doen. Zo ontwikkel je een eigen diepere betekenis van de kaart.

Houd een logboek bij

Daarnaast is een tip die ik altijd meegeef: houd een logboek of journal bij waarin je de leggingen opschrijft. Soms kan het voor komen dat je een kaart op dat moment niet goed kunt interpreteren, niet goed kan relateren aan je eigen situatie. Schrijf het op, leg het weg en kijk er een paar maanden later nog een keer naar. Bepaalde momenten hebben zich dan al voorgedaan, dus de betekenis van de kaart verdiept. Het kan zijn dat je dan ineens beter ziet hoe die kaart op jou(w leven) van toepassing is.’

Meer lezen over tarot?

Levensvraag? Vind het antwoord met tarotkaarten.

Volgend artikel
Dansen met blaadjes: een Chinees theeritueel om thuis te doen
Dansen met blaadjes: een Chinees theeritueel om thuis te doen