Dit is wat de maan met je stemming doet

Dit is wat de maan met je stemming doet Dit is wat de maan met je stemming doet Dit is wat de maan met je stemming doet

Waarom voelen vrouwen zich de ene dag krachtig en zelfverzekerd, en een dag later futloos en klein? Het komt allemaal door de elf maanpunten in het lichaam, al eeuwen geleden beschreven in de yogafilosofie. Ontdek hoe deze kosmische wijsheid het leven een stuk prettiger én makkelijker kan maken.

’s Ochtends voel je je geweldig; je straalt, je kunt de hele wereld aan en hebt zin om op stap te gaan. Maar in de loop van de dag slaat je stemming zomaar om: je hebt totaal geen energie meer en wil het liefst alleen op de bank hangen met een boek. Hoe kan je bui in korte tijd zo veranderen, zonder noemenswaardige aanleiding? Alsof het uit de lucht komt vallen… Het komt door de maanpunten, zou Yogi Bhajan (1929-2004) zeggen.

De kracht van maanenergie

Er zijn elf maanpunten: elf plekken in het vrouwenlichaam die de energie van de maan als het ware oppikken en erop reageren. Niet alleen fysiek, maar ook op andere niveaus. Want volgens de yogafilosofie hebben we naast een ‘gewoon’ lichaam onder andere ook een geestelijk, energetisch en spiritueel lichaam.

De maancentra zijn de meest gevoelige en erogene zones van het vrouwenlichaam, zoals de nek, de vagina, clitoris, onderrug en de binnenkant van de dijen. De energie van de maan verschuift in een vaste volgorde langs die punten. Dit gebeurt gelijktijdig met de fasen van de maan in een cyclus van 28 dagen. Dat betekent dat ongeveer elke 2,5 dag de maanenergie verschuift naar een volgend punt.

Online training Leef met de maan

  • Ontdek wat de kracht van de maan voor jou kan doen

  • Tijdelijk cadeau: Moon Journal

  • Met 8 lessen — één voor elke maanfase + 4 bonuslessen

  • Meer dan 5.900 trainees gingen je voor

Omdat volgens de yogatraditie emoties en stemmingen verbonden zijn met een heel concrete, aanwijsbare plek in je lichaam, verandert je stemming afhankelijk van waar de maan staat: wanneer de maanenergie zich bijvoorbeeld bevindt in de clitoris of vagina is een vrouw sociaal, extravert en charmant; het maanpunt rond de navel en rug kan gevoelens van kwetsbaarheid opwekken en met de maanenergie in de oorlellen ben je extra kritisch.

Ontdek je cyclus

Kun je voorspellen waar de maan heen gaat?’ was een vraag tijdens de lezing van Yogi Bhajan. Ja, dat kan. De volgorde waarin de maanenergie zich beweegt van maanpunt naar maanpunt, verschilt per vrouw. Maar die cyclus ligt vervolgens wel voor je hele leven vast (anders dan de menstruatiecyclus) en is dus voorspelbaar.

Deze ronde is in principe net zo onverstoorbaar als de baan van de maan rond de aarde – alleen in heel uitzonderlijke gevallen, bij echt schokkende, emotionele gebeurtenissen, kan een maanpunt verschuiven.

Hoe ontdek je deze cyclus? Yogi Bhajan zei erover: ‘Maak een tekening van een vrouwenlichaam met de maanpunten, en maak een schema van je gedrag. Probeer een patroon te ontdekken, zo kun je je gedrag begrijpen. Iedere vrouw kan weten waar haar maan is.’


Stilstaan bij jezelf

Nu is dat wel gemakkelijker gezegd dan gedaan. De energie daadwerkelijk opmerken vraagt om aandacht, om tijd, om uitgebreid stilstaan bij jezelf. Je komt eigenlijk alleen achter je maancyclus door een dagboek bij te houden, gedurende langere tijd. Er is een aantal cycli nodig om de volgorde in kaart te brengen, en misschien lukt het dan nog niet bij álle maanpunten.

Wat brengt het je?

Even puur praktisch: als je van jezelf weet dat sommige stemmingen elke paar weken terugkomen, kun je er rekening mee houden. Sommige dagen zijn bijvoorbeeld meer geschikt om te brainstormen en over de toekomst te fantaseren dan andere. Je kunt jezelf ook behoeden: emotionele situaties vermijden op een dag waarvan je weet dat je er verhit op gaat reageren.

Wat je sowieso wel snel merkt: het relativeert. De verschillende stemmingen die beschreven worden bij de maanpunten, zijn stemmingen die iedereen weleens heeft en het is fijn om te weten dat het na 2,5 dag weer verandert.

Dit zijn de 11 maanpunten 

1. Haarlijn

De dagen dat dit maanpunt actief is, zijn de beste van de maand. Je bent echt op je best: in balans, vol zelfvertrouwen en zeker van je zaak. Dit zijn de dagen waarop je het dichtst bij je kern bent – dat wat jou uniek maakt. Daar put je kracht uit en alles loopt op rolletjes. Dit zijn goede dagen om beslissingen te nemen, voor een publiek te staan en dingen te doen waardoor je boven jezelf uitstijgt.

2. Wangen

De dagen waarop de maan zich laat gelden in het maanpunt ‘wangen’ is een tricky tijd. Je wordt snel meegesleept door je emoties, je kunt wispelturig of onvoorspelbaar zijn. Dit is een tijd waarin je zelfdiscipline nodig hebt. Probeer tot tien te tellen voordat je er iets uitflapt en stel aankopen even uit tot je zeker weet of je iets écht nodig hebt.

3. Lippen

Je bent sterk in communicatie op deze dagen. Dat is prettig, je woorden hebben invloed en mensen luisteren naar je. Maar er schuilt ook een gevaar in: je kunt onverwacht scherp uit de hoek komen. Dus wees voorzichtig en kies je woorden zorgvuldig.

4. Oorlellen

Als de maanenergie op dit punt inwerkt, ligt de nadruk op rationaliteit en op waarden. Je bent kritisch en analytisch, klaar om discussies te voeren. Dit is een goed moment om politiek actief te zijn of belangrijke kwesties aan te zwengelen op het werk of thuis – en om ook daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen.

5. Nek

Dit is een tijd van zorgeloze vrolijkheid, een tijd zonder grenzen. Dit is een goed moment om te brainstormen, plannen te maken en je fantasie de vrije loop te laten. Waar je misschien minder geduld voor hebt: secure klusjes waarbij veel aandacht nodig is voor details, scherpe grenzen.

6. Borsten en tepels

Dit is een gevoelige en intieme periode, waarin je je openstelt voor anderen, warm bent en compassievol. Maar let op: beloof niet teveel, doe alleen wat je werkelijk aankunt.

7. Navel/onderrug

Wanneer dit maanpunt geactiveerd is, val je snel ten prooi aan onzekerheid. Je voelt je onbeschermd. Dit is een goed moment om even een stapje terug te doen en jezelf op te laden.

8. Dijbenen

De maan in het punt dijbenen betekent dat je barst van de energie. Het zijn heerlijk productieve dagen, waarin je vroeg opstaat, snel in een flow raakt en veel voor elkaar krijgt.

9. Wenkbrauwen

De wenkbrauwen zijn gevoelig, en als de maan in deze zone haar invloed laat gelden, ben je dromerig. Je hebt fantasie, bent creatief en je verbeeldingskracht kent geen grenzen. Dromen over de toekomst? Dit is het moment.

10. Clitoris

Je bent charmant, sociaal, extravert. Ga eropuit! Maak gebruik van de maanenergie: leg nieuwe contacten, werk aan verbindingen tussen mensen en verbreed je netwerk.

11. Vagina

Als de maan in het punt vagina actief is, ben je sociaal en extravert, maar je zoekt óók de diepte met mensen. Je wilt zinvolle gesprekken voeren, echt contact maken. Dat kan niet altijd en zeker niet met iedereen – misschien heb je daarom juist behoefte om alleen te zijn.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Kinderhoroscoop: dit wil je weten over je kind(eren)
Kinderhoroscoop: dit wil je weten over je kind(eren)