De 7 sleutels voor een liefdevol leven

De 7 sleutels voor een liefdevol leven De 7 sleutels voor een liefdevol leven De 7 sleutels voor een liefdevol leven

Hoe creëer je in deze stressvolle en hectische wereld een liefdevol leven? Samen met de Academie voor Holistisch Coachen stelden wij zeven wegwijzers op voor een liefdevol leven.

“All you need is love”
“Love is the circle of life”
“Love makes the world go round”
Komen deze zinnen je bekend voor?

We zien het in romcoms, we lezen het in boeken en zelfs ouderen maken ons erop attent want het is écht waar: alles dat ertoe doet aan het einde van de dag, week, maand en ons leven is… liefde! Voor elkaar, maar ook voor onszelf.

Geef liefde aan jezelf

Op een of andere manier zijn de meesten van ons vooral goed in liefde geven, en wat minder goed in liefde aannemen. En dan bedoelen we ook, liefde aannemen van jezelf. Of liefde geven aan jezelf. Dit doe je instant door dingen te doen waar je blij van wordt. Zo maak je van jezelf een prioriteit en schenk je indirect een dosis liefde. Trakteer jezelf op bloemen, een versgebakken stroopwafel van de markt, maak een massageafspraak, boek een proefles pottenbaken. Het kan en mag van alles zijn, als jij er maar blij van wordt.

Vergeef anderen en ook jezelf

Wie goed is in vergeven, ervaart meer voldoening in het leven. Daar valt jezelf vergeven ook onder. Heb je bepaalde keuzes gemaakt die niet hebben uitgepakt zoals je hoopte? Als het je te lang bezighoudt, kunnen negatieve gevoelens op de loer liggen en dat wil je voorkomen. Vergeven is daarom key! Probeer te vergeven en het positieve ervan in te zien.

Heb compassie

Wist je dat compassie de belangrijkste kernkwaliteit is van het boeddhisme? Thupten Jinpa, de rechterhand van de Dalai Lama, zei hierover: “Compassie komt spontaan naar voren wanneer je kind huilt of wanneer je iemand ziet lijden, want pijn is een enorm sterke verbinder. Zodra iemand het uitschreeuwt van de pijn, identificeren we ons onmiddellijk met die persoon, zonder ons af te vragen wie het is. Maar in veel andere gevallen doen we dat niet, omdat de behoefte van de persoon in die bepaalde situatie ons ontgaat.” Probeer daarom compassie een actiever deel van je geest te maken, niet alleen voor mensen die je kent maar ook voor vreemden.

Help elkaar op weg

Laat de liefde groeien door elkaar te helpen. Gooi een briefje door de brievenbus bij een dierbare, schenk koffie aan mensen die buiten werken, wees vriendelijk en

behulpzaam naar ouderen op straat, stuur iemand een berichtje om hem of haar een fijne dag te wensen… Het zijn de kleinste dingen die het ‘m doen. We noemen het small acts of kindness die de wereld nog een stukje mooier maken.

Geloof in je eigen ‘ik’

Zonder dat anderen het doorhebben voeren we dagelijks duizenden gesprekken met onszelf. Iets waar we niet echt bij stilstaan, terwijl juist die innerlijke dialoog ons zelfvertrouwen kan verkleinen of vergroten. Analyseer de gesprekken die langskomen. Betrap je jezelf op doemdenken of negatieve woorden? Gooi dit overboord en herpak jezelf met de stem van Pippi ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ Langkous. Zo ben je liefdevoller naar jezelf, en dat voelt goed.

Zoek verbinding

Wist je dat wanneer je een verbintenis voelt met iemand, er automatisch liefde ontstaat? Dat kan zijn met je partner, een familielid, een soulmate, een vriend of vriendin of iemand waarmee je dezelfde passies deelt. Maar ook met een collega, mentor of huisdier. Hoe zwak of sterk jullie band samen ook is, liefde is wel degelijk in meer of mindere mate aanwezig. Sta je in verbinding met anderen, dan is het safe to say dat je een liefdevol leven leidt.

Vier de liefde

“Opzij, opzij, opzij. Maak plaats, maak plaats, maak plaats. We hebben ongelofelijke haast.” Soms bestaan onze dagen uit rennen, springen, vallen, opstaan en weer doorgaan en sjééézen we de dag door. Het toverwoord? Bewustwording. Door je bewustzijn te trainen -al is het een minuutje per dag- zie en voel je de liefde zélfs in de chaos van alledag. Door een bepaalde zin in gedachten te nemen en deze te herhalen, bewust of onbewust, door bijvoorbeeld (tip!) je wachtwoorden te veranderen naar ‘LiefdeZitInDeKleinsteDingen’, nestelt dit mantra zich in jou en komt het sneller in je op. Zo zie je vaker, zelfs als je het bere-druk hebt, dát wat het leven mooi maakt.

Dat waren ze.
Zeven waardevolle wegwijzers om toe te passen voor een nog mooier, meer ontspannen en liefdevoller leven.

Liefdevol Leven

Wil je meer weten over het creëren van een liefdevol leven? Bezoek www.liefdevolleven.nu en leer over de methode van oprichter Marieke Anne Kamp, waar je je direct kunt inschrijven voor gratis online masterclasses in januari en februari.

Win

Wil je meer weten over het creëren van een liefdevol leven? Bezoek de website van Liefdevol Leven en volg de gratis Masterclass over de methode van oprichter Marieke Anne Kamp. Doe mee en creëer vandaag nog een Liefdevol Leven voor jezelf en met anderen.

Volgend artikel
Waarom je verslaafd bent aan de liefde
Waarom je verslaafd bent aan de liefde