Jouw 12 terugkerende dromen (en nachtmerries) verklaard

Jouw 12 terugkerende dromen (en nachtmerries) verklaard Jouw 12 terugkerende dromen (en nachtmerries) verklaard Jouw 12 terugkerende dromen (en nachtmerries) verklaard

Heb je een droom die je nooit meer vergeet? Een terugkerende droom misschien, een droom die je bang maakte of eentje waar je juist heel gelukkig van werd? Leer dan de twaalf thema’s kennen waar alle dromen onder geschaard kunnen worden. 

Bas Klinkhamer beschrijft de twaalf droomthema’s in het boek Dromen & nachtmerries.

De weg kwijt zijn

Je bent in je droom op weg naar het vliegveld. Onderweg word je afgeleid en daardoor mis je je vlucht. Je kunt het treinstation niet meer vinden of erger nog: je huis. Bij dit soort dromen kijk je naar wat je ervan weerhoudt om je doel te bereiken. Zijn het mensen, is het haast, gemakzucht? En wat zegt het over jou? Kijk ook goed wat het doel is waar je naar op weg bent. Is het een vlucht, een college, een huwelijk? Stel jezelf de vragen: welke doelen heb ik in mijn leven en hoe ga ik ermee om?

Vliegen

Vrijheid; daar associëren we vliegen mee. Wegvliegen van een situatie die je benauwt. Of is het wegvliegen van je verantwoordelijkheden? Vlieg je weg van je werk of uit je huis? Vlieg je hoog of laag? En wat zie je? In vliegdromen is het belangrijk te kijken naar de manier waarop je ontsnapt aan dat waarvoor je wegvliegt. Dat is veelzeggend. Klim je eerst door een raam voordat je wegvliegt of stijg je boven de situatie uit? Ga bij jezelf na: is het de vrijheid waar ik naar verlang of is het een vlucht?

De dood

Schrik niet van dromen waar de dood in voorkomt. Dromen over de dood van jezelf of anderen is eng omdat je bang bent dat het uitkomt. Meestal is de dood in dromen een metafoor voor een einde van een periode, een relatie, een gevoel. Niet noodzakelijkerwijs van het leven zelf dus. Iets of iemand waar je afscheid van neemt of hebt genomen. Oude gewoonten als het je eigen overlijden betreft. Maar het kan ook betekenen dat er iets ‘doodgaan’ wat je aandacht dringend nodig heeft, de band met een familielid bijvoorbeeld. Let goed op het gevoel dat je in en na je droom hebt.

Vallen

Wel eens zwetend wakker geworden uit een valdroom? Of in je droom aangespoord om in een ravijn te springen? Deze dromen benemen je de adem, maar zijn zelden negatief. Vaak zijn het dromen die je laten zien dat je zonder gevaar een risico kunt nemen. Dat het tijd is om het oude los te laten en in het diepe te springen. Wie spoort je aan om te springen en wat tref je aan als je springt of valt? Zachte grond? Misschien tref je iemand aan, wie is het? Wat voel je? Is het angst, opluchting, vrijheid? Belangrijk om je te bedenken na een valdroom: welke sprong kan ik wagen?

Naakt zijn

Je loopt naakt door de winkelstraat, staat naakt voor je partner of kunt na het douchen je kleding niet vinden. Dromen over naakt zijn, gaan over kwetsbaarheid. Ze laten je zien dat je je te kwetsbaar opstelt of je kwetsbaarder op kunt stellen. Context is bij dit soort dromen heel belangrijk. Ben je alleen en naakt, dan gaat het over naar binnen kijken. Sta je naakt voor een groep mensen, dan duidt dat op jezelf zijn en laten zien wie je bent. Staan jij en je geliefde naakt voor het altaar? Dat betekent dat jullie kwetsbaar kunnen zijn bij elkaar. Analyseer je ‘naaktdroom’ dus goed en let op wie erin voorkomt.

Zwangerschap en geboorte

Droom je dat je bevalt van een meisje? Of dat je hoogzwanger bent? Vaak denken vrouwen dat deze dromen voorspellend zijn, maar dat is zelden het geval. Dromen over geboorte gaan over iets nieuws in je leven dat in ontwikkeling is of net tot leven is gekomen. Iets dat je zorg en aandacht nodig heeft. Dat kan een eigen bedrijf zijn, een relatie of een karaktereigenschap. Ook kan het slaan op iets dat niet tot ontwikkeling komt. Een droom over een doodgeboren kindje, bijvoorbeeld, kan betekenen dat een nieuw initiatief niet van de grond komt. Let dus op de baby. Hoe ziet het kindje eruit? Krijg je hulp tijdens de bevalling, of sta je er alleen voor? Leg dan de link met je eigen leven.

Gevangen zitten

Dromen over gevangen zitten zijn er in twee soorten. De ene soort confronteert je met een talent of een karaktereigenschap die je zelf over het hoofd ziet. Je zit opgesloten en daarom ga je bijvoorbeeld mediteren, goede gesprekken voeren met medegevangenen of muziek maken. De beperking van het gevangen zitten helpt je bij het herontdekken van iets dat meer aandacht verdient in je leven. De andere soort droom is de gevangenisdroom waarin je geen kant op kunt. Let dus goed op de omstandigheden. Gaat het om je baan of je relatie? Is het tijd om uit te breken? Of is er iets wat je kunt doen waardoor je je niet meer gevangen voelt?


Seks

Heb je seks met je collega in je droom? Of met de vriend van je beste vriendin? Dromen over seks zijn confronterend. Zeker als je de persoon in kwestie de volgende dag weer ziet. Passie, intimiteit en verlangen; daar staan deze dromen voor. Dromen over seks met iemand die je kent, laten bijvoorbeeld zien dat je behoefte hebt aan meer contact met die persoon. Erotische dromen gaan over passie. Als je vaak seksdromen hebt, mis je misschien wat hartstocht in je leven. Kijk goed naar jouw rol en de rol van je sekspartner in de droom. Wat vind je prettig? Wat wakkert het aan?

Examen

Moet je je eindexamen opnieuw doen? Of droom je dat je je diploma niet gehaald hebt voor het vak dat je uitoefent? Dromen over examens gaan over onzekerheid. Vraag je af waar je onzeker over bent. Wat denk je niet te kunnen? Waar zie je tegenop? Als je droomt over een examen dat je daadwerkelijk hebt gedaan, ga dan eens terug naar die periode in je leven. Hoe voelde je je toen en kan dat gevoel of die houding je op dit moment van steun zijn?

Dieren

Droom je dat je wordt aangevallen door een leeuw? Vind je een aap in de kast? Dromen over dieren gaan over verborgen krachten. Krachten die je weggestopt hebt en die zich weer aan je opdringen. Of krachten die je aan het ontwikkelen bent. Als dat laatste het geval is, heeft het dier een liefdevolle rol in je droom. Er springt, bijvoorbeeld, een kat op je schoot, er hupt een konijn over je bed of er ligt een wolf op je bank. Gaat het om weggestopte krachten, dan heeft het dier een bedreigend karakter. Kijk dan goed welk dier centraal staat, wat jouw associatie ermee is en waar het dier voor staat in de dierensymboliek. Is het een wolf die zijn tanden laat zien, een luipaard dat achter je aanrent of een beer die dreigend boven je uit torent? Bedenk: wat komt dit dier me vertellen?

Huizen

Bij een huis in je droom zijn twee vragen belangrijk: ken je het huis? In welke ruimte bevind je je? Een huis in je droom gaat over hoe jij jezelf ziet. Droom je over het huis waar je als tiener woonde? Dan is die tijd op dit moment bepalend voor je gevoelens en denkbeelden. Speelt de droom zich af in de kelder, staat dat voor oergevoelens en diepe verlangens. Ben je op zolder, dan gaat het om denken en het spirituele. Gangen staan voor verbindingen tussen delen van jezelf en een slaapkamer voor intimiteit. Dromen over huizen maken emotie los, zeker als je het huis kent. Bedenk wat het huis op dit moment in je leven symboliseert.

Agressie

Word je achternagezeten? Val je iemand aan of word je zelf aangevallen? Achtervolgd worden in een droom of dromen waarin agressie voorkomt, zijn vaak nachtmerries. Hoewel niemand op een nachtmerrie zit te wachten, zijn dit de meest waardevolle dromen. Deze droom schudt je wakker, toont je iets wat je moet weten. Loop je ergens van weg? Ben je bang voor de volgende stap? Durf je niet uit een slechte relatie te stappen? Beklemt de band met (één van) je ouders je? Durf de angst in de ogen te kijken. Dat vergt wat moed, maar het feit dat je zo’n droom onthoudt, is de eerste stap naar inzicht.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over dromen?

Zo leer je je dromen (en je nachtmerries) sturen.

Volgend artikel
Een rijker droomleven in 7 stappen (zo onthoud je je dromen)
Een rijker droomleven in 7 stappen (zo onthoud je je dromen)