Rijk zonder miljoenen op de bank, zo doe je dat

Rijk zonder miljoenen op de bank, zo doe je dat Rijk zonder miljoenen op de bank, zo doe je dat Rijk zonder miljoenen op de bank, zo doe je dat

Kun je je rijk en gezegend voelen, blij zijn met wat je hebt en vol vertrouwen naar de toekomst kijken – ongeacht je inkomen? Ja, dat kan. Met dit stappenplan voel je je écht rijk, hoe veel of hoe weinig je ook hebt.

Stap 1: Besef wat geld werkelijk is

Wat is geld eigenlijk? Geld is in essentie het symbool van het vertrouwen dat je mee mag doen. Als je bezig bent auto’s te repareren kun je in die tijd geen brood bakken of een broek naaien, en het geld dat je krijgt voor je werk aan auto’s zorgt ervoor dat je ook brood kunt eten en een broek kunt kopen. Geld bestaat om iedereen in staat te stellen te doen waar hij of zij goed in is, zodat iedereen z’n steentje kan bijdragen.

De vraag is dus: waarom ben je hier op aarde, wat kom je hier doen, wat is jouw bijdrage aan de gemeenschap? Als je niet van je werk houdt, is dát het echte probleem, niet het salaris. Hoeveel geld heb je nodig om je werk te doen, om te kunnen geven aan de maatschappij waar jij goed in bent? Meestal is dat veel minder dan je denkt.

Stap 2: Tel je zegeningen.

De mens heeft een scheppende verbeeldingskracht: je kunt iets bedenken dat er niet is, je kunt je voorstellingen maken, beelden in je geest en met die beelden spelen. Dat is een prachtige kwaliteit die mensen hebben en dieren niet.

Maar: die geest is erg moeilijk onder de duim te houden. Die geest werkt continu overuren en maakt voortdurend plaatjes. We zien iets dat wij nog niet hebben en we stellen ons voor dat we het wel hebben. We zien onszelf in die mooie auto, in die nieuwe kleren. Dan kopen we het en vervolgens merken we dat het veel minder bevredigt dan we ons van tevoren hadden verbeeld. We gaan weer op zoek naar het volgende dat we niet hebben.

Dus daar moet je tegen optreden. Elke ochtend, of zo vaak als je eraan denkt, kijk je om je heen en je somt op wat je allemaal wél hebt: dit huis, deze kleren, dat heerlijke eten, die leuke meubels… Zodat het niet verdwijnt in je geest, maar blijft bestaan.

Stap 3: Transformeer je angst tot vertrouwen

Geld is alleen maar een probleem als je er emotioneel van wordt, bang of boos. Als je angst of woede voelt over je financiële situatie, doe dan de volgende oefening:

Bij elke inademing stel je je voor dat je die boze, sombere gedachten of angstige gevoelens verzamelt in je hart. Haal het gepieker uit je hoofd met je adem, haal de angst uit je buik, en stop alles in je hart. Het hart is de grote transformator; daar kun je alles wat negatief is, veranderen in iets positiefs. Bij de uitademing adem je vertrouwen en moed uit, en die verspreiden zich over je hele lichaam.

Stap 4: Houd van de spullen die je hebt

Voorwerpen gedijen onder liefdevolle aandacht en verkommeren als je ze verwaarloost of negeert. Koester je meubilair, je boeken, je kleren, je huis; omring ze met je liefde en zorg. Ken de verhalen die erachter zitten. Elk ding dat je bezit, is ooit door mensen vervaardigd uit materie die uit de aarde komt. Wees een echte materialist: laat je spullen tot je spreken, en waardeer het werk van al die mensen die ze bij jou hebben gebracht. Voel je opgenomen in dat web van relaties dat ons allemaal verbindt, door de spullen die wij voor elkaar produceren en bezitten.


Stap 5: Wees dankbaar

Wij worden elke dag overstelpt met goede gaven vanuit de bron, het leven, of hoe je het ook noemen wilt waaruit wij zijn ontstaan en waarnaar we ooit zullen terugkeren. De zon, het voedsel dat je eet, het lichaam waarin je woont, je vrienden, je werk en al die honderdduizend goede dingen die er elke dag gebeuren – je kunt het allemaal als vanzelfsprekend aannemen, maar je kunt er ook bewust dankbaar voor zijn.

Dankbaarheid geeft je een gevoel van immense rijkdom. Wees dankbaar voor alles wat goed gaat in je leven. En vooral wanneer je om hulp gebeden hebt en die ook hebt gekregen. Houd een dankbaarheidsdagboek bij: schrijf elke avond minstens drie gebeurtenissen of omstandigheden op waarvoor je je die dag dankbaar hebt gevoeld.

Stap 6: Geef

Je kunt alleen maar geven wat je kunt missen. Veel geven betekent dus dat je veel kunt missen en toch nog genoeg over hebt voor jezelf. Hoe guller je bent, hoe rijker je je moet voelen. Geef geld aan goede doelen en aan bedelaars, geef cadeautjes aan je familie en vrienden. Geef vooral ook immaterieel: geef complimenten, waardering en liefdevolle aandacht waar je maar kunt. Hoe meer je geeft, hoe rijker je wordt. Geef ook eens iemand anders gelijk. En vergeef.

Stap 7: Repareer en recycle

Gooi nooit iets weg dat nog gerepareerd kan worden. Probeer zo weinig mogelijk spullen te kopen die niet gerepareerd kunnen worden als ze kapotgaan – dat is vooral moeilijk met high tech. Niets geeft zo’n intens gevoel van rijkdom als het laten repareren van een gitaar, het laten binden van een geliefd oud boek of het opnieuw laten matten van een stoel, door een vakman of vakvrouw. Geniet van het hele proces, en koester het gerepareerde voorwerp extra.

Stap 8: Sluit je aan

Samen sta je sterker. Sluit je aan bij een netwerk. Het nieuwe netwerken betekent dat je juist jezelf blijft, uniek en anders dan alle anderen, en dat je ervaringen uitwisselt in een sfeer van gelijkwaardigheid. Dat is een enorme bron van rijkdom: mogen meegenieten en profiteren van de wijsheid, handigheid, kennis en vriendschap van anderen, zonder in een keurslijf gedwongen te worden.

Meer lezen over rijkdom?

Is het nooit goed genoeg? Besef dan dit.

Volgend artikel
Dit zijn de vijf typen soulmates (welke heb jij al ontmoet?)
Dit zijn de vijf typen soulmates (welke heb jij al ontmoet?)