Maandhoroscoop: dit is hoe jij jezelf tegenkomt in november

Maandhoroscoop: dit is hoe jij jezelf tegenkomt in november Maandhoroscoop: dit is hoe jij jezelf tegenkomt in november Maandhoroscoop: dit is hoe jij jezelf tegenkomt in november

In november, de maand van Allerzielen, lijkt de natuur te sterven. Jagers gaan op zoek naar wild dat zich niet langer kan verschuilen achter het gebladerte en boeren slachten een varken voor de winter. Tijd om ons voor te bereiden op de winter. Met Pluto als heerser over de maand november kom je jezelf flink tegen.

Ram

Bij jou koerst de planeet Pluto door de zone van je carrière en je reputatie, de manier waarop de omgeving jou van een afstand bekijkt. Pluto zorgt altijd voor confrontaties. Eerst met anderen, uiteindelijk met jezelf. Dat betekent dat het goed is om jezelf grondig voor te bereiden op zowel inhoud als vorm. Je kunt worden blootgesteld aan kritiek en die hoeft helemaal niet terecht te zijn, maar het raakt je wél. Als jij weet dat je alles hebt gedaan wat in je vermogen ligt, dan ben je zekerder van je zaak en kun je concurrenten of andere dwarsliggers met onderbouwde feiten tegenspreken. Maar uiteindelijk gaat het om de confrontatie met jezelf. Ben je bang om ontmaskerd te worden omdat je niet goed genoeg bent? Is dat reëel? In welk opzicht kun je het beter doen, als je je eigen maatstaven hanteert? Kun je milder zijn voor jezelf, meer je eigen koers varen en de meningen van anderen achter je laten? En als dat je lukt, hoe zou je carrière of je werk er dan uitzien? Zou je minder buffelen, meer samenwerken, minder de competitie aangaan? Wat zou je achterlaten en wat zou je meenemen, richting 2019?

Stier

Met Pluto in het elfde huis van vriendschap en verbroedering vinden confrontaties plaats in je vriendenkring. Niet iedereen die dicht bij je staat, laat altijd haar ware gezicht zien. Misschien is er sprake van afgunst of geroddel. Je kunt je een tijdje verliezen in een schimmenspel, waarbij niet duidelijk is wie wat heeft gezegd en waarom. Het zoeken naar de waarheid – wat zit er achter – kan veel van je energie en tijd opslurpen. Mocht je merken dat dit aan de hand is, dan is het goed om je terug te trekken uit de arena. De warme jas aan te doen en op zoek te gaan naar jezelf in de koude novembernatuur. Laat je mobiel thuis, er is waarschijnlijk genoeg gezegd en het heeft je niet veel verder gebracht. De tijd is gekomen om te zwijgen en jezelf te vragen hoe het anderen is gelukt zoveel macht over jou te krijgen. Welke zwakke plek hebben ze gevonden? Je onzekerheid? Je verlangen erbij te horen? En wat kun je doen om deze ‘zwakte’ tot jouw kracht te maken? Neem het antwoord op deze vragen mee naar 2019 en laat de vrienden achter die jouw liefde en inzet niet beantwoorden.

Tweelingen

De confrontatie die november voor je uit zijn hoge, zwarte hoed tovert is louter spiritueel. Je kunt worstelen met de grote levensvragen. Waarom ben ik op aarde? Is er een God? Heeft mijn leven überhaupt zin? Je zelfbedachte antwoorden kunnen je soms wat zwaarmoedig maken. Je kunt een gevoel van leegte ervaren. Misschien dat je ook meer dan anders grijpt naar middelen die je stemming lijken te verzachten (alcohol bijvoorbeeld). Tot ze een rebound veroorzaken, waardoor je nog dieper in je eigen put duikt. Het besef is er wel dat je met je eigen hersenschimmen vecht, maar hoe word je ze de baas? Misschien gewoon door ze hun plekje te gunnen, ze gewoon te laten zijn. Zodra je ze probeert weg te drukken lijken ze nog harder de kop op te steken. Als ze er mogen zijn, omdat ze een beetje bij jou en het leven horen, kun je misschien wel vrede met ze sluiten. De innerlijke dialoog krijgt dan een vriendelijker, positiever karakter. Neem je voor om in 2019 wat vaker te rade te gaan bij je Higher Power, dan hebben je hersenschimmen minder vat op je. En dan kan die zware, stormachtige herfst omslaan in een frisse, zonnige winter.

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

Kreeft

Je kunt in november boos worden op je lichaam, omdat het jou op een of andere manier in de steek lijkt te laten. Je bent niet zo sterk als je altijd gewend bent, je kunt niet zo hard lopen of trainen als je wilt. En je eerste reactie is om jezelf nog harder te pushen, nog meer van jezelf te eisen. Het moet lukken, je moet dit kunnen. Met als gevolg dat je lichaam nog harder steigert. Je zou zelfs een serieuze blessure kunnen oplopen. En dan zit er niks anders op dan stilzitten en ervaar je de onmacht. Dat is nu eenmaal het recept van Pluto: je wilt macht over iets, en uiteindelijk kom je tot de conclusie dat je de macht volkomen uit handen moet geven. Het mooie daarvan is dat je – op het moment dat je dat doet – dicht bent bij het inzicht en de oplossing. En die gaat altijd over loslaten. Minder van je lichaam eisen bijvoorbeeld. Accepteren dat je moe bent, of ouder dan tien jaar geleden. Gewoon simpelweg een beetje lief zijn voor jezelf. Als je dat meeneemt in de richting van volgend jaar, en je waardeert wat je allemaal wél kunt, dan ga je de goede kant op.

Leeuw

In november gaat het over geld. Niet je favoriete onderwerp, wel je favoriete speelgoed, want als je meer geld had dan zou je… een wereldreis maken, een kasteel kopen, beroemd worden en nog veel meer. De confrontatie schuilt hem in het feit dat jij op dit moment weinig controle hebt over je financiële situatie. Je voelt je de speelbal van onvoorspelbare inkomsten en al net zo onvoorspelbare uitgaven. Misschien gaat je auto kapot, misschien ben je zelfstandig ondernemer en krijg je te maken met een wanbetaler. Je kunt aardig doen of boos worden, maar diegene kan ook geen ijzer met handen breken. Eerst ontstaat er natuurlijk stress in je hoofd. Doemscenario’s, de bedelstraf, hoe moet dit nou? Leg het niet bij anderen of in de buitenwereld. De opdracht is om vertrouwen te krijgen in je eigen survival skills. Inventariseer de talloze rijkdommen die je hebt, die met geen geld te koop zijn. Je schoonheid, je gezondheid, je creativiteit, je slimheid en je passie, ze zijn er altijd voor je. En ze helpen jou om je weg te vinden in het leven, ook als er even wat minder geld is. Neem je voor om in 2019 te breken met gevoelens van afhankelijkheid van geld en je zult je veel vrijer voelen.

Maagd

Met Pluto als heerser over de maand november kom je jezelf tegen. Een gesprek of een bespreking kan compleet uit de hand lopen. Iemand reageert verkeerd op wat jij misschien goed bedoelt. Of jij reageert heftig op wat de andere niet zo had gemeend. Voor je het weet  zit je in een conflict, dat lastig te ontwarren is. Het omgekeerde kan ook. Er is iets niet gezegd, er is sprake van een geheim en jij breekt je hersenen over wat het kan zijn. Of er is een geheim dat je al heel lang bij je draagt en opeens komt het op een vervelende manier aan het licht. Je voelt schaamte en onzekerheid. Onmacht ook, want dat hoort bij Pluto. Maar wees eens eerlijk. Is het niet beter dat dit aan het licht komt? Is dit niet een goede aanleiding om iets op te lossen in je leven? Of zitten er ook positieve aspecten aan dat conflict? Misschien moest er wel meer duidelijkheid komen. Accepteer dat wat eenmaal gezegd is, of aan het licht is gekomen, niet zomaar kan worden teruggedraaid. Neem verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in wat er gebeurt en wees 100 procent eerlijk. Daar schuilt de oplossing.


Weegschaal

Pluto vraagt aandacht voor je emotionele basis. Je kunt het gevoel hebben dat je vastzit in bepaalde emoties. Woede of verdriet bijvoorbeeld. Ze belemmeren jou om verder te gaan en 100 procent lekker in je vel te zitten. Je kunt ertegen vechten, maar dan lijkt het wel of het erger wordt. Doen alsof er niks aan de hand is, blijkt ook geen succesrecept. Het is de kunst om je emoties alle ruimte te geven, zodat ze zichzelf als het ware oplossen. Daar zit de sleutel. Dat gaat het beste als jij jezelf terugtrekt in je huiselijke omgeving, met een dekentje op de bank. Het vinden van die plek en tijd kan ook nog een uitdaging zijn, vooral als je onderdeel bent van een druk gezin. Ga daarom bewust om met een vrije dag, of een avond dat iedereen weg is en je eindelijk even het rijk alleen hebt. Kies er dan echt voor om die tijd voor jezelf te nemen en het niet te vullen met vriendinnen of uitjes, maar concentreer je op wat je voelt. Ook heel fysiek. Waar zit dat verdriet, die woede? Als je het kunt aanwijzen, kun je er lief voor zijn. En dan houdt het op jou te plagen.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

Schorpioen

Pluto in de zone van zelfexpressie, kan het je moeilijk maken om tevreden te zijn over je creativiteit. Je bent dwangmatig bezig met het maken van kunst, handwerkjes of andere zaken en het is nooit goed genoeg. Of je raakt volkomen verlamd en doet niets meer. Misschien raak je in een soort writer’s block (maar dan op het gebied waarop jij het liefst creatief bent). Misschien vergelijk je jezelf teveel met de groten van deze aarde, misschien klinkt in die ontevredenheid de kritische stem door van een leraar of meester die jou vroeger heeft dwarsgezeten. Probeer om die stem te vergeten en probeer de schoonheid te zien in alles om je heen. Het kan helpen om meer tijd door te brengen met (je) kinderen en goed te kijken naar de fantasie waarmee zij dingen creëren. Zonder rem, zonder angst dat het niet mooi genoeg is. Dat kan je helpen om jouw angst en remmingen achter je te laten en puur te gaan voor het plezier. Dan komen er weer moeiteloos leuke en mooie dingen uit je handen en geniet je weer van je hobby, of dat nu mandala’s schilderen is, gedichtjes schrijven of macrameeën.

Boogschutter

Pluto brengt je deze maand in contact met je lichaam. Dat doet hij in eerste instantie niet op een prettige manier. Er hoort, zoals altijd wanneer Pluto in het spel is, een confrontatie bij. Dat kan in de vorm zijn van een klein maar lastig kwaaltje dat maar niet wil verdwijnen. Dat kan een soort obsessie worden. Je probeert bijvoorbeeld om anders te eten om te kijken of het verdwijnt, Dat lijkt even te werken, maar dan komt het terug en op laatst wordt het zo extreem dat je niets meer durft te eten. Wat ook zou kunnen – een ander voorbeeld – is dat je geobsedeerd raakt door je spiegelbeeld en steeds de focus legt op je imperfecties. Een vetrolletje of de vorm van je neus, neemt dan een veel te belangrijke plek in en gaat letterlijk je geluk in de weg staan. Om verder te kunnen is het belangrijk dat je, zoals altijd met Pluto, liefdevol accepteert wat er is. Ja, zelfs die allergie of huiduitslag. Je lichaam wil er iets mee zeggen en als je niet langer vecht maar luistert, vind je opeens wél de oplossing. En dat is de beste voorbereiding voor een gezonde winter.

Steenbok

Er kan in november iets gebeuren tussen jou en je partner wat je wereld op zijn kop zet. Iets dat je echt niet hebt zien aankomen. Er ontstaat een situatie waarin je onmacht voelt hem (of haar) op andere gedachtes te brengen. Als je Pluto een beetje kent, begrijp je het al, dat is ook niet de bedoeling. De bedoeling is dat jij je partner inclusief alles accepteert zoals hij is. Inclusief plannen of gedrag die indruisen tegen wat jij wilt. Dan kun je de stap maken naar het volgende niveau van jullie relatie. Weg van de kinderlijke en egocentrische emoties, naar een gelijkwaardige volwassen liefde.

Misschien denk je dat je hier niets mee te maken krijgt omdat je single bent. Maar ook dan laat Pluto van zich horen. Misschien in de vorm van een spannende maar ongrijpbare man, misschien door de confrontatie met je single-zijn en de onmacht die je voelt je ‘status’ om te zetten naar ‘relatie’. Hoewel je wel vaker verlangt naar de grote liefde, kan het gevoel van gemis in november erg krachtig zijn. Dan is het goed om de relatie met je hogere macht te meer aandacht te geven. Die kan het gevoel van eenzaamheid en ‘nodig hebben’ echt voor jou oplossen.

Waterman

Als Waterman denk je niet graag aan de donkere kant van mensen. Het liefst leef je in een ideale wereld waar iedereen elkaar helpt en niet liegt, bedriegt of steelt. Maar goed en kwaad horen bij elkaar, zoals de dag en de nacht. Er zijn veel mensen die slechte dingen doen en er zijn zelfs slechte mensen. Als we nog een stapje verder gaan, ook jij doet weleens iets dat niet zo aardig of mooi is. Alleen denk je misschien niet graag over je schaduwkant na, maar, je begrijpt het al, in deze donkere maand, wil Pluto dat je naar die kant van jezelf kijkt en hem niet negeert. Misschien zie je daar het nut niet van in, misschien vind je het een beetje eng. Het is prettiger om te geloven dat je een compleet goed persoon bent. Toch is het waardevol om te inventariseren waartoe je in staat bent (geweest). Misschien zou je zelfs een soort biecht kunnen houden bij iemand die je volledig vertrouwt. Dan kun je afscheid nemen van zaken die – al is het onbewust – je geweten plagen en die ongemerkt jouw groei belemmeren. Dat is de beste voorbereiding die jij kunt treffen op een ‘goed’ 2019.

Vissen

In november zou je het liefst op de vlucht slaan, zoals meestal als er dingen gebeuren die je niet fijn vindt. Vluchten is nu eenmaal het eerste verdedigingsmechanisme van Vissen. Eigenlijk is er deze maand helemaal geen concrete aanleiding. Je kunt niets bedenken waarvoor je zou moeten wegrennen. Geen grote problemen, misschien zelfs geen kleine. En toch raak je dat gevoel niet kwijt. Je kunt natuurlijk een ticket boeken naar een verre bestemming. Lekker op een strand gaan liggen tot het over is.

Maar je zou ook eens kunnen proberen om hier te blijven en te kijken wat er dan gebeurt. Dat onbestemde gevoel is namelijk Pluto’s manier om je te helpen om jezelf beter te leren kennen. Hoe vaak ben je niet weggerend voor iets om te ontdekken dat het helemaal niets oploste? Juist door te blijven, door af te wachten, door een situatie aan te gaan, kun je ontdekken hoe veerkrachtig en inventief je bent. Zolang je blijft rennen, kom je daar niet achter. Ook naar de mensen om je heen is het eerlijker om te zeggen wat je op je hart hebt, in plaats van ‘te vertrekken’ als het gesprek moeilijk wordt. Het is de beste voorbereiding op een 2019 waarin je diepere banden aangaat.

Meer lezen?

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.
Volgend artikel
Leeuw, deze maand vind jij rijkdom in een onverwachte hoek
Leeuw, deze maand vind jij rijkdom in een onverwachte hoek