Heb jij een Waterkind? Vier fijne natuurrituelen om samen te doen

Heb jij een Waterkind? Vier fijne natuurrituelen om samen te doen Heb jij een Waterkind? Vier fijne natuurrituelen om samen te doen Heb jij een Waterkind? Vier fijne natuurrituelen om samen te doen

Lekker buiten spelen en natuurervaringen opdoen zijn belangrijk voor kinderen. Het is goed voor hun gezondheid en ontwikkeling. Daarbij kan de natuur ook helpen om kinderen in hun kracht te zetten. Deze vier verschillende natuurrituelen kunnen kinderen met het element Water inspireren.

Weet jij niet welk element – Vuur, Aarde, Lucht of Water – bij jouw kind hoort? Ontdek het met deze test!

Water = gevoelig en vrolijk

Waterkinderen zijn vaak gevoelig en kwetsbaar, maar ook vrolijk. Iets voelt goed of iets voelt slecht. Voor Watertekens is de natuur een grote speeltuin om te voelen en te verwonderen. Maar ook de plek om hun emoties kwijt te kunnen.

  • Voelspelletje met veertjes en steentjes

Waterkinderen voelen feilloos de sfeer en de stemming van anderen aan. Maar hoe is het met hun tastzin gesteld? Doe een voelspel met natuurmaterialen, zoals boomschors, steentjes, takjes, blaadjes en noem maar op. Leg alles wat jullie verzameld hebben onder een groot kleed. Steek daarna om de beurt een hand onder het kleed: wat voel je? Bewaar na het spel de materialen en maak een mooie schatkist waar je alle natuurschatten in kunt bewaren.

  • Vogels spotten

Een fijne, rustgevende activiteit om samen met jouw Waterkind te doen is vogels spotten. Vogels zijn mooi, grappig en wonderlijk. Je hoeft er niet per se voor naar een mooi natuurgebied, want ook in je achtertuin of op je balkon vliegen ze voorbij. Het enige wat je nodig hebt is een verrekijker en een vogelboek. Leg om de vogels te lokken eventueel wat vogelzaad in de tuin. Houd in een dagboek bij welke vogels je allemaal spot.

  • Insectenhotel maken

Watertekens zorgen graag voor anderen. Ook dieren zijn ze trouw. Maak daarom samen eens een insectenhuis en scharrel de materialen zelf bij elkaar. Zoek naar stukjes hout, stenen en bloemen. Neem grotere stukken hout als basis en creëer ‘kamers’ door stenen tussen hout als steunbalken te gebruiken. Versier het hotel met bladeren, gras, bloemetjes en onkruid. Zet het hotel op een beschutte plek neer en ontdek samen welke insecten erop afkomen.

Spelen met het element: drakensoep maken

Met je eigen element spelen kan ook. En met water doe je dat natuurlijk lekker buiten. Een bak met water en wat bekertjes zorgt al voor eindeloos speelplezier. Ook leuk: een fantasiesoepje maken, zoals drakensoep of heksensoep (verzin samen met jouw Waterkind een originele naam). Pak bij voorkeur water uit de regenton, zet een grote, oude pan, emmer of teil klaar en sprokkel daarna zoveel mogelijk ‘ingrediënten’ bij elkaar uit de tuin of waar je de soep ook maakt. Takjes, blaadjes, besjes, grassprietjes, bloemblaadjes, zand en noem maar op. En daarna lekker roeren met een grote stok. Zorg voor wat extra bakjes, zodat het daarna ook nog echt opgeschept kan worden. Het restaurant is ‘open’.

Volgend artikel
Heb jij een Luchtkind? Vier waardevolle natuurrituelen om samen te doen
Heb jij een Luchtkind? Vier waardevolle natuurrituelen om samen te doen