Zo leer je moeilijke mensen in je hart sluiten

Zo leer je moeilijke mensen in je hart sluiten Zo leer je moeilijke mensen in je hart sluiten Zo leer je moeilijke mensen in je hart sluiten

Heb je vijanden lief… kan dat? Oh pardon, je hebt geen vijanden? Nou ja, we bedoelen die irritante collega, die zielige ex, dat lastige familielid. Moeilijke mensen in je hart sluiten vereist oefening. Maar het kan!

Stel: je bent lid van een projectteam op je werk. Het is een goed project en met de meeste teamleden heb je een klik. Maar er is één vrouw die je echt helemaal niet ziet zitten. Die neplach van haar, die valse blik, die kokette maniertjes… Je probeert je te beheersen, maar het schuurt over je ziel.

Of: je bent dol op je familie, met uitzondering van die ene oom. Elke keer dat je tijdens een familiebijeenkomst zijn bulderende stem hoort, krimp je in elkaar. En dan de botte manier waarop hij je tante behandelt. Vreselijk.

Of je hebt een ex die maar blijft zeuren en klagen, zielig doen en je met verwijten bestoken. Kon je die persoon maar eens een lesje leren – ‘Get a life!’ – eens en voor al. Maar dan wel graag zonder jezelf met kwaad karma te belasten.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Met deze oefeningen leer je liefdevoller leven

Want mensen haten, dat mag eigenlijk niet, hè, als je spiritueel wilt leven. Het ideaal is liefdevol en sereen omgaan met iedereen. Boven irritatie staan, onthecht en minzaam. Zelfs je andere wang toekeren als iemand je pijn doet. Niet alleen je geliefden en je vrienden, maar ook je vijanden liefhebben.

Oefening 1: Jij bent mij

Neem een vel papier en schrijf de naam op van iemand aan wie je een hekel hebt, die je ergert en boos maakt, of voor wie je bang bent en die je uit de weg gaat. Schrijf onder die naam de drie belangrijkste eigenschappen die je ervaart van deze persoon. Doe het snel en intuïtief.

Gedaan? (Eerst even doen, dan pas verder lezen!)

Nu schrap je de naam van je vijand door en je zet je eigen naam boven de drie eigenschappen. Het idee is dat je eerlijk nagaat of je iets van deze eigenschappen in jezelf herkent. Misschien, af en toe, in sommige situaties, een klein beetje?

Als je ze echt helemaal niet herkent, kan het zijn dat je deze eigenschappen in jezelf onderdrukt of verdringt. Juist dat wat jij niet mag doen van jezelf, ergert je in een ander. Kijk eens of je jezelf iets daarvan kunt toestaan, in een beheerste, heilzame dosis.


Oefening 2: Liefdevolle vriendelijkheid

De boeddhistische manier om liefdevolle vriendelijkheid te oefenen is mediteren met hardop uitgesproken of in gedachten herhaalde zinnen. Neem eerst jezelf voor ogen en wens jezelf:

Moge ik gelukkig zijn
moge ik gezond zijn
moge ik veilig zijn
moge ik zonder moeite leven.

Daarna neem je iemand in gedachten die je graag mag, die je doet glimlachen. Wens ook hem of haar, langzaam en bewust:

Moge jij gelukkig zijn
moge je gezond zijn
moge je veilig zijn
moge je zonder moeite leven.

Vervolgens denk je aan iemand tegenover wie je neutraal staat, een kennis of iemand van de fitness of van de koffiebar op het station. Bied ook deze persoon de zinnen van liefdevolle vriendelijkheid aan.

Daarna neem je iemand met wie je problemen hebt, met wie je botst. Neem om te oefenen eerst een ‘licht’ geval en kijk wat er gebeurt als je ook voor hem of haar de zinnen van liefdevolle vriendelijkheid herhaalt. Oefen daarna op ergere gevallen.

En ten slotte zeg je, als rechtgeaarde boeddhist, de zinnen op voor alles wat leeft: mensen, dieren, planten. Mogen alle levende wezens gelukkig zijn, gezond zijn, veilig zijn en zonder moeite leven.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Meer lezen over liefdevol leven?

Dit zijn 7 sleutels voor een liefdevol leven.

Volgend artikel
Positief omgaan met negatieve mensen (5 tips)
Positief omgaan met negatieve mensen (5 tips)